G4Media.ro

Românii cer azil la granița de sud a SUA susținând că Putin…

Românii cer azil la granița de sud a SUA susținând că Putin invadează România. Care sunt șansele lor de a fi acceptați de americani?

Sute de cetățeni români au ajuns în ultimele două luni la granița de sud a Statelor Unite cu Mexicul, unde solicită azil pe motivul că forțele Federației Ruse invadează România, potrivit unor surse citate de publicația Breitbart News. Oficialii americani și experți legali afirmă însă că, în ciuda temerilor exprimate că viața lor este în pericol în România, șansele românilor de a fi acceptați ca solicitanți de azil sunt aproape nule.

Azilanți români

Publicația americană, apropiată de cercurile conservatoare din Statele Unite, a relatat într-un material că românii ajung într-un număr din ce în ce mai mare la granița dintre Mexic și Statele Unite, profitând de atacul Rusiei în Ucrainei și de politicile flexibile în domeniul imigrației ale administrației președintelui Joe Biden.

Cetățenii români, precum și unii ruși, care încearcă să intre în SUA folosind frontiera sudică speră că autoritățile americane îi vor supune așa-numitei politici catch and release, care se referă la practica oficială de eliberare a unui solicitant de azil/imigrant ilegal în comunitățile americane în timp ce el/ea așteaptă să fie audiat în tribunalele ce se ocupă cu cazurile de imigrare. (Această practică este o alternativă la menținerea lor în centrele de detenție pentru imigranți).

În general, imigranții cărora agențiile americane din domeniul imigrației le permit să rămână în libertate în așteptarea audierilor sunt cei considerați cu risc scăzut, cum ar fi copii, familii și solicitanți de azil.

Sursele citate de Breitbart au afirmat că românii încearcă să ceară azil în Statele Unite afirmând că președintele Vladimir Putin, care a ordonat un atac pe scară mare a Ucrainei la 24 februarie, a invadat și România.

„O familie de șase membri a apărut săptămâna trecută, susținând că Putin invadează România,” a declarat sursa citată pentru Breitbart News. „Se pare că sunt învățați să spună asta. Au pașapoarte și certificate de naștere, deși, de obicei, imigranții nu au nimic din toate astea la ei.”

„Ei vor o cale rapidă către imigrația (în Statele Unite),” a spus o altă sursă.

Publicația l-a citat și pe congresmanul Darrell Issa (California), care s-a aflat în fruntea unei delegații republicane la granița de sud în urmă cu câteva săptămâni, și care a declarat pentru Breitbart News că „evident, nu există nicio teamă credibilă în România.”

Românii nu sunt însă singurii care încearcă să profite de această politică controversată a Administrației de la Washington. Un material din Wall Street Journal a relatat recent că brazilienii încearcă să folosească politica catch and release creând „familii false” și folosind copiii ca bilete de intrare în interiorul Statelor Unite.

„Copiii sunt o garanție că poți intra aici, ca și cum ar fi vize,” a spus un imigrant ilegal care s-a reinstalat în Massachusetts. Ziarul a dat-o ca exemplu pe Shyrley Oliveira, care își dorea de mult să imigreze în Statele Unite, dar o călătorie intermediată de contrabandiștii de ființe umane ar fi costat-o 8.000 de dolari. Potrivit aranjamentului citat de Oliveira și de poliția braziliană, un alt brazilian – Bruno Silva – a fost de acord să plătească 3.000 de dolari din suma datorată de Oliveira ca să-l lase să se identifice la graniță drept tatăl Mariei, fetița de 11 luni a femeii.

De la frontieră, solicitanții de azil care sunt acceptați de judecătorii de imigrație sunt preluați de agenții din Department of Homeland Security (DHS), care îi transportă și îi eliberează în orașele americane cu ajutorul organizațiilor non-guvernamentale.

Potrivit datelor, politica catch and release la care a recurs președintele Biden a făcut ca, din februarie 2021 până în martie 2022, peste 836.000 de imigranți ilegali/solcitanți de azil să fie eliberați în interiorul Statelor Unite. Multe dintre transporturile acestor persoane se realizează în timpul nopții, pentru a nu alerta presa și organizațiile care contestă folosirea acestei strategii controversate.

