G4Media.ro

Rusia şi China fac comerţ mascat cu sârmă de cupru, trecută în…

pixabay.com

Rusia şi China fac comerţ mascat cu sârmă de cupru, trecută în acte ca deşeuri, pentru a evita taxele şi sancţiunile

Grupul Russian Copper Company (RCC) şi mai multe firme chineze au evitat taxele şi sancţiunile occidentale prin comerţul cu sârmă nouă de cupru, care în acte era trecută drept deşeuri, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Potrivit surselor, sârma de cupru a fost mărunţită în izolata regiune Uigura, de către un intermediar, pentru a face mai dificilă deosebirea de deşeurile de cupru, astfel că atât exportatorii cât şi importatorii au profitat de tariful vamal diferenţiat aplicat la deşeurile de cupru. În luna decembrie, Rusia taxa exporturile de sârmă de cupru cu 7%, un nivel inferior tarifului de 10% aplicat la deşeuri. De asemenea, importurile de sârmă de cupru în China sunt taxate la 4% şi nu se aplică taxe la importurile de deşeuri de cupru din Rusia.

Vânzările de sârmă nouă de cupru deghizată sub formă de deşeuri, care au început în luna decembrie, sunt scoase la lumină şi de diferenţele dintre datele vamale chineze şi cele ruseşti. În timp ce datele chineze arată că ţara asiatică a cumpărat semnificativ mai multe deşeuri de cupru din Rusia, începând din luna decembrie, datele ruseşti arată că exporturile de deşeuri de cupru către cel mai mare partener comercial sunt neglijabile.

Solicitată să răspundă cu privire la aceste discrepanţe, Administraţia vamală din Rusia a comunicat că „Serviciul vamal nu furnizează, temporar, date cu privire la schimburile comerciale externe”. Autorităţile de la Moscova au încetat să mai dezvăluie cifrele referitoare la schimburile comerciale în luna aprilie 2022, la scurt timp după invazia din Ucraina.

La rândul său, grupul rus RCC, care este vizat de sancţiunile occidentale, a informat că furnizează produse numai către alte companii ruseşti şi nu a dorit să facă alte comentarii.

China a devenit o destinaţie importantă pentru companiile ruseşti care vor să continue să exporte produsele lor, după ce SUA a impus sancţiuni Rusiei din cauza invadării Ucrainei, în februarie 2022. De asemenea, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni companiilor chineze care sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Mărunţirea sârmei noi de cupru este o modalitate pentru a deghiza materialul nou care arată foarte diferit de deşeurile de cupru care au fost folosite anterior. Pe lângă stimulentele financiare create de evitarea taxelor, materialul mărunţit este mai greu de identificat şi urmărit, astfel că este mai uşor de vândut către producătorii chinezi de cabluri de cupru.

Teoretic, nu există obstacole juridice care să împiedice China să cumpere metale de la firme ruseşti, conform sancţiunilor occidentale, însă producătorii sunt reticenţi la ideea că afacerile lor ar putea avea de suferit pentru că au furnizat orice fel de fonduri Rusiei. Sancţiunile pot însemna de asemenea dificultăţi la procesarea plăţilor şi noi împrumuturi. Sursele citate de Reuters au precizat că unele companii chineze au pus la punct noi echipe care să se ocupe de afacerile care au legătură cu Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta este cea mai mică dintre probleme! China susține războiul din Ucraina, susține Rusia și Occidentul ar trebui să își decupleze economia de blocul China Rusia Iran.
    Momentan Occidentul da bani Chinei ca sa fie atacat !

  2. Rusia si China vor fi cu adevarat egalul Occidentului democrat cand vor face comert la vedere cu orice vor vrea ele, cand si cat vor vrea ele. Pana atunci, daca se ascund si fac gainarii d’astea, orice ar spune propaganda, tot sub ascendentul Vestului vor fi.

    • Toti sunt sub ascendentul Vestului de 600 de ani, de cand europenii controleaza comertul global pe mare. Cat timp Vestul controleaza marile si oceanele lumii, economic si militar, nu se poate impune nimeni.

    • P.S. Cand vorbeam de ciocoflenderi ma refeream la alti aliati ai axei raului, nu la colisteanul nostru, cu care ma aflu de cele mai multe ori exact pe aceeasi lungime de unda.

  3. @bula&PA. Mi se pare ca ne imbatam cu apa rece. Uitati-va putin pe harta lumii.
    Triada de care vorbeste Marionette (plus alti cativa ciocoflenderi) este pe cale sa controleze autoritar Eurasia si, din ce in ce mai mult, si Africa.
    Ce numiti domniile voastre Vestul inseamna, in esenta, SUA plus UE. Care UE da dovada, de mai bine de doi ani de zile, de o impotenta militara, politica, decizionala si chiar economica de-a dreptul inspaimantatoare. Cu Trump patru ani (sau mai multi, cine stie…) la Casa Alba, tentatia izolationismului va fi tot mai puternica pentru americani, caz in care UE ar ramane cam singura. Asta in conditiile in care de doi ani Europa se straduieste (si nu reuseste) sa produca obuze de artilerie macar pe-aproape de gigaputerea globala Coreea de Nord.
    Cam despre asta vorbim.
    Lumea incepe sa semene tot mai mult cu cea descrisa de Orwell in 1984.