G4Media.ro

Rotativa guvernamentală de la Sofia/ Un fost ministru al Educației, desemnat să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rotativa guvernamentală de la Sofia/ Un fost ministru al Educației, desemnat să formeze guvernul până luni, 5 iunie/ Dacă reușește, schimbarea de executiv va fi peste 9 luni

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev (foto), i-a încredinţat luni mandatul să formeze guvernul lui Nikolai Denkov, fost ministru al Educației și politician provenit din coaliţia alcătuită din formaţiunile liberale „Continuăm Schimbarea” (PP) şi „Bulgaria Democratică” (DB), alianţa fostului premier demis prin moţiune de cenzură Kiril Petkov.

Alianța dintre PP și DB a fost pe locul al doilea doi la alegerile anticipate din 2 aprilie, al cincilea scrutin legislativ desfăşurat în Bulgaria în ultimii doi ani ani, relatează agenţia EFE.

Incertitudinea a forțat Bulgaria, membră a UE, să își amâne data țintă pentru adoptarea monedei euro și nu a aprobat încă o lege a bugetului pentru 2023.

Pentru a depăşi criza politică permanentă şi a evita o nouă rundă de anticipate, alianţa conservatoare câştigătoare a ultimului scrutin, din care fac parte formaţiunea GERB a fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS), s-a înţeles cu alianţa PP-DB asupra unei rotative guvernamentale, în care premierii să fie schimbaţi alternativ la fiecare nouă luni.

Nikolai Denkov ar urma astfel să fie numit premier şi înlocuit în acest post după nouă luni de reprezentanta alianţei GERB-SDS, Maria Gabriel, care ar ocupa postul de vicepremier în prima parte a rotativei şi a demisionat în acest scop din postul de comisar european.

Dar, sâmbătă, Maria Gabriel a anunţat că GERB sistează negocierile asupra viitorului guvern, după scurgerea unei înregistrări de la o reuniune a conducerii partidului „Continuăm Schimbarea” (PP), în care cei prezenţi afirmau, printre altele, că odată ce vor reveni la putere îi vor schimba pe toţi şefii serviciilor secrete numiţi de preşedintele Radev şi de Borisov când acesta era premier.

Alianţa formată între PP-DB a obţinut la alegerile legislative anticipate din 2 aprilie 24,6% din voturi, faţă de 26,5% pentru alianţa dintre GERB-SDS. Premierul desemnat Nikolai Denkov are acum la dispoziţie 7 zile, până pe 5 iunie, să propună un guvern sau să returneze mandatul dacă nu va putea forma o majoritate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Alți fraieri!