Ce spun cifrele

La solicitarea G4Media.ro, oficiali din U.S. Customs and Border Protection (CBP) ne-au pus la dispoziție cifre referitoare la numărul cetățenilor români care au fost interceptați la frontiera de sud a Statelor Unite. Statisticile privind interceptările includ cele făcute potrivit Title 8 Apprehensions a U.S. Border Patrol (USBP), Title 8 Inadmissiblesa Office of Field Operations (OFO) și Title 42 Expulsions, care suit diverse politici aplicate de agențiile americane din domeniul imigrației.

Datele arată o creștere evidentă a numărului românilor ajunși la granița Mexic-SUA în februarie și martie 2022, adică în perioada care a urmat declanșării invaziei ruse în Ucraina.

Astfel, în luna februarie, au fost identificați 629 de cetățeni români, iar în martie – 861. În luna octombrie 2021, când a debutat anul fiscal, numărul românilor ajunși la granița Mexic-SUA a fost de doar 222. Începând din toamna trecută, numărul de români interceptați de oficialii americani la granița de sud a fost de 2.656 de persoane.

Din numărul total de români interceptați la granița de sud a SUA până acum în anul fiscal 2022 (octombrie 2021- martie 2022), autoritățile americane au listat 425 de adulți care călătoreau singuri, 84 de minori care călătoreau singuri și 2.147 de români ce călătoreau cu familiile.

Dacă se ia în considerare și frontiera de nord a Statelor Unite, cea cu Canada, numărul românilor interceptați până acum în anul fiscal 2022 este de 3.996, cu 797 dintre ei interceptați în februarie și 992 în martie.

Prin comparație, în anul fiscal precedent – din octombrie 2020 până în septembrie 2021 -, americanii au interceptat 4.067 de români la frontiera de sud. Lunile în care au fost identificați cei mai mulți români au fost aprilie 2021 (970) și mai (1.206), într-o perioadă în care Administrația Biden a fost confruntată cu o creștere dramatică a numărului de imigranți ilegali care încercau să intre pe teritoriul american venind din Mexic.

De asemenea, în anul fiscal 2020 (octombrie 2019-septembrie 2020), numărul românilor ajunși la granița de sud a SUA a fost de doar 276 de persoane. Acest an a coincis cu ultimul an de mandat al lui Donald Trump, președintele republican care a impus unele dintre cele mai dure măsuri anti-imigrație existente în Statele Unite în ultimele decenii.

Care sunt șansele de azil

Este difficile de precizat câți anume dintre românii ajunși la granița de sud a Americii au solicitat azil în mod oficial pretinzând că fug din calea războiului declanșat de Putin în Ucraina. Cert este că, având în vedere statutul României de membru UE și NATO, precum și de lipsa unei amenințări directe la adresa țării noastre din partea Rusiei în acest moment, cererile lor de a primi statut legal în Statele Unite sunt foarte reduse.

La solicitarea G4Media.ro, oficialii americani din CBP au afirmat că „persoanele care traversează ilegal și solicită azil sunt procesate și următorii pași variază. Aceștia pot primi o notificare pentru a se prezenta la instanța de imigrare, pentru a se înregistra cu U.S. Immigration and Customs Enforcement sau pot face un așa-numit test al fricii reale (credible fear screening ) cu un ofițer de azil din cadrul USCIS – U.S. Citizenship and Immigration Services. Dacă au un mandat de arestare pe numele lor, aceste persoane pot fi predate la o altă agenție de aplicare a legii care a emis mandatul.

Persoanele luate în custodia CBP pentru procesarea ulterioară a statutului de imigrație sunt evaluate de la caz la caz pentru determinări ulterioare ale custodiei lor. Cerințele legale din SUA, protocoalele COVID-19, modificările din legislația mexicană, capacitatea Statelor Unite de a deține imigranții și situația de sănătate a fiecărui individ sunt toți factorii care afectează astfel de determinări făcute de oficialii CBP.”

Experți legali au afirmat și ei că încercările românilor de a solicita azil în Statele Unite depind de situația fiecărui caz în parte, dar invocarea războiului din Ucraina nu reprezintă un atu.

În 2021, într-un material în care vorbeam despre cazurile unor romi dn România care au traversat ilegat granița dintre Mexic și Statele Unite plătind mii de dolari traficanților de persoane pentru a ajunge pe teritoriul american, am citat-o pe Adriana Trandafirescu, o avocată de origine română din New York, care a spus că șansele celor care traversează frontiera mexicano-americană de a obține azil „sunt individuale, depinde de faptele fiecăruia si de dovezi. Nu este destul sau necesar doar sa fi parte dintr-un anumit grup etnic cu anumită istorie. Este un proces individual și îndelungat care poate dura ani.

