G4Media.ro

Rușii avertizează asupra reizbucnirii conflictului în Transnistria. Se invocă blocade virtuale și…

Militari ruși și transnistreni în timpul unui exercițiul militar din Transnistria. Sursa/Pretinsul minister al Apărării de la Tiraspol

Rușii avertizează asupra reizbucnirii conflictului în Transnistria. Se invocă blocade virtuale și necesitatea de modernizare a echipamentului militar al trupelor ruse din Transnistria

La treizeci de ani de la încheierea Războiului de pe Nistrudin 1992 dintre armata Republicii Moldova și separatiștii proruși susținuți de Moscova, oficialii ruși din MAE de la Moscova sunt de părere că Ucraina și Republica Moldova ar putea reaprinde conflictul militar cu Tiraspolul, în cazul în care va fi reluată o pretinsă blocadă economică a Transnistriei.

„Din păcate, o revenire la utilizarea blocadei economice a Transnistriei de către Ucraina și Moldova ar putea escalada și mai mult tensiunile dintre malurile Nistrului și ar putea reaprinde conflictul cu tot ceea ce presupune aceasta”, a avertizat, joi, Alexei Polișciuc, directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei.

El a precizat că acest scenariu trebuie să fie prevenit.

„Realitatea este că regiunea în care forțele de menținere a păcii ruși sunt prezenți, nu a auzit nicio împușcătură sau nu a văzut nicio vărsare de sânge deja de 30 de ani. Din păcate, există forțe care nu sunt mulțumite de acest lucru”, a spus Polișciuc.

Oficialul rus a calificat “pacificatorii” ruși din Transnistria drept o misiune reușită de menținere a păcii. În realitate, “pacificatorii ruși” sunt aceleași trupe cu cele staționează ilegal în regiunea separatistă transnistreană sub pretextul că ar păzi depozitul de muniții de pe vremea Uniunii Sovietice de la Cobasna, acolo unde ar fi depozitate circa 20.000 de tone de muniții.

„Contrar oricăror speculații, misiunea de menținere a păcii a rămas până în prezent una dintre cele mai de succes în practica internațională de menținere a păcii. Ea asigură continuarea unui dialog pașnic între Chișinău și Tiraspol în fața problemelor care există ca urmare a stagnării procesului de negociere 5+2”, a spus el la o masă rotundă numită „Participarea Rusiei la operațiunea de menținere a păcii din Transnistria”. Treizeci de ani de pace și stabilitate în regiune” în Consiliul Federației Ruse.

Deși Republica Moldova a cerut în repetate rânduri, inclusiv la ONU, ca Moscova să-și retragă trupele de pe teritoriul său,  diplomatul rus a menționat că Rusia consideră că misiunea ar trebui să continue în același format în care funcționează în ultimii 30 de ani. „Mandatul operațiunii de menținere a păcii leagă în mod clar durata participării Rusiei la aceasta de încheierea de acorduri politice între părți”, a adăugat el.

„Și după cum știți, din păcate, mai este un drum lung de parcurs înainte de asta”, a menționat el.

Moscova ar vrea noi rotații de trupe și armament mai modern în Transnistria

Începând din 2015, Republica Moldova nu mai permite rotația trupelor ruse pe teritoriul său în regiunea separatistă transnistreană. În schimb, Polișciuc a mai subliniat că Moscova consideră reținerea forțelor de menținere a păcii ruși care se îndreaptă spre Transnistria prin capitala Republicii Moldova drept un act neprietenesc din partea Chișinăului.

“Pe Aeroportul din Chișinău, ofițeri ruși care se aflau în drum spre Transnistria pentru a încadra contingentul rus pe bază de rotație au fost reținuți de multe ori fără nicio explicație. Considerăm astfel de acțiuni ca fiind neprietenoase și reacționăm întotdeauna la ele în mod corespunzător”, a spus el.

La rândul sau, adjunctul șefului de Stat Major al Forțelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a subliniat ca Moldova încearcă prin toate mijloacele să împiedice de noi livrări de echipamente și echipamente militare rusești către regiunea transnistreană. El a precizat că autoritățile Republicii Moldova mizează pe uzura inevitabilă a bazei materiale de care dispune armata rusă.

„Aceasta situație este cauzată de faptul că a fost închisă secțiunea transnistreană a frontierei de stat dintre Ucraina și Republica Moldova de către autoritățile de la Kiev, dar și după denunțarea acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federatiei Ruse si mărfurilor militare prin teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al Apărării nu a primit un răspuns din partea autorităților din Republica Moldova de a organiza consultări pe aceasta temă”, a subliniat el.

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la semnarea acordului de pace din Republica Moldova și Federația Rusă la data de 21 iulie 1992, de către șefii celor două state, Mircea Snegur și Boris Ielțin, fapt ce a pus capăt Războiului de pe Nistru și a pus bazele conflictului înghețat din regiunea separatistă transnistreană susținută direct de către Moscova, ca pârghia asupra politicilor Chișinăului.

Foto: Militari ruși și transnistreni în timpul unui exercițiul militar din Transnistria. Sursa/Pretinsul minister al Apărării de la Tiraspol

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Chiar nu gasesc serviciile moldovenesti pe unul care sa-si aprinda tigara in depozitul din Cobasna? Atunci nu ar mai avea ce pazi ca pretext.

 2. Cu un razboi aproape pierdut in Ucraina si cu un faliment nedeclarat, Rusia devine un actor international irelevant, nu car fi fost ceva de ei acum cateva luni. Peste cateva luni vom avea un vid de putere in NE Europei si o scena internationala mai stabila.

 3. Cam vorbareti rusii astia. Ei inca nu inteleg inca ce inseamna sa fii izolat ca tara?
  Si presa ii ajuta, cine-i mai poate ajuta?

 4. Există o propunere a Ucrainei de a lichida celebra armată a XII-a și pe susținătorii transnistreni. Pentru a avea spatele asigurat. Propunerea impune acord din partea Republicii Moldova.

 5. altfel spus in scurt timp Rusia reocupa Basarabia

 6. rusii nu se opresc decat atunci cand au mainile si picioarele rupte, si sunt plini de sange.
  nu sunt multi „combatanti” capabili sa ii plezneasca in halul asta.
  sper sa nu ne para tuturor rau , ceva mai incolo, ca am ezitat.

 7. Acum i-a găsit rotația și modernizarea armamentului!
  Nu m-aș mira ca ucrainienii să fi avut dreptate când au spus că rușii nu se vor opri.

 8. Incearca sa gaseasca o scuza pentru a ataca spre Transnistria. Pentru aface jonctiunea cu patrea deja cucerita, in sudul Ucrainei. Si chiar va ataca. Este clar ca Rusia doreste sa elimine total Ucraina, de o iesire la Marea Neagra.
  Depinde ce cate arme va primi Ucraina. De fapt, depinde de cat vor fi de acord oamenii din Vest, sa plateasca pentru armele trimise. Deoarece totul se cumpara din bugetele publice, toate tarile din Vest, nefiind in razboi.

  Sa speram ca Rusia nu va deveni vecina cu Romania 🙁

 9. Din pacate, asa este 🙁 Intr-adevar, au devenit agresori. Insa si Turcia, ataca Siria nestingherita si nimeni nu spune nimic, pentru ca este in OTAN/NATO

 10. sa le dea Dzeu doar nenorociri la rusi, cum dau si ei la restul tarilor

  Amin