G4Media.ro

Rusia vrea să proclame o victorie înainte de 9 mai, indiferent de…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Rusia vrea să proclame o victorie înainte de 9 mai, indiferent de stadiul războiului, și se concentrează pe cucerirea Donbasului

Rusia și-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată țintă la începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani familiarizați cu cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane, transmite CNN.

După mai mult de o lună de război, forțele terestre rusești nu au reușit să păstreze controlul asupra zonelor în care au luptat.

Președintele rus Vladimir Putin se află sub presiune pentru a demonstra că poate arăta o victorie, iar estul Ucrainei este locul în care are cele mai mari șanse să obțină acest lucru, spun oficialii citați. Interceptările serviciilor de informații americane sugerează că Putin se concentrează pe 9 mai, „Ziua Victoriei”, potrivit unui oficial american.

9 mai este o sărbătoare proeminentă în calendarul rusesc, o zi în care țara marchează capitularea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriașă de trupe și armament prin Piața Roșie din fața Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească în acea zi o victorie în războiul pe care l-a declanșat.

Dar alți oficiali notează că, chiar dacă va avea loc o sărbătoare rusă, o victorie reală ar putea fi mai îndepărtată.

„Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de statutul războiului sau de negocierile de pace”, a declarat un oficial european din domeniul apărării. „Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe și vehicule?”, s-a întrebat el.

Cu toate acestea, oficialii americani și europeni afirmă că orice termene pe care Moscova le-ar putea stabili retoric nu schimbă realitatea de pe teren, potrivit căreia Rusia pare să se pregătească pentru perspectiva unui conflict prelungit.

Un diplomat european a declarat că, în timp ce Kremlinul vorbește cu optimism, Putin se pregătește pentru un „război lung și prelungit în stil cecen, pentru că, într-o anumită măsură, nu are unde să meargă în această privință”.

Există mai multe motive care stau la baza calendarului din luna mai, spun oficialii. Pe măsură ce înghețul iernii se termină și solul se înmoaie, va fi mai greu pentru unitățile terestre rusești grele să efectueze manevre, ceea ce înseamnă că este vital ca aceste forțe să se instaleze cât mai repede posibil, apreciază serviciile secrete americane.

De asemenea, luptătorii susținuți de Rusia se află deja de ani de zile în acea regiune. Regiunea Donbas din estul Ucrainei este cea în care forțele separatiste ruse au preluat controlul asupra teritoriului în 2014.

Oficialii ucraineni au invocat și ei în mod public această dată. „Înaintea datei de 9 mai, Putin a stabilit obiectivul unei parade a victoriei pentru acest război”, a declarat joi secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksiy Danilov.

Fostul prim-ministru ucrainean Arsenii Iațeniuk a declarat vineri pentru Wolf Blitzer de la CNN că ucrainenii cred că se confruntă cu o „lună foarte complexă și dificilă”, în timp ce Putin încearcă să respecte un termen limită.

„Scopul său final este, a fost și va fi acela de a prelua controlul asupra Ucrainei, dar a eșuat. El a eșuat datorită hotărârii foarte puternice a armatei ucrainene și a unității foarte puternice a Ucrainei și a lumii occidentale, precum și a sancțiunilor care au fost impuse de Statele Unite și G7 și Uniunea Europeană”, a declarat Iațeniuk. „Așa că acum, din câte văd eu, Putin a trecut la planul B”.

SUA evaluează, de asemenea, că Putin se pregătește acum, pentru prima dată, să numească un comandant general al războiului, au declarat doi oficiali americani. SUA consideră că Putin va numi probabil un general care a luptat în partea de sud a Ucrainei, deoarece acesta este un loc în care rușii au reușit să-și atingă obiectivele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Rusia e construită pe minciuni, un stat fals.

  • Ca si romania noastra. Pe 10 august am facut un dus rece la bucuresti unde am realizat ca aceiasi comunisti de dinainte de revolutie ne conduc si acum. Suntem intr-o dictatura in care nu conteaza ce se voteaza, tot PSD ajunge la butoane. Libertatea in romania e o iluzie

  • În 2020, ați votat PSD 30%, deci voi votați PSD, voi îi vreți.

  • Si imparatii romani mancau cate o bataie sora cu moarte prin Asia Mica, dupa care faceau la Roma triumfuri si care alegorice ca sa sarbatoreasca victoria. Dar pe atunci nu exista internet si telefon, acum trebuie chiar sa fii batut in cap sa nu vezi adevarul..

  • Bolșevismul biruitor, viitorul luminos al omenirii ! 😂😂😂

 2. Mda, mai e o luna si o sapamana pana atunci… Daca mai continua razboiul din ucraina, ruscishtii nu o sa aiba cu ce sa defileze… Dar poate le imprumuta chinezii niste tancuri si niste soldati.

  • Și India ceva șobolani! Bun comentariul tău!

  • Eduardo, mujicii tai ard ca soarecii in conservele denumite pompos tancuri sau putrezesc pe campurile ucrainiene, „camarazii” au dat bir cu fugitii si i-au abandonat. Asta e blandul popor rus: hot, talhar, crimininal si las.

 3. Pai ce opreste, avand in vedere propaganda minciunoasa imensa, sa declare victorie si putinel zeul nemuritor al cracanatilor? Si asa lumea stie ca tot ce sustin rusii e inversul realitatii

  • Ce sa mai declare taticule
   Doar „I-am batut de ne doare koorul”
   Acum vedem si noi de ce sunt asa de speriati de NATO.
   O confruntare directa ar ramane in istorie ca „razboiul de trei ore”

 4. Să sărbătorească vodka, că altă semnificație nu mai are, respectiva zi. S-a văzut eficienta și tehnică „de vârf” prezentată cu atâta opulența in anii anteriori. Sau, să-l sărbătorească, pe Moș Crăciun de expl.