G4Media.ro

Rusia, schimbare de strategie: Moscova înaintează obiecții în cazul de genocid intentat…

foto: Curtea Internațională de Justiție

Rusia, schimbare de strategie: Moscova înaintează obiecții în cazul de genocid intentat de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție

Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva Moscovei intentat de Ucraina, a anunțat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

La CIJ, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are jurisdicție într-un caz.

Depunerea, pe care instanța a transmis joi pe Twitter că a primit-o la 3 octombrie, nu a fost făcută publică.

Într-o scrisoare adresată Organizației Națiunilor Unite în luna martie, Moscova a susținut că CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicție, deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state.

Depunerea dosarului semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum cu instanța, în timp ce anterior a sărit peste audieri și nu a depus documente direct la instanță.

Ucraina a depus o plângere la CIJ la scurt timp după ce a început invazia Rusiei, la 24 februarie, afirmând că justificarea invocată de Moscova, potrivit căreia aceasta acționează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.

În timpul audierilor din martie, Ucraina a declarat că nu există nicio amenințare de genocid (din partea Kievului – n.r.) în estul Ucrainei și că Convenția ONU din 1948 privind genocidul, semnată de ambele țări, nu permite o invazie pentru a preveni un genocid.

După aceste audieri, la care Rusia a lipsit, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să oprească invazia în Ucraina ca măsură de urgență, în timp ce analizează fondul cererii Ucrainei.

Următorul pas în acest caz va fi o audiere privind obiecțiile împotriva jurisdicției instanței. Încă nu a fost stabilită o dată pentru o astfel de audiere, dar se așteaptă ca aceasta să aibă loc peste câteva luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...