G4Media.ro

VIDEO Rușii au pierdut aproximativ 70 de vehicule blindate, inclusiv tancuri T-72,…

Sursa foto: Telegram / Ukrainian Airborne Forces Command

VIDEO Rușii au pierdut aproximativ 70 de vehicule blindate, inclusiv tancuri T-72, încercând să traverseze un râu din estul Ucrainei, arată imaginile din drone și satelit / Brigada 80 de asalt susține că „parașutiștii ucraineni au distrus un întreg batalion”, după „lupte grele” timp de două zile

Imaginile din satelit și mărturiile directe au oferit o imagine mai completă a eforturilor dezastruoase ale forțelor rusești de a traversa râul Siverskyi Donets din estul Ucrainei la începutul acestei săptămâni, relatează CNN.

Noi înregistrări video și analize ale imaginilor din drone și din satelit arată că rușii ar fi pierdut până la 70 de vehicule blindate și alte echipamente în încercarea de a traversa râul în primele zile ale săptămânii. Scopul lor era să încerce să încerce să încercuiască apărarea ucraineană în regiunea Luhansk, dar a eșuat spectaculos.

În relatarea sa despre bătălie, brigada separată de asalt 80 a Ucrainei a declarat că a „distrus pontoanele și a zădărnicit nouă încercări de traversare”.

Armata ucraineană a susținut că „cel puțin 73 de unități de echipament au fost distruse, inclusiv tancuri T-72” și o varietate de vehicule de luptă de infanterie.

Această numărătoare este susținută de analiza înregistrărilor video cu drone care arată echipamente rusești împrăștiate de-a lungul unei piste la nord de râu, precum și tancuri pe jumătate scufundate.

Este clar că ucrainenii își dăduseră seama anterior unde este posibil ca rușii să încerce să așeze pontoanele și observaseră înaintarea unităților rusești. Recunoașterea posibilelor puncte de trecere începuse cu cel puțin două zile înainte de tentativa rusă.

Râul Siverskyi Donets curge rapid și se pare că rușii au avut nevoie de remorchere motorizate pentru a încerca să finalizeze podul. Zgomotul a fost un indiciu în plus pentru unitățile ucrainene că era în desfășurare o încercare de a traversa râul.

Brigada 80 spune că „în ciuda pierderilor grele, inamicul a reușit totuși să pătrundă … câștigând un punct de sprijin la periferia nordică a uneia dintre așezări”. Cel puțin 30 de vehicule și infanterie rusești au reușit să traverseze.

Alți oficiali ucraineni spun că acele unități rusești care au reușit să traverseze, la nord de satul Bilohorivka, au rămas blocate.

„Lupte grele și aprige au durat aproximativ două zile”, a declarat brigada 80 pe pagina sa de Facebook. „Parașutiștii au distrus un întreg batalion-grup tactic (BTG) de invadatori!”.

O analiză din surse deschise sugerează că acest lucru este probabil adevărat, cel puțin 30 de vehicule de luptă de infanterie fiind numărate printre resturile de la locul pontonului, fără a lua în considerare ceea ce ar fi putut fi distrus printre echipamentele care au reușit să traverseze.

În analiza sa a episodului, Institutul pentru Studiul Războiului a afirmat că „forțele ucrainene au provocat probabil pierderi grele forțelor rusești care încercau să traverseze râul Siverskyi Donets”.

„Forțele rusești au pierdut probabil impulsul necesar pentru a executa o traversare pe scară largă a râului Siverskyi Donets”, a adăugat institutul.

Mick Ryan, un fost general-maior în cadrul forțelor armate australiene, care studiază conflictul ucrainean, a scris pe Twitter: „Rușii au intenționat în mod clar să investească în această axă și să arunce multă putere de luptă pe ea”.

„În consecință, acesta este probabil un eșec mai mare pentru ruși decât au speculat unii”, a declarat Ryan, într-o postare publicată pe contul său verificat de Twitter.

„Probabil că a avut ca rezultat nu doar un BTG, ci probabil o întreagă brigadă care a pierdut o mare parte din puterea sa de luptă”.

„Important este că rușii au pierdut echipamente limitate pentru construirea podurilor (și probabil și geniști de luptă). Aceste resurse nu sunt nici ieftine și nici disponibile în cantități mari. Iar acestea sunt la mare căutare în timpul unei ofensive”, mai explică Ryan.

Incapacitatea rușilor de a avansa dinspre nord peste râu a încetinit probabil ofensiva sa în Luhansk, care deocamdată se bazează pe trupele care se deplasează dinspre est și sud prin liniile de front care s-au mișcat destul de puțin în decurs de o lună.

Sursa foto: Telegram / Ukrainian Airborne Forces Command

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. Sunt cumva aceiasi soldati platiti „regeste” ca niste paznici de supermarket care acum trei luni ocupau Ucraina in 3 zile?
  Daca tot au sarbatorit 9 mai,traiesc si ei ce au trait sovieticii acum 75 de ani,merg inainte asa prost antrenati si inarmati sau primesc un glont de nagan in spate.

 2. Se poate spune că au cucerit râul și l-au den.azificat, cine spunea că armata sovietică nu face progrese.

 3. Eu nu-i înțeleg pe ruși? Chiar nu le pasă deloc de oamenii lor? Bine, în istorie au mai dovedit asta. Dar acum suntem în secolul 21. Imaginile arată un tăvălug de artilerie ce a căzut pe ruși. Ce asigurare terestră și aeriană au luat? Cum au pregătit forțarea unui râu?

  • Nu au pregatit, au incercat sa forteze la ordin venit de la Putin care arunca tot ce are pentru cucerirea Donbas-ului.
   Deja sunt sute de cazuri documentate care arata incompetenta si nepasarea comandantilor rusi.
   Dar inca mai au superioritate numerica si aeriana…

 4. Tocmai a început marea contraofensiva a Ucrainei spre Izium 👊

 5. Asta e cam tot ce se preda la Academia Militarabdin Moscova de vreo 100 de ani,inainte ,muriti ca prostii,ca vin alti proshti din spate si poate se blocheaza armele adversarilor de la suprasolicitare.
  Spre deosebire de ww2 cand le-au dat americanii arme,combustibil si mancare sa iasa din c.acat,acum se bazeaza pe fortele proprii,adica doar mujici platiti cu 500 de euro pe luna fara arme si fara mancare.Succes garantat!!

 6. Sa recapitulam: un coloneloid austalia spune ca trecerea raului Ceacapaca de catre armata rusa e de porc pentru ca, citez, „Probabil că a avut ca rezultat nu doar un BTG, ci probabil o întreagă brigadă care a pierdut o mare parte din puterea sa de luptă”.

  Nepotul lui Nuland, care isi spune Institutul pentru Studiul Razboiului si traieste din pomeni de la stat, adauga „forțele ucrainene au provocat probabil pierderi grele”.

  Brigada 80, adica banderistii, spun: „în ciuda pierderilor grele, inamicul a reușit totuși să pătrundă … câștigând un punct de sprijin la periferia nordică a uneia dintre așezări. Cel puțin 30 de vehicule și infanterie rusești au reușit să traverseze.” Asta mi se pare cel mai clar semn al infrangerii rusnacilor: au trecut raul!

  Ce fraeri, noi nu trecem nici macar prutul ca sa nu devenim si noi infranti.

 7. 30 au reusit sa treaca. Mai bine le vand ucrainienilor, fac si ei un ban. Cu munitia si motorina pe partea ailalta a raului…nasol.