G4Media.ro

Rusia, care comemorează lansarea invaziei naziste asupra fostei URSS în 1941, acuză…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Adam Jones

Rusia, care comemorează lansarea invaziei naziste asupra fostei URSS în 1941, acuză Germania de „isterie rusofobă”

Rusia – care comemorează miercuri invazia fostei URSS de către Germania nazistă, în 1941 – acuză Germania de alimentarea în prezent a unei ”isterii rusofobe”, într-un context de tensiuni aprige între Moscova şi Berlin, pe tema Războiului rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

”Berlinul, prin vorbele şi faptele sale, ameninţă rezultatele eforturilor de decenii ale Rusiei şi Germaniei în vederea depăşirii duşmăniei (…) de după război”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, cu ocazia acestor comemorări.

Moscova acuză membri ai Guvernului german de faptul că ”lansează atacuri zilnice, care alimentează isteria rusofobă”.

Ea face aceste declaraţii în contextul în care marchează miercuri lansarea invaziei Uniunii Sovietice de către trupele celui de-al Treilea Reich, în 1941, în cadrul Operaţiunii Barbarossa.

În Rusia, data de 22 iunie este comemorată drept ”Ziua Amintirii şi Tristeţii”.

Luată prin surprindere, iniţial, după ce a semnat cu doi ani mai înante un pact de neagresiune cu Germania nazistă, URSS a reuşit, cu preţul unui mare sacrificiu uman, să respingă invazia, pe care a oprit-o la Staliningrad, teatrul unei sângeroase bătălii în 1942-1943.

Preşedintele rus Vladimir Putin, mare amator de paralele istorice, a comparat în mai multe rânduri ofensiva actuală a Moscovei în Ucraina cu lupta împotriva naziştilor din timpul ”Marelui Război Patriotic”.

Războiul rus din Ucraina a tensionat puternic relaţiile Rusiei cu ţările din Occdent, inclusiv cu Germania, care au aplicat Moscovei sancţiuni economice.

Rusia, la rândul său, a anunţat, în ultimele zie, o reducere puternică a cantităţii de gaze naturale livrate Europei – prin gazoductul Nord Stream -, iar Germania a denunţat un ”atac” menit ”să semene haosul”.

În acest context de tensiuni puternice, Berlinul a anunţat o creştere puternică a cheltuielilor sale militare şi a furnizat Ucrainei tunuri automotoare Panzerhaubitze 2000, iar primele obuziere au ajuns în Ucraina în această săptămână.

”Toate acestea amintesc cele mai amare perioade ale relaţiilor ruso-germane, inclusiv evenimentele care au precedat mai 1945”, data înfrângerii Germaniei naziste, subliniază în acest comunicat diplomaţia rusă.

”În curând, imagini cu echipamente germane distruse în Ucraina vor începe probabil să apară (…), iar unii în Rusia, dar şi Germania, vor face cu siguranţă paralele istorice pe care cele două ţări ale noastre le pot înţelege”, apreciază ministerul rus.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Adam Jones

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Diferența e ca acum Rusia e singura de partea greșită a istoriei…

  2. Rusia a fost si înainte de război de partea greșită a istoriei. A vrut să subjuge cât mai multe nații.

  3. Deci Rusia, China, Brazilia si Iran nu sunt dictaturi?

  4. Exact axon beton, ai văzut bine, Rusia e victima și nu bătăușul necioplit. Putin e un democrat autentic, liberatatea cuvantului e asigurată in Rusia, KGB și FSB sunt de fapt acolo să ajute bătrânicile să treacă strada.

    Bre, cât de mojic poți fi să crezi că te crede cineva când scrii astfel de teste?

  5. Noroc că există SUA și derbedeii planetari nu-și pot face de cap.

  6. Si cand te gandesti ca de fapt astazi Germania este cel mai rusofil stat din UE ! Groaza !