G4Media.ro

România și Bulgaria se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în…

România și Bulgaria se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în materie de inovare

Eșalonul inferior al clasamentului privind inovarea în UE este format din România și Bulgaria, singurele două state membre cu o inovare „modestă”, care nu atinge nici măcar jumătate din scorul mediu al UE.

Potrivit clasamentului în acest domeniu, pe care l-a publicat Comisia Europeană marți, țările nordice continuă să conducă, Suedia fiind în frunte.

Raportul analizează performanțele fiecărui stat membru, la zece categorii, și Spania obține cele mai bune scoruri la „Resurse umane” – datorită în special numărului de noi posesori de doctorate – și la „Mediu favorabil inovării”, practic datorită răspândirii ample a internetului în bandă largă, în țară.

De asemenea, obține un scor peste media europeană la categoria „Impactul asupra forței de muncă”, datorită creșterii locurilor de muncă în companii cu creștere rapidă. Dimpotrivă, a obținut cele mai slabe scoruri la categoriile „Inovatori” (ponderată de capacitatea mică a IMM-urilor de a dezvolta soluții inovatoare), „Investiții în afaceri” (din cauza cheltuielilor reduse în cercetare și dezvoltare ale sectorului privat) și „Legături” (care evaluează colaborarea între companii și între sectorul privat și cel public).

Suedia este și în acest an în fruntea clasamentului țărilor inovatoare și, împreună cu Finlanda, Danemarca, Olanda și Luxemburg, formează grupul de țări „lideri” în inovare în UE, acestea cu un scor cu cel puțin 25% mai mare decât media comunitară. Alți șapte parteneri europeni se află la al doilea nivel al clasamentului, format din țări cu o inovare „puternică” cuprinsă între 95% și 125% din media UE. Este vorba despre Austria, Belgia, Estonia, Franța, Germania, Irlanda și Portugalia, care în acest an intră în grup pentru prima dată.

În eșalonul al treilea se află 13 state membre cu un nivel de inovare „moderat” (între 50% și 95%) din media europeană. Croația, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania formează acest grup.

Sursa: El Diario / Traducerea: Cristina Zaharia (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. pai noua ne trebuie ferme de porci care sa sifoneze subventiile,firme de vanzari tigari-cafea care cica produc masti COVID 19 si exemplele pot continua.
  noi inovam la furt,evaziune si infractiuni de tot felul.La asta suntem intre tarile fruntase.Ma mir ca nu au specificat inovatia in materie de penala…
  in ce priveste R&D autohton,cu cine draq sa faci?cu pensionarii?cu bugetarii?ca ailalti care mai au ceva in creier se gandesc la cu totul alte lucruri nu la inovatii tehnologice.
  iar majoritatea nu merita amintita caci IQ este sub medie.

 2. De departe suntem varf de lance UE la hoții și talharii instituționalizate.

 3. Ei..nu e chiar așa…pesimistilor ,mai sunt tineri care fac avere din inovatie..de exemplu irinuca lu’ livu..a inovat medierea ..pana i a adus profit cateva sute de mii..investiți în imobiliare..

 4. Si de ala, cel mai mare falsificator de bancnote de plastic al tuturor timpurilor … nimic?

 5. mai tine minte careva pe inovatorul oxfordist ce spunea ca vor fi 2 milioane de morti de covrig? sigur avem si noi inovatori la Balaceanca

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.