G4Media.ro

Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate / Ucraina denunță „o palmă…

Sursa/Site-ul oficial al MAE rus

Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate / Ucraina denunță „o palmă în fața comunității internaționale” iar Occidentul „o glumă de 1 aprilie”

Rusia a preluat sâmbătă președinția Consiliului de Securitate al ONU pentru întreaga lună aprilie, „o palmă în fața comunității internaționale” pentru Ucraina și „o glumă de 1 aprilie” pentru Occident, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU este o palmă dată comunității internaționale”, a declarat pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Potrivit acestuia, „membrii actuali” ai organismului executiv al ONU trebuie să „zădărnicească orice încercare” a Rusiei de a „abuza de președinția sa”.

Joi, Kuleba descrisese deja președinția rusă ca fiind o „glumă proastă”, afirmând că „Rusia a uzurpat fotoliul său; duce un război colonial; președintele său este un criminal de război căutat de Curtea Penală Internațională pentru răpirea de copii”.

Cu toate acestea, aceste critici din partea Kievului nu au împiedicat Moscova să asigure că delegația sa la ONU din această lună, care va succeda Mozambicului, va fi condusă de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Un alt eveniment-cheie al președinției ruse va fi dezbaterea deschisă la nivel înalt a Consiliului de Securitate pe tema „Multilateralismul eficient prin apărarea principiilor Cartei ONU”. Această reuniune va fi prezidată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a acestuia, Maria Zaharova, în fața presei.

Ea a subliniat că Lavrov intenționează, de asemenea, să prezideze o sesiune de dezbateri privind Orientul Mijlociu pe 25 aprilie.

Ziua Păcălelilor de 1 aprilie

Susținătorii diplomatici ai Kievului, în primul rând Statele Unite, s-au grăbit să se opună unei astfel de poziții.

„Ne așteptăm ca Rusia să continue să se folosească de președinția sa pentru a răspândi dezinformări și să încerce să abată atenția de la încercările sale de a-și justifica acțiunile în Ucraina și de la crimele de război pe care le comit membrii forțelor sale armate”, a comentat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„O țară care încalcă în mod flagrant Carta ONU și își invadează vecinul nu are ce căuta în Consiliul de Securitate”, a spus ea.

Țările baltice, alți susținători importanți ai Kievului și puternic opuse Moscovei, au vorbit sâmbătă de o „zi de 1 aprilie”.

Ministerul lituanian de Externe a ironizat faptul că „Ziua Păcălelilor din aprilie este o zi perfectă” pentru Rusia. „Rusia, care duce un război brutal împotriva Ucrainei, nu poate decât să conducă „Consiliul de Insecuritate”.

Misiunea diplomatică estoniană la ONU a declarat că este „rușinos și umilitor” faptul că Consiliul de Securitate al ONU este condus de Rusia, al cărei președinte Vladimir Putin este „un criminal de război cu un mandat de arestare permanent al CPI”.

La ONU, Rusia spune că se confruntă cu „Occidentul colectiv”, care a ostracizat-o de națiunile lumii de când a lansat ofensiva militară în Ucraina, în februarie 2022.

Președinția Rusiei la ONU intervine la o săptămână după ce Vladimir Putin a anunțat că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, singurul său aliat diplomatic european, ceea ce sporește temerile occidentale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. tara care ameninta lumea cu arme nucleare conduce Consiliul de „Securitate” … :)))))

  ONU a devenit o gluma si totul i se trage din interior, din designul prea putin gandit la inceputuri

 2. Ne poate spune Ucraina ( ceea care le știe pe toate) cum ii cu SUA când are președinția ONU, acea SUA care bombardează tari suverane fara că acele țări da fi atacat SUA ? Aste este încă o dovadă că Ucrainei nu ii pasa decât de propria țară

  • Avem si un Sosoc, figo de linge clanta la ambasada lui putler unde purcica guitaie de zor….

  • Si ce legatura ce zivi tu cu niste AUR olaci si niste SOsoci?

  • Te-ai inflamat ca m-am luat de tradatorii Romaniei care executa ordinele lui putler in Romania?

  • Mananci si tu din palma lor si ti-ai dori ca Romania sa fie destabilizata?

  • Daca USA sunt niste crininali ratati inseamna ca si voi trebuie sa fi-ti la fel?

   Daca usa a dat bomba atomica, acum dam si noi…..mamiii se 💩 Ucraina pe noi si pe armata noastra, si usa ii ajuta…..
   Bosorogi cu mentalitati de gradinita, voi r@tatilor arti distrus Mapamondul asta 👍🏼

 3. Trebuia sa aparabun AUR oalc, PSD istrus pe aici..

 4. „apărarea principiilor Cartei ONU” cu lavrov la prezidiu! Chiar ca e o gluma proasta!