G4Media.ro

Rusia anunță că a arestat un diplomat japonez de rang înalt pentru…

foto: Wikipedia

Rusia anunță că a arestat un diplomat japonez de rang înalt pentru „spionaj”

Serviciile de securitate ruse au anunțat luni că l-au arestat pe consulul general al Japoniei la Vladivostok, în Extremul Orient, acuzat că a încercat să obțină informații privind cooperarea dintre Moscova și o țară asiatică, potrivit Le Figaro.

„Un diplomat japonez a fost arestat în flagrant delict în timp ce primea informații confidențiale în schimbul unei sume de bani”, a precizat FSB într-un comunicat citat de agențiile ruse. Motoki Tatsunori a fost declarat „persona non grata” de către Moscova, care a informat Tokyo, a precizat aceeași sursă.

Potrivit unui comunicat separat al diplomației ruse, un diplomat de la ambasada Japoniei la Moscova a fost convocat luni pentru a discuta această chestiune. Autoritățile ruse i-au dat lui Tatsunori „48 de ore” pentru a „părăsi Rusia”. Potrivit FSB, Motoki Tatsunori dorea să organizeze întâlniri cu surse și apoi să le plătească pentru a obține informații despre „cooperarea” dintre Moscova și „una dintre țările din regiunea Asia-Pacific”.

Represalii economice

De asemenea, înaltul diplomat japonez ar fi căutat informații confidențiale despre „impactul sancțiunilor occidentale asupra situației economice” din regiunea rusă Vladivostok, situată chiar vizavi de Japonia. Ca represalii la sancțiunile economice impuse Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lunii mai intrarea pe teritoriul său a peste șaizeci de oficiali japonezi, inclusiv a premierului Fumio Kishida.

Relațiile ruso-japoneze s-au deteriorat din aprilie, când Japonia a afirmat, pentru prima dată din 2003, că Insulele Kuril din nordul arhipelagului sunt „ocupate ilegal” de Rusia, un diferend teritorial care a împiedicat semnarea unui tratat de pace între cele două țări de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Se răzbună și ei în amintirea lui Richard Sorge.

  • Cum se zice „vă mâncă chelea rusnacilor” pe japoneză ? 😂😂😂

  • Aștept sa ne mance chelea și să facem un flagrant cu unul de-al lor, pentru a-l răzbuna pe Grecu Gabi.

  • Dar,intre timp a fost răzbunat.A fost numit însărcinat cu afaceri la Doha, Qatar, tot în cadrul Ambasadei Romaniei. Caz închis.

 2. Japonia ar trebui să își recupereze insulele Kurile.

 3. Japonezii fac cam multe poze prin concedii. I-am vazut in Europa. I s-o fi parut suspect la vreunu de la FSB. Ce dreaq face asta poze la statui ? La parnaie cu el.

 4. L-au văzut că are ochii oblici și, la mintea lor, au zis că nu poate fi decât spion.

 5. Pai cum sa arestezi un diplomat care are imunitate diplomatica?