G4Media.ro

Rusia desfășoară prima ofensivă coerentă din ultimele luni, care i-ar putea asigura…

Captura X, ISW

Rusia desfășoară prima ofensivă coerentă din ultimele luni, care i-ar putea asigura atingerea unui obiectiv major de război

Rusia desfășoară o ofensivă coerentă pentru prima dată în mai bine de un an și jumătate, care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să își atingă unul dintre obiectivele sale majore, potrivit analiștilor militari citați de Sky News.

Forțele sale atacă patru axe de pe frontul Harkov-Lugansk în manevre de sprijin reciproc pentru a împinge Ucraina să iasă în întregime din regiunea Lugansk, a explicat think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului.

Dar succesul va veni doar cu „un cost foarte ridicat” și va necesita luni de avansuri tactice marginale, a declarat institutul cu sediul în SUA.

Ofensivele sugerează că forțele rusești „întreprind un efort operațional coerent mai mare, de luni de zile, pentru a cuceri malul estic al râului Oskil, de la Kupiansk la orașul Oskil”, a precizat ISW.

O astfel de operațiune ar permite Rusiei să-și consolideze succesele, cu graniță naturală semnificativă de apă, ceea ce ar duce la „un risc redus de contraatacuri ucrainene serioase”.

Câștigurile minore obținute în cadrul operațiunii ar putea fi, de asemenea, folosite în campania lui Putin în alegerile de luna viitoare.

ISW a explicat că operațiunile ofensive au loc în următoarele patru zone.

  • Nord-est de Kupiansk
  • Nord-vest de Svatove
  • Sud-vest de Svatove
  • Vest de Kreminna
  • Kupiansk

Armata a 6-a de Arme Combinate se îndreaptă spre malul estic al orașului Kupiansk.

Forțele aeriene au efectuat lovituri asupra podurilor în încercarea de a izola apărarea ucraineană.

În ciuda pierderilor semnificative de vehicule blindate în decembrie, infanteria rusă și-a intensificat atacurile și se pare că a obținut câștiguri tactice în Sinkivka, un sat din nord-estul orașului Kupiansk.

Svatove

Armata Întâi de tancuri a intensificat atacurile la nord-vest de orașul Svatove, cucerind, se pare, două sate.

Iar surse rusești susțin că se lansează într-o „ofensivă masivă” în direcția Krohmalne și Tabaivka, intrând în satele din nordul imediat al orașelor.

La sud-vest de Svatove, forțele rusești desfășoară o ofensivă mai puțin intensă, cu scopul de a avansa în cele din urmă spre satul Borova.

Kreminna

Forțele rusești ar fi desfășurat un număr „semnificativ” de tancuri și vehicule blindate într-un „număr mare de asalturi” la vest de Kreminna, realizând câștiguri marginale.

Recucerirea orașului Liman este cel mai probabil obiectiv operațional, deoarece ar deschide rute către orașul Oskil.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Lipsa de ajutor pentru Ucraina, în contextul în care întreaga Lume Occidentală este concentrată asupra Orientului Apropiat, creeaza premisele unui avans rapid al armatei Rusiei către Vest.