G4Media.ro

Rusia și-a intensificat atacurile folosind rachete „extrem de diverse” și mai vechi:…

Sursa foto: Facebook / MoD Russia (Минобороны России)

Rusia și-a intensificat atacurile folosind rachete „extrem de diverse” și mai vechi: „Ucraina a devenit un teren de testare” / Analiștii sugerează că motivul ar fi lipsa de rachete moderne din arsenalul Moscovei

În ultimele zile, Rusia a intensificat utilizarea unor varietăți de rachete împotriva unor ținte din Ucraina – atacuri care s-au soldat cu victime civile în mai multe locuri, în special în Kremenchuk, luni, relatează CNN.

Șeful forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhniy, a declarat marți: „În urmă cu patru zile, inamicul a tras 53 de rachete de croazieră de pe diferite platforme, în urmă cu trei zile – 26 de rachete, în urmă cu două zile – aproape 40 și 12 în ultimele 24 de ore.”

Separat, ministrul ucrainean de interne, Denys Monastyrskyi, a declarat că peste 100 de rachete au fost trase asupra Ucrainei în ultimele zile.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în atacul cu rachete care a lovit un centru comercial din Kremenchuk.

Armata ucraineană a comentat la sfârșitul săptămânii despre varietatea rachetelor rusești folosite, dintre care unele par să fi fost scoase din depozit și nu oferă precizia pe care o pretinde Ministerul rus al Apărării.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat duminică că „armele folosite de Rusia sunt extrem de diverse. Ucraina a devenit un fel de teren de testare pentru Rusia”.

Ihnat a declarat că gama de arme include rachete de croazieră navale „Kalibr” și rachete precum KH-22 care sunt lansate de pe bombardiere strategice precum TU-95 și TU-22M3 – și sunt capabile să atingă viteze de până la 3.000 de kilometri pe oră.

Ihnat a afirmat că Rusia a folosit anterior bombardierele TU-22M3 de la bazele din regiunea Rostov și din regiunea Mării Negre din sudul Rusiei. „Acum, Rusia a mutat aceste avioane în nord și, zburând în spațiul aerian al Belarusului, lansează lovituri spre nordul Ucrainei”, a spus reprezentantul forțelor aeriene ale Kievului.

El a descris racheta KH-22, despre care oficialii ucraineni spun că a fost folosită în atacul de la Kremenchuk, ca fiind „una dintre cele mai distructive rachete”. Aceasta poate transporta o încărcătură explozivă de o tonă și este transportată de TU-22M3.

Rachetele KH-22, a spus el, au fost folosite în lovituri împotriva regiunilor Cernihiv și Cerkasy. Rusia a folosit, de asemenea, KH-59 în atacurile asupra Ucrainei și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi racheta terestră Tochka-U din epoca sovietică (pe care o are și Ucraina), precum și o serie de rachete lansate de pe mare din Marea Neagră.

Unii analiști consideră că utilizarea tot mai mare a rachetelor KH-22 provine din lipsa unor rachete de precizie mai moderne.

Scriind pentru Fundația Jamestown la 16 iunie, Pavel Luzin a estimat că Rusia a lansat peste 2.100 de rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la începutul invaziei și că „se confruntă cu un deficit tot mai mare de aceste tipuri de arme de distanță”.

„Observatorii militari și strategii se întreabă din ce în ce mai mult cât timp va dura sau chiar dacă Rusia va fi vreodată capabilă să își refacă complet arsenalul de rachete epuizat”, a declarat Luzin.

Luzin a estimat că actuala capacitate maximă anuală de producție a Rusiei de noi rachete balistice de croazieră și cu rază scurtă de acțiune „nu depășește probabil 225”.

Oficialii ucraineni nu vor să dezvăluie ce procent din rachetele rusești sunt doborâte, deși au reușit frecvent să distrugă rachete lansate spre Kiev, Odesa și Mykolaiv înainte ca acestea să-și atingă țintele. Ihnat a precizat că este un „obiectiv mai realist pentru apărarea noastră aeriană” să doboare rachete de croazieră mai lente.

Sursa foto: Facebook / MoD Russia (Минобороны России)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Nu are rost sa strice rachetele hipersonice aiurea…Ucraina oricum e la pământ

  • Com o duceți rusnacilor??? Ați mâncat azi? E bine, ca de mâine s-ar putea sa adunați melci și broaște ca aia din coreea de nord!!!

 2. Kh-22 e o rachetă din 1962!

  • Care se pare ca inca poate aduce distrugere.

  • Trebuie si alea vechi consumate, ca expira daca nu cumva sunt deja expirate.

  • Dacă e vorba de distrus mall-uri și apartamente, e o rachetă foarte bună.

  • Expirau oricum. Ca si mulitia de la Cobasna.

 3. Rușii au tehnică mult mai bună. Dar acum scapă de vechituri. Acum casează vechiturile, nu are rost să dea în Ucraina ultima tehnică. Iar militarii de atac au fost niște mercenari și niște neica nimeni, niște oameni de sacrificiu. Dacă vroiau, făceau praf toată Europa și America. Nu le pasă de nimeni și nimic. Nici de ai lor.

  • Nu le pasa de ai lor rușilor, asta este adevărat. Si nici ucrainenilor de ai lor.
   Altfel rușii nu făcea praf nimic din NATO. Si-o iau oricând big time de la NATO si știu si ei asta.
   NATO nu este Ucraina.