G4Media.ro

Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 la granița vestică a Belarusului,…

Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 la granița vestică a Belarusului, pentru a patrula frontiera în contextul valului de migranți care vor să ajungă în țările UE

Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat că Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 la granița vestică a Belarusului, pentru a patrula frontiera în contextul valului de refugiați care vor să ajungă în țările UE, relateză Reuters.

Avioanele ruse, al căror număr nu este precizat, au sosit pe aerodromul Baranovici. Anunţul vine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat îngrijorare în interiorul NATO şi în rândul ţărilor Uniunii Europene (UE).

Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în special din cauza campaniei iniţiate de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru a reprima vocile critice la adresa sa, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, scrutin contestat de opoziţie şi care a provocat ample proteste de stradă.

Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de refugiați care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.

Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova. La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparenţă în desfăşurarea exerciţiilor militare „Zapad-2021”. Polonia a avertizat luni că aceste exerciţii vor alimenta tensiunile deja sporite din cauza fluxului de migranţi care trec frontiera dinspre Belarus către Uniunea Europeană.

Rusia şi Belarus sunt oficial parte ale unei Uniuni Statale şi de mai mulţi ani poartă negocieri în vederea creşterii integrării celor două naţiuni.

Sursa foto: Wikipedia/ Sergey Krivchikov

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Rusia apara Europa de migranti? Mișto pretext au găsit pentru a trimite avioane militare.

  • Nu, Rusia nu apara Europa de nimic. Daca era alfabetizat, ai fi inteles din textul de mai sus ca expresia „in contextul sosirii migrantilor” e un cliseu bagat din pix de Pantazi, pe modelul „chiar in anul centenarului” sau „in plina pandemie”.

   De exemplu, „meteoritii continua sa cada, chiar in anul centenarului” sau „drumarii care nu au cotizat la PDL continua sa se imbogateasca, chiar in plina pandemie”.

  • Granița vestică a Belarus, adică la granița cu Polonia, să nu cuma să încerce polonezii ceva. Scursuri de ruși, n-ai ce să aștepți ceva bun de la așa oameni. Dar Germania s-a făcut sclavi la ei cu NordStream2.

  • Aviatia rusa va fi acolo ca sa-i descurajeze pe cei care ar fi tentati sa se intoarca in Bielorusia.
   Tot inainte tovarasi!
   Niste rafale de mitraliera bine plasate ii vor convinge sa tina drumu drept.
   Desi, inteleg de la lukasenko ca in bielorusia e asa de bineeee….!

 2. Rusia profita de ” democratia” de relaxare a americanilor si a NATO. Rusii conform tratamentelor țariste si ulterioare este un popor războinic si interesant de expansiune.

 3. Scursuri de ruși care patrulează granița cu Polonia sa nu facă polonezii ceva … Deci a te apăra ești scursura :))) Ba mai opriți va că sunteți penibili . Ce face Rusia cu Occidentul la ea face Occidentul cu Rusia la el . Ambii arata cat de rai sunt ceilalți dar în esență sunt aceiași lupi doar că unu are blana de oaie și altul de capra :))) așa că , scutiți mă cu propagandele voastre pro sau contra anumitor tabere ! Toți sunt la fel , plini se interese și orgolii , cu vrăjeală diferita din punct de vedere ideologic , dar tot vrăjeală se numește ! Nu exista o vrăjeală mai buna , la fel cum nu exista un râu mai bun ! Raul e râu indiferent ce nuanță are , la fel și vrăjeala!