G4Media.ro

Rusia acuză Azerbaidjanul că ar încălca prevederile acordului de încetare a focului…

Sursa foto: Unsplash / Michael Parulava

Rusia acuză Azerbaidjanul că ar încălca prevederile acordului de încetare a focului cu Armenia din 2020

Rusia, mediatoare în conflictul între Azerbaidjan şi Armenia, a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului din 2020 lăsându-şi trupele să treacă linia de demarcaţie, transmite Agerpres.

Sâmbătă, ’25 martie 2023, o unitate a forţelor armate azere a trecut linia de contact în districtul Şuşa, încălcând’ acordul încheiat în 2020, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Acesta afirmă că trupele azere ‘au ocupat o înălţime’ şi ‘au început instalarea unui post’.

Soldaţii ruşi de menţinere a păcii ‘iau măsuri vizând să împiedice o escaladare a situaţiei de criză şi să evite provocările reciproce ale părţilor opuse’.

‘Partea azeră a fost informată despre necesitatea de a respecta dispoziţiile (acordului), de a lua măsuri pentru a opri lucrările de construcţie şi de a retrage forţele armate pe poziţiile pe care le ocupau anterior’, adaugă ministerul rus.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul în enclava Nagorno-Karabah.

Cel mai recent conflict, în toamna lui 2020, a făcut 6.500 de morţi şi s-a încheiat printr-o încetare a focului mediată de Rusia, care a desfăşurat un contingent de menţinere a păcii.

Armenia avertizează de câteva săptămâni în legătură cu o ‘criză umanitară’ în Karabah din cauza unei blocade azere care a provocat penurii de medicamente şi pene de electricitate.

Erevanul acuză forţele de pace ruse că nu acţionează pentru a pune capăt acestei blocade

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „Trei recoolte pe aaaan / În Azerbaidjaan”. Ne vom pune cu dubinushka pe dânsii !!!!!

  2. Ce masuri iau rusii? Au devenit irelevanti, trimit informari catre azeri, atrag atentia ca „nu-i frumos”. Furnizor de securitate si stabilitate, cica.

    • Au vandut T-90S Azerilor. Au inchis ochii la activitatea azera din ultimul an. Niste scatofili…

  3. Păi să ia măsuri, să relocheze violatori din Ucraina catre Azerbaidjan!