G4Media.ro

Roverul Perseverance al NASA colectează mostre de roci „uimitoare” de pe Marte

Sursa foto: NASA

Roverul Perseverance al NASA colectează mostre de roci „uimitoare” de pe Marte

Roverul Perseverance al agenției spațiale americane NASA este aproape de a-și finaliza primul set de obiective pe Marte, informează BBC.

Robotul NASA a colectat un set divers de mostre de rocă pe care le va depozita în curând la suprafață, în așteptarea transportului pe Pământ de către misiuni ulterioare.

Au trecut 17 luni de când vehiculul a ajuns într-o zonă numită Jezero Crater, suspendat sub o macara de rachetă.

Tot ceea ce a văzut „Percy” de atunci le confirmă oamenilor de știință că roverul se află în locul perfect pentru a vâna viața.

Nu caută organisme care sunt în viață în prezent; mediul dur de pe Marte face ca prezența lor să fie foarte improbabilă. Mai degrabă, robotul caută urmele unei biologii care ar fi putut exista cu miliarde de ani în urmă, când craterul Jezero era umplut de un lac.

Această istorie străveche, speră oamenii de știință, este acum înregistrată în mostrele de rocă „uimitoare” care vor fi așezate într-un „depozit” în următoarele două luni.

„Dacă condițiile [antice ale lui Jezero] au existat cam oriunde pe Pământ, în orice moment din ultimii 3,5 miliarde de ani, cred că putem spune sau cel puțin presupune că biologia și-ar fi făcut treaba și și-ar fi lăsat amprenta în aceste roci pentru ca noi să le observăm”, a declarat David Shuster, cercetător al misiunii Perseverance de la Universitatea din California, Berkeley.

NASA și Agenția Spațială Europeană lucrează la un plan de recuperare a ascunzătorii de roci. Este un plan îndrăzneț care va implica un alt sistem de aterizare, câteva elicoptere, o rachetă marțiană și un cargo interplanetar.

Scopul este ca eșantioanele să revină pe Pământ în 2033.

Livrarea va include câteva exemple de roci igneice, sau vulcanice, pe care Perseverance le-a forat pe fundul craterului. Acestea vor spune povestea, în mare parte, a lui Jezero înainte de a fi umplut cu apă de lac.

În mod critic, mostrele sunt dintr-un tip de rocă care poate fi datat definitiv. În prezent, vârstele de pe Marte pot fi deduse doar indirect.

Cealaltă parte a mostrelor va include roci de tip sedimentar pe care Perseverance le-a colectat în ultimele luni din depozitele deltaice din sectorul vestic al craterului cu o lățime de 45 km.

O deltă este o structură construită din nămolul și nisipul aruncat de un râu atunci când acesta încetinește la intrarea într-un corp de apă mai larg.

Este genul de caracteristică geologică care ar putea să fi prins urme de viață microbiană din trecut.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Exceptionala analiza.