G4Media.ro

Rusia acuză Macedonia de ”șantaj” în procesul de schimbare a numelui, Skopje…

Rusia acuză Macedonia de ”șantaj” în procesul de schimbare a numelui, Skopje denunță minciunile Moscovei

Ministerul macedonean de externe a respins acuzațiile Ministerului rus de externe privind presupusele acte de șantaj, amenințări și cumpărarea de voturi pentru asigurarea majorității în Parlamentul de la Skopje, necesară pentru începerea modificării Constituției Macedoniei în vederea implementării acordului cu Grecia.

„Ministerul de externe al Macedoniei respinge categoric acuzațiile prezentate în comentariul din 22 octombrie al Departamentului pentru informare a Ministerului de externe al Federației Ruse în legătură cu modul în care s-a votat în Parlamentul Macedoniei propunerea pentru începerea modificării Constituției” – se spune în comunicatul oficial, citat de Rador.

Mai mult, Ministerul macedonean de externe consideră aceste acuzații „total nefondate și neadevărate, fiind publicate cu intenția clară de a compromite procesul politic care este de importanță istorică pentru Macedonia și toți cetățenii ei”.

„Deputații, în deplin respect pentru principiile democratice prevăzute de procedura parlamentară, au luat decizia care reflectă aspirația de decenii a Macedoniei de a deveni membru NATO și UE, priorități strategice pentru care există un larg consens, lucru binecunoscut și de prietenii noștri din Rusia” – se menționează în comunicatul Ministerului macedonean de externe.

Reamintim că Rusia face eforturi majore pentru a împiedica punerea în practică a unui acord politic între Macedonia și Grecia care ar deschide drumul țării pentru aderarea la UE și NATO. Acordul presupune printre altele și adoptarea numelui Macedonia de Nord, pentru a soluția astfel un vechi diferend cu Grecia.

Ministerul rus de Externe declarase anterior că votul prin care Parlamentul macedonean a aprobat noua denumire a ţării a avut loc prin „manipulări murdare”, întreg procesul fiind coordonat de Statele Unite ale Americii.

„Cele opt voturi care lipseau pentru a obține o majoritate au fost asigurate prin șantaj, amenințări și mituirea deputaților din opoziție. Trei dintre ei au fost eliberați de arest, în ziua votului, iar altor doi, anchetaţi de procurori, li s-a promis în schimb libertate, în timp ce celorlalţi le-au fost făcute propuneri financiare corupte, dacă votează a cum trebuie” – susţine MAE al Federației Ruse, într-o declaraţie postată pe site-ul instituţiei. „Este important de remarcat că ambasadorul Statelor Unite s-a aflat în clădirea Parlamentului până la încheierea şedinţei. Astfel că nu există nicio îndoială cu privire la cei care au coordonat acest proces” – a adăugat ministerul rus.

Foto: Drapelele Greciei și Macedoniei (sursa: Wikipedia)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Poate face infarct ministrul ala rus. Se vede ca il deranjează mult ca Macedonia va intra în UE și NATO.

  2. Rușii, campionii democrației!

  3. „divide et impera” altceva sarmanii rusi nu stiu , poate ca nu au cultura necesara de sunt blocati in antichitate si tacticile ei?

  4. Rusilor datii cu VOTKA ca la asta sunteti campioni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.