G4Media.ro

Rusia lovește clădiri rezidențiale în sudul Ucrainei și avertizează asupra unei escaladări…

sursa foto: Twitter/ NEXTA

Rusia lovește clădiri rezidențiale în sudul Ucrainei și avertizează asupra unei escaladări a conflictului în Ucraina

Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o „escaladare necontrolabilă”, relatează Agerpres, conform Reuters.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat „deteriorarea rapidă a situaţiei” în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Şoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o „bombă murdară”, explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.

În cursul unui atac rusesc convenţional duminică, o lovitură de rachetă a distrus ultimul etaj al unui imobil din Nikolaev, propulsând schije şi sfărâmături asupra unei pieţe şi în clădirile învecinate, unde geamurile s-au spart, iar zidurile s-au fisurat. Câteva maşini au fost strivite de dărâmături, dar fără a fi înregistrat vreun deces.

Totodată, Ucraina a doborât 14 drone ‘kamikaze’ ruseşti deasupra Nikolaev în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram. Dronele sunt concepute pentru a exploda la impact şi au avariat infrastructura energetică a Ucrainei în această lună.

Kim a declarat că Rusia atacase cu rachete S-300, iar una dintre ele a afectat imobilul cu cinci etaje.

Trupele ruse s-au retras din unele sectoare ale frontului în ultimele săptămâni, iar autorităţile de ocupaţie evacuează civilii în adâncul teritoriului aflat sub control rusesc pe malul de est al Niprului, înaintea unei aşteptate bătălii pentru Herson, capitală regională situată pe malul de vest al fluviului. Herson este o poartă de intrare spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Autorităţile instalate de Rusia în Herson au declarat că un bărbat a fost ucis şi alţi trei răniţi după o explozie în oraş, a indicat o agenţie de presă oficială rusă. Serviciile de urgenţă au indicat că un dispozitiv exploziv improvizat explodase în apropierea unei maşini în oraş.

Reuters nu a putut să verifice nici atacul din Herson şi nici raportul lui Kim cu privire la rachetele şi dronele ruseşti.

Avansul Ucrainei în ultimele săptămâni în jurul Hersonului şi în nord-estul ţării a primit drept replică o intensificare a atacurilor cu rachete şi drone ruseşti împotriva infrastructurilor civile, distrugând circa 40% din sistemul energetic ucrainean înainte de venirea iernii.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că ar avea intenţia să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar putea inunda o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Herson.

Niciuna din cele două părţi nu a prezentat probe pentru a-şi susţine afirmaţiile privind barajul, care alimentează cu apă Crimeea şi centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub control rusesc.

La Herson, autorităţile de ocupaţie au ordonat evacuarea civililor, ceea ce reprezintă un alt semn al problemelor cu care Rusia se confruntă în ceea ce Moscova numeşte ‘operaţiune militară specială” în Ucraina.

Mii de civili au părăsit Hersonul după avertismentele privind o ofensivă ucraineană pentru recucerirea oraşului.

Armata ucraineană a declarat că înaintează în sud, preluând controlul asupra a cel puţin două sate pe care ruşii le abandonaseră.

În timp ce războiul intră în a noua lună şi iarna se apropie, la orizont se profilează o criză energetică şi umanitară în Ucraina.

Peste 1 milion de persoane sunt private de electricitate, a declarat consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko.

Moscova a recunoscut că a ţintit infrastructuri energetice, dar neagă că ar fi ţintit şi civili, conform Reuters

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Cu cat vor bombarda numai cladiri rezidentiale si vor ucide numai civili, cu atat vor fi urati si exclusi din comunitatea internationala. O tara care invadeaza o alta tara si o bombardeaza ucigand numai civili, nu este altceva dacat o tara terorista.
  Definitia terorismului, este uciderea cu buna stiinta a civililor.

  Rusia a devenit un stat 100% terorist. Este trist, insa acesta este adevarul, in momentul de fata: terorist. Stat terorist 🙁

 2. Nu fac altceva fiindcă nu știu face altceva….
  Fac asta pentru că la altceva nu se pricep!!!!
  😡😡😡

 3. e mai aspru decat covitul!

 4. Escaladare? Da! Pentru că vor putea și o vor face: vor ucide tot mai mulți civili. Altceva nu mai pot rușii. Stat terorist. Ucraina se dovedește că nu este rusia.

 5. Ucrainienii au o șansă uriașă să recucerească teritorii dar din păcate sunt presați de condițiile meteo specifice țării, mai exact Rasputița care se apropie cu pași repezi. Să nu mai vorbesc de avantajul numeric de pe front, conform președintelui Zelensky sunt în arme peste 700.000 de soldați ucrainieni împotriva a 250.000 de ruși în momentul actual până ce vor ajunge pe front cei 300.000 de mobilizați din Risia. Trebuie să tragă tare înainte de iarna!

  • Asta așa e, nu mai au mult timp la dispoziție. Dar milionul de mobilizați ruși nu va face nimic, au moralul praf și trebuie să-și cumpere propriul echipament – Rusia e ridicolă.

 6. asa sa razi si cand te vor viola rusii. mult nu mai e.

 7. Hai ne leși?! Mai bine te duci sa-ti faci temele ca mâine ai scoala!

 8. Slavaaa! Heroina narodu Corinna Crețu, aka aaaah,Collin!

 9. Slaväaaa! Haholes!