G4Media.ro

Ruptură pe flancul de Est: Zuzana Caputova, președintele Slovaciei, cere Grupului de…

Ruptură pe flancul de Est: Zuzana Caputova, președintele Slovaciei, cere Grupului de la Vișegrad ”să respecte și să protejeze statul de drept”

Noul preşedinte al Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut joi apel la Grupul Vişegrad al statelor est-europene membre ale UE să respecte şi să protejeze statul de drept, pentru a evita „o slăbire a Uniunii Europene”, informează Reuters, citat de Rador.ro

Declaraţiile preşedintelui slovac semnalează o posibilă ruptură în cadrul grupului, care a acţionat de obicei unitar. După o întrevedere cu preşedintele Ungariei, Janos Ader, Zuzana Caputova a declarat că o cooperare în cadrul grupului – din care fac parte Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehia – trebuie să se bazeze pe valori comune.

Fără să dea nume, preşedintele Caputova – care a preluat mandatul luna trecută – s-a referit la Ungaria şi Polonia, state care adesea se află în conflict cu Bruxellesul pe motive de respectare a statului de drept.

„Cooperarea noastră trebuie, de asemenea, să reprezinte valori precum statul de drept, democraţia şi libertatea şi alte asemenea valori fundamentale, care sunt stipulate în tratatul V4 de înfiinţare a grupului. Şi acest lucru este necesar, pentru a nu fi priviţi drept cei care slăbim sau chiar dizolvăm Uniunea Europeană”, a declarat Zuzana Caputova într-o conferinţă de presă.

Premierul Ungariei, Viktor Orban şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia şi-au întărit controlul asupra instanţelor şi judecătorilor, asupra presei şi a mediului academic, precum şi asupra organizaţiilor neguvernamentale. Acest lucru a atras după sine conflicte cu Bruxellesul şi a alarmat organizaţiile pentru drepturile omului. Cu toate acestea, premierul ungar şi partidul aflat la conducere în Polonia rămân populari în ţara lor datorită poziţiei ferme faţă de imigraţie. Zuzana Caputova a mai spus că este convinsă că „democraţia liberală, care garantează drepturi egale tuturor, este cel mai eficient instrument pentru protecţia minorităţilor”.

Preşedintele slovac a respins, de asemenea, acuzaţiile apărute în presa proguvernamentală din Ungaria conform cărora ea ar fi un agent care acţionează în numele miliardarului american de origine ungară George Soros. Guvernul Orban a dus ani de zile o campanie dură împotriva lui George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale umanitare. Janos Ader, un aliat al premierului Orban, a încercat negat că ar fi vorba de o ruptură în interiorului grupului V4, afirmând că în următorii ani Ungaria şi Slovacia ar putea să aibă poziţii diferite în ce priveşte diverse aspecte. „Dar sunt sigur că acest lucru nu va împiedica cooperarea noastră, nici la nivel bilateral şi nici la nivelul grupului V4”, a subliniat preşedintele ungar.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. O ruptura necesara,daca e nevoie sa fie aparata independenta justitiei si statul de drept.

  2. Romania trebuie sa isi asume rolul de „celalalt leader” al Europei Centrale, adunand impreuna (pe subiecte concrete, poate chiar prpgrame si intelegeri oficiale), Lituania, Letonia, Estonia, Croatia, Slovenia, Bulgaria (pe cat posibil, desi nu prea am incredere in Bulgari) si, de ce nu, Slovacia si chiar Cehia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.