G4Media.ro

Rusia accelerează mișcarea echipamentelor militare spre Ucraina, indică noi imagini din satelit…

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Rusia accelerează mișcarea echipamentelor militare spre Ucraina, indică noi imagini din satelit / O bază militară a fost golită, iar mai multe tancuri rusești au fost mutate mai aproape de granița Ucrainei

Noi imagini din satelit arată că o bază militară care deținea tancuri rusești, artilerie și alte blindate din apropierea graniței cu Ucraina a fost în mare parte golită, echipamentul fiind aparent mutat mult mai aproape de frontieră în ultimele zile, scrie CNN.

Baza se află la Yelnya, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 225 de kilometri de granița cu Ucraina. Cantități mari de arme au fost mutate acolo la sfârșitul anului 2021 – inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și lansatoare de rachete balistice.

O mare parte din acest echipament a dispărut acum, conform imaginilor din satelit surprinse pe 6 februarie. Acoperirea norilor a împiedicat realizarea de imagini fotografice a zonei cu câteva zile înainte. Imaginile arată urmele vehiculelor care au fost mutate de la bază.

Sursa foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT via AGERPRES

Stephen Wood, director senior la compania de imagini prin satelit Maxar, a declarat pentru CNN: „Mi se pare că o cantitate considerabilă de vehicule [tancuri, artilerie autopropulsată și alte vehicule de sprijin] au plecat din parcul de vehicule din nord-est”.

Konrad Muzyka, expert în urmărirea mișcărilor militare de la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Yelnya este una dintre câteva „schimbări importante în componența forțelor ruse și a locațiilor acestora”.

El a declarat, citat de CNN, că Rusia „intră în noua etapă a construcției în care vedem că unități pre-poziționate sunt echipate cu personal suplimentar și că echipamentul este probabil mutat în zonele de desfășurare”.

Clipurile de pe rețelele de socializare filmate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri și drumuri mult mai la sud, în regiunea Bryansk, care este aproape de Ucraina. Echipamentele și vehiculele fac parte din aceleași unități care au fost prepoziționate la Yelnya.

Acum există mai mulți indicatori care sugerează că trupele au început să se desfășoare în taberele mai avansate (din apropierea graniței cu Ucraina – n.r.) pentru a se alătura cu echipamentul lor prepoziționat”, scrie Thomas Bullock, analist la Janes.

„Videoclipul postat pe rețelele de socializare indică că unele trupe din Siberia, ale căror echipamente au fost deja mutate în locuri din Smolensk și Bryansk, sunt în proces de desfășurare”.

Un document al serviciilor secrete americane din 3 decembrie 2021 includea imagini din satelit care arătau că baza de la Yelnya era goală în iunie – dar până în noiembrie a fost ajuns să găzduiască cinci grupuri tactice de batalion, fiecare dintre ele conţinând aproximativ 1.000 de trupe şi elemente de sprijin. O mare parte din echipament aparține Armatei 41 de Arme Combinate, care are sediul în mod normal în districtul militar central al Rusiei și încă un sediu în Novosibirsk, Siberia.

Muzyka spune că există mișcări substanțiale rusești în alte părți. „Observam un aflux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris el duminică pe Twitter. Kursk se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Phillip Karber de la Fundația Potomac din Washington, care a studiat mișcările trupelor ruse în detaliu, a declarat pentru CNN că „cea mai puternică formație ofensivă a Rusiei – Armata de tancuri a Primei Gărzi, care este în mod normal staționată în zona Moscovei – s-a deplasat spre sud 400 de kilometri și se adună în zona optimă pentru o ofensivă blindată rapidă pe ruta de invazie Khursk-Kiev.”

Duminică, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News că posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să atace Ucraina este „foarte clară”.

Credem că există o posibilitate foarte clară ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei. Ar putea lua o serie de forme diferite. Se poate întâmpla de chiar mâine sau ar putea dura încă câteva săptămâni”, a afirmat Sullivan.

De asemenea, mai mulți oficiali americani au afirmat, citați de CNN, că Putin a adunat în prezent la granițele Ucrainei aproximativ 70% din forța militară necesară pentru o invazie la scară largă.

Aceasta comasare de trupe include forțe militare în creștere în sudul Belarusului. SUA și NATO susțin că ar fi vorba de peste 30.000 de militari.

Kremlinul a negat în repetate rânduri orice plan pentru o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rusia se va duce ață către Kiev. Nici măcar cucerirea orașelor de pe traseu nu o interesează. Eliminarea conducătorilor și numirea unor marionete e obligatorie pentru evitarea unui război de uzură. Pariul ei e că fără conducători și cu capitala cucerită ucrainienii accepta pacea impusă de ei.

  2. Cand se termina JO de la Beijing? Eu cred ca le-au retras si nu mai ataca Ucraina. Astia cu satelitii lor nu vad bine. Adica, de exemplu ce mi se pare mie pe Google Maps ca fiind o femeie goala stand la soare in curte, lor li se par tancuri si rachete. Chestie de interpretare….