G4Media.ro

România riscă să piardă 2,3 mld. lei din cauza unor proiecte începute…

România riscă să piardă 2,3 mld. lei din cauza unor proiecte începute de ani buni cu fonduri UE și nefinalizate. Guvenul alocă bani pentru a grăbi finalizarea lor

Șapte proiecte de alimentare cu apă și canalizare și de creare a unui sistem de management al deșeurilor, toate finanțate din fonduri europene, riscă să nu fie gata nici măcar la finalul anului 2023, deși lucrările la unele dintre proiecte au început cu 5 sau chiar 10 ani în urmă. Nefinalizarea acestor proiecte va avea un impact financiar de peste 2,3 miliarde de lei, avertizează Ministerului Fondurilor Europene. Pentru ca România să nu fie obligată să dea înapoi banii deja cheltuiți, MFE a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care alocă 356 de milioane de lei pentru a grăbi finalizarea acestor proiecte.

Toate cele 7 proiecte au fost initial prinse pentru finanțare din fonduri europene în Programul operațional sectorial „Mediu”, care s-a desfășurat în perioada de programare 2007-2013. Pentru că nu au fost gata cât timp s-au mai putut trage bani din POS-Mediu, ele au fost fazate. Adică lucrările rămase de executat au primit finanțare pe exercițiul financiar 2014-2020 din Programul Operațional Infrastructură Mare.

Cele 7 proiecte care riscă să nu fie finalizate nici măcar până la finalul lui 2023 sunt următoarele:

 • Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Tulcea;
 • Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești;
 • Reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Teleorman – primul contract de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în 2009;
 • Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vâlcea – primul contract de finanțare dintre CJ Vâlcea și Ministerul Mediului a fost semnat în noiembrie 2013;
 • Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Caras Severin
 • Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Mehedinți
 • Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Maramureș

Vorbim despre proiecte complexe, care au fost împărțite în mai multe loturi. Unele dintre ele au fost finalizate, altele nu. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acolo unde lucrările nu sunt gata, contractele au fost, fie reziliate uneori când stadiul lucrărilor ajunsese la 80% sau chiar 90%, fie valoarea lor a crescut ca urmare a unor evenimente neprevăzute, ca de exemplu alunecările de teren ce determină schimbarea soluțiilor tehnice, sau ca urmare a solicitărilor venite din partea constructorilor. Există, însă, și cazuri de lucrări care nu au fost niciodată contractate.

Nu de puține ori, aceste contracte au fost castigate de companii abonate la banii publici. În urmă cu doi ani, chiar G4Media.ro scria că în Teleorman, unul dintre cele mai mari contracte încheiate de compania de apă în cadrul proiectului de extindere a alimentării cu apă și canalizare a județului a fost cu TELDRUM SA, în asociere cu S.C. Pro Toby SRL. Din contract, firmei TELDRUM SA i-au revenit circa 17 milioane de lei.

„Nefinalizarea acestor proiecte va impacta nu doar asupra fondurilor alocate prin Programul operațional „Infrastructură Mare” dar și asupra fondurilor alocate României prin Programul operațional sectorial „Mediu”, ducând la un impact financiar de aproximativ 2.336 milioane lei (adică 2,336 miliarde lei, n.r)”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ întocmit de Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru finalizarea acestor proiecte, MFE estimează că este nevoie de alocarea unor bani suplimentari de la bugetul de stat. Vorbim despre 356 milioane lei fără TVA.

„Neadoptarea acestor măsuri va conduce la blocarea contractelor semnate, la întârzierea implementării proiectelor, existând riscul de a nu se îndeplini obiectivele până la termenele stabilite prin documentele programatice cu consecința recuperării de către Comisia Europeană a sumelor decontate până în prezent, respectiv corecţii financiare suplimentare aplicate României”, este de părere MFE.

Cu banii alocați din bugetul de stat se vor plăti inclusiv claim-urile constructorilor, precum și realizarea unor expertize tehnice.

Sursa foto: maramurescurat.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. ar fi util sa amintiti si cine a condus ( ce partid)acele autoritati locale in aceasta perioada.
  asta ca sa stim cu cine sa dam de pamant la urmatoarele alegeri pentru incompetenta,prostie,coruptie,lene si curvasareala politica.

 2. Parca vad ca sefii la colhoz nu o sa ne i-a banii inapoi dar o sa zica ca aia de i avem de dat o sa fie ajutorul de virus …e specific birocratilor ajutorul din pix si nimic concret.

  • Au fost episoade de genul bai de ziua ta iti dau 500 ron cadou dar scadei din aia 500 de o sa mi dai de ziua mea.

 3. Cum adica BANI SUPLIMENTARI de la Bugetul Romaniei?!
  De ce NU sunt mentionate Firmele care au avut acele Contracte?!
  Sa intelegem ca Firmele gen TELDRUM si-au luat BANII, Dar Proiectele NU sunt Finalizate, NU exista sanse sa fie terminate la Termen si RISCAM sa RETURNAM La Comisia Europeana BANII primiti?!!!!!
  Si totusi, NU Raspunde NIMENI in Fata Legii, DACA au luat Banii dar NU au finalizat Lucrarile?!
  De ce?!

  • Justitia e in autoizolare zilele astea.

 4. Proiecte incepute , lasate de izbeliste , pentruca. banii europeni nu se puteau fura ,iar banii din partea tarii , nu mai erau asigurati , ca PSD-ul avea alte prioritati , Insula Belina ,hotiii locale puse la cale de tot felul de primari , sefi de CJ , consilieri , laolalta cu interlopii. Tara haosului , deoarece justitia a lipsit cu desavarsire , sau a inchis ochii tot pentru bani. Schimbare totala , resetare sau disparem cu totii. Nu ne lasam , murim de gat cu ei si nu-i mai lasam pe hoti sa-si bata joc de Romania. Alo, Tov Majordom , unde erai in astia ultimii cinci -sase ani . nu tot la PSD?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.