Solicitanții de azil au autorizație de muncă numai la un anumit moment după depunerea unei cereri complete de azil. Pentru a depune cererea de azil, ei nu trebuie să înceapă cu o cerere completă. Documentele pot fi depuse în mod incremental. Posibilitatea de călătorie a azilantului este în general restricționată, depinde de la caz la caz. La rândul său, ajutorul guvernului este minim, pentru situații de urgență, de la caz la caz.”

La rândul său, Grigore Culian – fondator și editor al publicației New York Magazin – ne-a spus atunci că solicitanților de azil „li se dă număr de asigurare socială (SSN) si drept de munca până la solutionarea dosarului (într-un fel sau altul) si pot calatori (cu reentry permit) doar în situații speciale (deces, boala terminală la rude de gradul I etc.).

Azil politic se acordă numai daca prezinți probe ca viața îți este în pericol daca te întorci în țara de origine. În principiu, dacă plătești taxe și nu comiți infracțiuni, ai sanse sa iei un green card – documentul de rezidență permanentă – în câțiva ani.”

Surse: Breitbart News, Wall Street Journal, CBP

Citește și

Romii din România care traversează granița SUA-Mexic: Cât plătesc ”coioților” pentru a-i duce în America, ce șanse au să primească azil și de ce prezența lor în regiune indică un nou trend al imigrației

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Nu sunt romani. Sunt moldoveni si ucraineni cu buletine romanesti. S-a dat ca painea calda si inca se da. Juma de transnistria are. ‘Fratii’ nostri. Mortii lor

  • As inclina sa spun ca sunt Gelu Duminica si NeMurile Lui.

  • Ăștia sunt rromii mici,mexicanizați eufemistic,vor și ei la câinii cu covrigi pe coadă.

  • pleaca ma cu moldoveni si ucrainieni… sunt “mexicani” de pe la noi

  • Sunt fix Gelu Duminica si problema e de vreo 2 ani. Si nu numai ca sunt Gelu dar sunt din cei plecati de mai bine de 10-15 ani din RO.
   In fine AURolacul crop a gasit repede motivatie antinationala. Cetatenia data moldovenilor a fost si este vitala pentru urmatorii pasi si pentru referendum.

  • Cu siguranta habar n-ai ce e peste prut si cum rusii au cetatenie desi nexam limba romana. Trec peste faptul ca din gelu dumineca nu ne scot.

   Sustin totusi celalalte comentarii.
   Ca fapt divers se putea da un cnp temporar de 5 ani, inainte de cetatenie ca sa vedem cat romanism zace in faimoasa republica dar mai greu cu gandirea.

  • Va rugam sa faceti niste poze cu acesti oameni si sa le postați .Romani , da …! Toti cetatenii acestei tari alearga cu ghiuluri prin Sua , Puuuuuuu !!!!!! incep sa ma enervez

  • @un Domn – as inclina si eu sa cred ca Dvs. – parerea mea este ca sunt prea usor lasati sa paraseasca tara unii – de fapt unii umbla de mult in UE dar de acolo sa ajungi fie in Canada fie in Mexic este ceva cale de mers. Oare cum reusesc ei si altii nu se pun in astfel de situatii??? Stiu ca exista EUROPOL care mai sorteaza lucrurile si Ro ar putea sa le salte dreptul de sedere daca nu sunt asezati cuminti in bancile lor.

 2. Atunci sunt de-ai noștri!

 3. Pai asta nu e de azi de ieri. Eu o practică cunoscută. Rom-anii aceștia ne-au împrăștiat „prestigiul” in cele patru zări. Că pleacă însă e excelent.

 4. Bode sforăie, Despescu lucrează abil, Ciuca face concordie în coaliție. Rr-omanii organizeaza cohorte in Mexic.

 5. Croncanitori?

 6. Am vizitat america de sud , centrala , australia ,asia ,america de nord , Europa … peste tot am dat de Rumani , cersetori , hoti , prostituate ….. ce fel de natie o fi acesti rumani nu pot sa-mi dau seama…

  • Domnu’ fost, cand ati calatorit nu ati dat si de romani care s-au realizat in viata, apreciati profesional? De ex in tari ca Japonia sau Singapore sunt mii de romani din aceasta categorie si aproape zero dintre cei de care vorbiti.
   Nu e nici o problema cu natia ci doar cu sistemul kleptocratic din ultimii 30 de ani. Din lagăr fuge oricine poate, mai ales cei fara educatie.

