G4Media.ro

România TV, amendă de 25.000 de lei primită de la CNA pentru…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România TV, amendă de 25.000 de lei primită de la CNA pentru atacurile la adresa ONG-urilor Dăruiește Viață și MagiCamp / Amendă de 200.000 de lei pentru Kanal D

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a anunțat că a amendat postul de televiziune România TV cu 25.000 de lei pentru atacurile lansate în mai multe programe din grilă la adresa ONG-urilor Dăruiește Viață și MagiCamp.

O amendă mare, de 200.000 de lei, a primit și postul Kanal D, pentru depășirea duratei admise de difuzare a publicității cu 5 ore, 38 minute și 19 secunde.

Amenda primită de România TV este pentru emisiunile „Punctul culminant” – edițiile din 12 și 20 decembrie 2023 – și „Știrile România TV” din 17 decembrie 2023. CNA a dat exemple de titluri afișate pe burtiere de canalul de televiziune: „Profit de milioane pe spatele copiilor bolnavi de cancer”, „Prezentatoarea TV implicată în escrocheria carității”, „Oamenii donează pentru cauze nobile și banii dispar”, „Noua manipulare, tunul carității naționale”, „Rețeaua de actori și influenceri care au girat mare jaf”, „Noua dovadă în tovărășia jafului din donații”, „Influencerița care a fugit cu banii copiilor bolnavi”, „Rezistele de la «Dăruiește Viață», șantaj la Ministerul Sănătății” și „Manevra prin care încearcă să preia conducerea unui spital, tunul de zeci de milioane de euro pe care-l țin ascuns”.

„La stabilirea sancțiunii s-au avut în vedere și emisiunile ‘România de poveste’ din 07.01.2024, ‘Știrile România TV’ din 08, 11, 12, 13.01.2024, precum și ‘România te vede’ din 13.01.2024 (pentru o serie de acuzații aduse șefului postului de poliție din comuna Belciugatele, județul Călărași). De asemenea, în cazul emisiunii ‘România te vede’ din 16.12.2023 s-a reținut și un material audiovizual despre ambasadorul României în SUA și despre fratele său (titluri: ‘Cum se lăfăie în străinătate gemenii-demnitari’ ; ‘Frații politicieni, lux și opulență pe banii românilor’)”, arată CNA în comunicatul publicat pe site-ul său.

Totodată, postul Realitatea Plus a primit o amendă de 5.000 de lei pentru că nu a ținut cont de dispozițiile din Legea audiovizualului conform cărora „radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancțiune sau i s-a adresat o somație de intrare în legalitate de către Consiliu are obligația de a comunica publicului motivele și obiectul sancțiunii sau ale somației, în formularea transmisă de Consiliu”.

Alte posturi amendate, pentru încălcarea legislației privind publicitatea, sunt Digi Sport 1, Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV și TVR 1. „Proporția de spoturi publicitare televizate şi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 18.00 – 24.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv”, explică CNA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pentru o depasire de publicitate amenda este de 200.000 de lei si pentru minciuni spuse pe banda rulanta amenda este de 25.000 de lei. Nu este ceva putred aici? Pana cand posturile TV nu vor plati saptamanal pentru minciunile si afronturile nedemonstrate cate 100.000 EURO saptamana nu vom avea o media civilizata. In plus poate ar fi interesant sa fie platit ceva suplimentar si in functie de audienta?

    • Și gândește-te ca oricum sumele astea sunt cat iau de la un partid într-o săptămâna, acum chiar legal.

    • Nu este nimic putred, televiziunea domnului Sebi Ghiță a fost, este și va fi foarte apropiată de serviciile de informații, la fel ca patronul ei.

      …Astfel, transferul de personal precum Ionela Năstase, Lili Ruse etc. către DIGI24 se face foarte lesne, ca de la un departament la altul.

  2. Lepre media,doar pe interesele pegrei.