G4Media.ro

Românii din Elveția i-au scris președintelui Parlamentului de la Berna: Invitarea unui…

Românii din Elveția i-au scris președintelui Parlamentului de la Berna: Invitarea unui politician condamnat penal transmite societății civile române un mesaj negativ, foarte dezamăgitor

Românii din Elveția, membri ai Asociaței Rezist Zürich, i-au transmis luni o scrisoare deschisă președintelui Parlamentului elvețian, Dominique de Buman, prin care își manifestă dezamăgirea față de invitarea în această țară a lui Liviu Dragnea, potrivit documentului obținut de G4Media.ro.

”Ca reprezentanți ai societății civile române, care protestează necontenit de mai mult de un an împotriva politicienilor corupți ca dl Dragnea, ne exprimăm cea mai profundă dezamăgire fata de inițiativa dvs. de a invita în Parlamentul Elvețian o persoană atât de controversată (…) Invitarea unui politician condamnat penal, a unei persoane controversate la nivel internațional în Parlamentul Elvețian, transmite societății civile române un mesaj negativ, foarte dezamăgitor (…) Aceasta invitație lasă impresia ca actele de corupție din România ar fi indirect aprobate de către Consiliul Federal. De aceea ne exprimam din nou cea mai profunda dezamăgire fata de primirea oficiala a dlui Liviu Dragnea în Elveția”, i-au scris membrii Asociaței Rezist Zürich președintelui Parlamentului elvețian.

Ei au trecut în revistă și istoricul penal al președintelui Camerei Deputaților de la București: ”După cum cu siguranță vă este cunoscut, dl. Liviu Dragnea este condamnat penal și în prezent își execută sentința de doi ani cu suspendare pentru fraudarea alegerilor electorale. Un al doilea dosar penal împotriva d-lui Dragnea a fost deschis la sesizarea Oficiului European Antifraudă (OLAF) într-un caz de delapidare a fondurilor UE. Considerăm ca este cu atât mai mult scandalos cu cât exact la data de 29 mai 2018 este prevăzut ca justiția din România să emită o sentință privind un alt proces penal al d-lui Dragnea, privind abuzul în serviciu. Chiar în aceeași zi dl. Dragnea va fi primit oficial de dvs. în Parlamentul Elvețian”.

Membrii Asociaței Rezist Zürich subliniază că primirea lui Liviu Dragnea de către autoritățile elvețiene e contradictorie eforturilor Elveției de menținere în România a standardelor europene privind statul de drept și independenta justiției și în antiteză cu investițiile întreprinse deja de Confederație în țara noastră, în domeniul luptei anticorupție și a crimei organizate.

În scrisoarea trimisă președintelui Parlamentului elvețian, românii amintesc răspunsul Consiliului Federal (Guvernul elvețian) din 9 mai 2018 privind interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Externe, intitulată “Subminarea Independenței Justiției în România”.

”În răspunsul său la interpelarea amintita, Consiliul Federal subliniază eforturile susținute ale Confederației Elvețiene în domeniul statului de drept și al independenței judiciare în România. În acest sens, Elveția a investit o parte semnificativa din Fondul de Coeziune alocat României, în proiecte de consolidare a statului de drept, a independentei sistemului judiciar și a societății civile din România”, se arată în document.

Guvernul elvețian a răspuns Asociaței Rezist Zürich, un grup de români din Elveția îngrijorați de starea statului de drept, preluând întrebările despre reformele în justiție și interpelând ministerul de externe de la București

Într-un interviu pentru G4Media.ro, parlamentarul socialist, Carlo Sommaruga, este extrem de critic cu privire la vizita oficială pe care Liviu Dragnea o va începe marți în Elveția. Sommaruga consideră că Dragnea sfidează justiția din România plecând din țară exact în ziua în care este așteptată o sentință, vrând să arate că este validat ca politician prin faptul că este primit într-o țară cu o democrație consolidată precum Elveția.

Parlamentarul elvețian spune că este un bun cunoscător al situației din România, fiind la curent cu tentativele actualei puteri de a modifica legislația penală, precum și cu amplele proteste de stradă care au avut loc în ultimul an și jumătate. El consideră că un partid ajuns la putere care încearcă să modifice legile în inters propriu nu are nimic în comun cu democrația și cu regulile statului de drept.

Somaruga a spus că în Elveția este de neconceput ca un politician urmărit penal să mai rămână în funcție. El a dat exemplul unui ministru al Guvernului de la Berna care, în urmă cu 20 de ani, a demisionat pentru că soțul era implicat într-o anchetă penală.

Oficialul elvețian a ținut să le transmită oamenilor care au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva corupției să nu renunțe la luptă, spunând că el și mulți alți politicieni elvețieni sunt alături de ei.

Scrisoarea deschisă în limba germană: Offener-Brief-Dominique-de-Buman (1)

Scrisoarea deschisă în limba română: Scrisoare deschisa a Rezist Zurich privind vizita oficiala a lui Liviu Dragnea in Elvetia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Respect, #Rezist Zurich.

 2. Non-rezidenții din Elveția să-și ceară drept de vot acolo sau n-au altă treabă decât să se bage în treburile unei țări de care nu mai aparțin?

  • Hai, nu fi prostut!
   Non-rezidentii astia trimit atat de multi bani in tara, incat sigur o partea ajunge si in solda ta de PSD-ist, sub o forma sau alta ( pensie speciala, angajat la stat (degeaba), asistat cu internet in casa, etc.
   Ori ai vreau numai sa le cheltui banii, fara sa mai aiba nici drept de vot? Asa v-ar mai placea…

  • Hai, nu fi prostut!

   Nu sunt, dar să vedem dacă tu ești…

   Non-rezidentii astia trimit atat de multi bani in tara

   Fals. Banii pe care ei îi trimit, îi trimit rudelor. Ei, non-rezidenții, nu plătesc taxe și impozite.
   Nu mă interesează că trimit bani rudelor, treaba lor, responsabilitatea lor (dacă e), ei nu-și plătesc taxe & impozite la bugetul țării, ori pentur bugetul elvețian n-au probleme, în timp ce se bagă în treburile unei țări de care nu mai aparțin și nici nu mai au treabă.

   Iar faptul că au cerut ajutor sau sprijin din partea socialiștilor elvețieni, asta ce-i face pe ei, non-rezidenții, dacă nu niște comuniști?

   incat sigur o partea ajunge si in solda ta de PSD-ist

   Din păcate pentru tine, nu aparțin niciunei „solde de PSD-ist”, dar cu certitudine, non-rezidenții nu trimit bani la bugetul țării tocmai și nuami din faptul că nu-și plătesc partea lor de taxe și impozite pe persoană fizică. Treaba rudelor e o conjunctură care-i privește numa’ pe ei, nu pe mine sau pe alții.

   Ori ai vreau numai sa le cheltui banii, fara sa mai aiba nici drept de vot? Asa v-ar mai placea…

   Care „noi”? Despre ce vorbești?

 3. Respect oameni buni si cinstiti!
  Hotilor trebuie sa li se taie o mana, doua smd , ce cauta acest condamnat in Elvetia, zau ca nu pricep! Doar afisandu-te cu acest individ si esti compromis!
  Mandra de romanii din diaspora !

 4. Superb!Nu cred ca mai exista pe planeta oameni ca romanii,sa-și denigreze propria țara in fata străinilor.Imi este Rușine și scârbă in egala măsura.Iar,despre postacul cu romanii care trimit bani in țara din care trăiesc asistații PSD-isti,doamne ferește.Cand nu ai argumente ,ca nu te duce mintea,mesteci lozinci.Succes!

  • Dragnea este Romania? Cum poti afirma gogomania aceasta, tu te auzi? Nu denigreaza nimeni tara ci pe ciuma care a ajuns la conducerea ei. Cat despre banii trimisi in tara, ar trebui sa le multumesti. Sa-ti fie rusine!

  • Adevarat spui, neampțu, care-i cel mai corupt european, nu are decât cuvinte de ludă pentru sine iar românu, oriunde ar fi își toarna rahat pe cap… Ma intreb cati dintre rezistentii din Zurich si-au depus buletinu la evidenta populatiei si si-au schimbat resedinta pe pasaport, cum prevede legea?! Nici unul, da vorba aia, hastag rezist!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.