  • Tu ești pros. tituata din transnistria sau st. petersburg…șefa cu propaganda si băgat zâzanie…

 7. Mexic-US e ruta pe care vin familiile de rromi si in general crima organizata din estul Europei. Pot sa-i țină, ca nu au plecat sa munceasca si nu le ducem lipsa. S-au prins nemții si francezii care e treaba cu ei si acum cauta alte plaiuri.

 8. diaspora noastra iubita…

  • Vorbesti tampenii, ca rromii pleaca e de bine dar diaspora in proportie de 90% nu inseamna rromi. Romanii pleaca in continuare si sa fiu in locul ta mi-as face probleme atat in ce priveste forta de munca din Romania cat si pentru sistemul de pensii.

 9. Ar trebui sa se specifice si etnia „cetatenilor romani”…personal lucrez zilnic cu institutiile vamale din USA si pot sa va spun ca in toate sutele de cazuri pe care le-am avut in ultima vreme,nu era nici o familie de români adevarati…toti sunt de etnie rroma,fete minore insarcinate,cica casatorite,dar nu legal,cu concubinii dupa ele si restul neamurilor…ruta este urmatoarea: Mexic-râul Tijuana-San Diego.
  Fiti cinstiti si onesti si nu mai incurcati intentionat „borcanele” !

 10. Noroc ca exista un progresist la Casa Alba. Ce se faceau „migrantii” tuciurii daca era Trump? Nu-i frumos sa intrebi de acte un cetatean care fuge din calea „invaziei” ruse in Romania…Rusine!

 11. Poate ne spuneti si cime sunt Breitbart News.

 12. Pe Rio Grande in jos,
  Pe un plai frumos
  Iată vin în cale, se cobor la vale,
  Stoluri de zburătoare, cu pana lucitoare,
  De zici că-s mexicani care au stat la Soare….

  Caută metale, dar prin buzunare,
  Iar americanu’, precum pelicanu’
  Pe nemestecate înghite, băi frate
  De parcă n-ar ști, nu s-ar povesti
  Ce au pățit alții când n-au căscat ochii…

  • Chapeau Bas @Scara !

   Ideea este ca acei croncani nu inteleg poezia, deoarece nu sunt poeti, sunt vajnici folozofi ai furtului.

  • Servus @un domn,
   Doar se prefac că nu înțeleg, că odată intrat cu capul in nori-visători nimeni nu mai stă cu gândul la portofel…

  • Servus @un domn,
   Doar se prefac că nu înțeleg, că odată intrat cu capul in nori-visători nu mai stai cu gândul la portofel și la alte valori…

 13. Is tuciurii, am mai văzut știri cum tot încearcă ăștia sa între în SUA dinspre Mexic.

 14. ciiiiiordeeeleees

 15. mexicani de FerenTexas

 16. Oare câți dintre solicitanții de „hazil” au mustățile până la umeri, pălărie neagră co borul imens, iar „solicitantele” au fustele până la călcâie ?. Despre puradei, numai de bine !…Bieți americani, uita-ți de mexicani, căci sosesc „ai noștrii” !…:)))

 17. Aia nu sunt Romani! Sunt tradatori de tara!
  Vorba aia prieten bun la nevoie se cunoaște
  Cetatean bun la razboi(care nu este) se cunoaște

 18. Trădare de țară
  Cetatean bun la razboi (care nu este) se cunoaște

 19. Votanții Usr.

 20. „O familie de șase membri a apărut săptămâna trecută, susținând că Putin invadează România”. Ce familie de romani, moldoveni, rusi sau transnistrieni au familii de 6 membri? :))

 21. N-avem noi norocul să scăpăm de ei, se vor întoarce, din păcate…

  • Ce lume rea, ce discriminare urata, ce neintelegere a situatiei. Ce ziceti Dna Magda Matache, sefa de Deoartament Roma Studies, atleta discriminarii si a corectitudinii politice, exageram noi, gagii astia prosti si inculti din tara? Daca va iubiti etnia si profesiunea, de ce nu iesiti acum cu o analiza corecta si onesta in presa?

 22. Că n-or fi proști să primească zburătoarele altora, le vor face vira…