G4Media.ro

Rusia respinge propunerea ONU de a demilitariza centrala nucleară Zaporojie: „Inacceptabil. Ar…

Sursa foto: Energoatom

Rusia respinge propunerea ONU de a demilitariza centrala nucleară Zaporojie: „Inacceptabil. Ar face centrala și mai vulnerabilă”

Ministerul rus de Externe a respins joi o propunere a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, controlată de Rusia, afirmând că aceasta ar face instalația „mai vulnerabilă”, relatează Reuters.

Centrala, cea mai mare de acest tip din Europa, a fost capturată de Rusia în martie, la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea a zeci de mii de soldați în Ucraina în ceea ce a numit o „operațiune militară specială”.

În ultimele săptămâni au crescut temerile legate de siguranța acesteia și de riscurile unui posibil accident nuclear de tip Fukushima, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea ei.

Guterres, care se află în prezent într-o vizită în Ucraina, a cerut la începutul acestei luni retragerea personalului și a echipamentelor militare din centrală și „un perimetru sigur de demilitarizare”.

Ivan Nechayev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că propunerea este inacceptabilă pentru Moscova.

El a acuzat Kievul că organizează ceea ce el a numit provocări și că este incapabil să controleze grupurile armate naționaliste.

„Tocmai din acest motiv propunerile (privind demilitarizarea) sunt inacceptabile”, a spus Nechayev.

„Punerea lor în aplicare ar face ca centrala să fie și mai vulnerabilă”.

Rusia spune că păstrează unele trupe la centrală pentru a asigura buna funcționare și securitatea acesteia.

Kievul acuză Rusia că folosește centrala ca scut de unde bombardează obiective ucrainene. De asemenea, afirmă că Rusia a bombardat centrala; Moscova spune că Ucraina este cea care bombardează instalația.

Nechayev a declarat că o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la uzină ar putea avea loc în viitorul foarte apropiat și că experții ar putea stabili singuri cine a bombardat-o.

Rusia, care afirmă că nu are arme grele la uzină, a acuzat mai devreme joi Kievul și Occidentul că plănuiesc o „provocare” acolo vineri. Kievul a respins acuzația ca fiind cinică și neadevărată.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Adica n-ar mai putea santaja cu radiatii in timp ce trag in Nikopol.

  2. Aha, deci dacă „demilitarizezi” o chestie, atunci o faci vulnerabilă. Cam din același motiv e inacceptabilă „demilitarizarea” Ucrainei.

  3. O sa pateasca ca la aialalta de o sa plece singuri cand ajung sa moara pe capete.

  4. Rușii să pupe tot ONU în cur! :)))))

  5. Observ ca o continuati cu relativizarea adevarului. Acum 3 saptamani spuneati ca centrala este „militarizata” de rusi, si ca acestia si-au amplasat acolo trupe; saptamana trecuta spuneati ca centrala este „atacata” de rusi, acuzandu-i ca vor sa produca un dezastru nuclear; saptamana asta spuneti ca centrala trebuie demilitarizata de catre rusi, admitand faptul ca acolo se afla, totusi, trupe rusesti.

    Intrebarea mea este: de ce si-ar bombarda rusii propria centrala militarizata, ocupata acum mai bine de cateva luni, in conditiile in care un potential dezastru nuclear nu ar afecta doar Ucraina si Estul Europei, dar si Rusia insasi?