G4Media.ro

Rusia a început să exporte cereale furate din Ucraina prin portul Berdiansk

Sursa foto: STRINGER / AFP

Rusia a început să exporte cereale furate din Ucraina prin portul Berdiansk

Rusia a redeschis un port cheie din sudul Ucrainei, în timp ce încearcă să își întărească controlul asupra economiei din părțile ocupate ale țării, potrivit Sky News.

Imaginile difuzate de canalul pro-rus de știri Crimeea 24 au arătat primul transport de cereale care a venit din portul Berdiansk, un oraș de la Marea Azov, care fusese închis de la începutul invaziei.

Oficialii ucraineni au afirmat că Rusia exportă ilegal cereale pe care le fură din sudul Ucrainei.

Imaginile difuzate par să fi estompat în mod deliberat numele navei, dar analiza fotografiilor, combinată cu datele de urmărire a navei, arată că nava este Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc.

Monitoarele de urmărire a navelor arată că Zhibek Zholy a ajuns în portul turcesc Karasu în această dimineață. Se pare că nava și-a dezactivat dispozitivul de urmărire atunci când se afla în Berdiansk și în jurul acestuia, o tactică despre care Departamentul de Stat al SUA a declarat că este folosită de unele nave atunci când exportă ilegal cereale din Ucraina ocupată.

Mai multe transporturi de cereale din sudul Ucrainei au fost urmărite până în porturile turcești.

Oficialii ucraineni spun că lucrează cu autoritățile turcești pentru a identifica aceste transporturi și pe cei responsabili, deși utilizarea de documente false și dificultatea de a urmări originea cerealelor face ca această sarcină să fie dificilă.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter