G4Media.ro

Rusia se declară îngrijorată de acumularea de petroliere în Bosfor: „Dacă problema…

Sursa foto: Pixabay - ilustrație generică

Rusia se declară îngrijorată de acumularea de petroliere în Bosfor: „Dacă problema nu este rezolvată, va exista o implicare la nivel politic” – RIA

Rusia este îngrijorată de acumularea de petroliere în strâmtoarea Bosfor și discută această problemă cu companiile de asigurări și de transport, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko, citat de RIA, preluată de Reuters.

Cel puțin 20 de petroliere care stau la coadă în largul Turciei se confruntă cu mai multe întârzieri pentru a trece din porturile rusești din Marea Neagră în Marea Mediterană, deoarece operatorii se întrec în a adera la noile reguli de asigurare turcești adăugate înainte de interdicția de asigurare a navelor din Europa și de plafonarea prețurilor la petrolul rusesc de către G7, au declarat marți surse din industrie.

Autoritățile maritime turcești au emis luna trecută o notificare consultată de Reuters prin care au cerut garanții suplimentare din partea asigurătorilor că tranzitul prin Bosfor va fi acoperit începând cu începutul acestei luni.

„Suntem conștienți de această situație. Bineînțeles, ne provoacă îngrijorare din punctul de vedere al intereselor operatorilor noștri. Această problemă este în curs de discuție cu companiile de transport și de asigurări. La urma urmei, companiile de asigurări, nu statul”, a declarat Grushko, citat de RIA.

„Dacă problema nu este rezolvată, desigur, va exista o implicare la nivel politic.”

Uniunea Europeană a interzis toate importurile de țiței rusesc pe cale maritimă începând cu 5 decembrie, urmând ca în februarie să fie interzis și importul de combustibil.

De asemenea, a interzis companiilor și persoanelor fizice din blocul comunitar să furnizeze servicii de finanțare, brokeraj, transport maritim și asigurare pentru a transporta petrol rusesc în altă parte dacă țițeiul a fost cumpărat peste un plafon de preț de 60 de dolari pe baril care a intrat în vigoare luni.

Perturbarea traficului de petroliere din porturile rusești din Marea Neagră către Marea Mediterană este rezultatul unei noi reguli de asigurare din Turcia, nu al plafonului de preț pentru petrolul rusesc convenit de o coaliție de țări G7 și Australia, a declarat marți un oficial din cadrul grupului.

Kazahstanul, un mare exportator de petrol, a declarat miercuri că acumularea petrolierelor la Bosfor este normală în timpul sezonului de iarnă.

„Timpul de așteptare în Bosfor și Dardanele este deocamdată de șase zile. Pentru sezonul de iarnă, aceasta este o așteptare normală; anul trecut, așteptarea în strâmtori în decembrie a fost de aproximativ 14 zile”, a declarat Ministerul Energiei din Kazahstan într-un comunicat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...