G4Media.ro

România, noua poartă de intrare în UE pentru refugiații afgani / O…

Sursa foto: Poliția de frontieră

România, noua poartă de intrare în UE pentru refugiații afgani / O afacere de 5000 de euro pe cap de migrant / Supravegherea sporită la frontierele Ungariei și Croației a deviat ruta

Publicația spanionlă El Confidencial scrie, citând surse din Frontex (Agenția europeană de frontieră) și date oficiale ale Poliției române de frontieră, că migranții afgani care încearcă să ajungă în Europa au schimbat ruta și intră prin România.

Potrivit unor surse ale ONG-urilor și ale mărturiilor migranților, strânse de El Confidencial în ultimele luni, cei care sunt arestați la intrarea ilegală în România, din Serbia, solicită azil în fața autorităților de la București, pentru a evita deportarea. Datele Comisiei Europene arată că numărul cererilor de azil din România a crescut cu 150% în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit poliției de frontieră române, numărul migranților ilegali identificați în timp ce încercau să treacă frontierele țării, în primele șase luni ale anului 2021, a fost de 8.758, cu 200% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020.

Într-un răspuns scris trimis către El Confidencial, instituţia atribuie această creștere relaxării din acest an a restricțiilor pandemice, dar oferă și un alt motiv pentru a explica acest fenomen fără precedent în istoria recentă a României: „S-a schimbat direcția de deplasare pe ruta Balcanilor de Vest”.

El Confidencial notează că pe 29 iulie forțele de securitate ale țării au destructurat o bandă internațională dedicată traficului de migranți de-a lungul rutei Turcia-Grecia-Bulgaria / Serbia-România-Ungaria-Austria-Germania.

Această mafie avea legături în fiecare țară de pe traseu și era formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români. În schimbul a aproximativ 5.000 de euro per migrant, banda facilita trecerea clandestină din Bulgaria sau Serbia în România, unde îi ascundea în timp ce le pregătea trecerea în Ungaria, pentru a continua spre destinația finală: Germania.

Redăm mai jos integral articolul din El Confidencial, preluat de Rador

”Turcia, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Ungaria și Croația, ultima oprire către țările de destinație din Europa de Vest. Acesta a fost, în cea mai mare parte a ultimului deceniu, traseul urmat de sute de mii de migranți fără acte și de refugiați sirieni şi irakieni, sau afgani și din alte țări asiatice, pentru a căuta în Europa un refugiu împotriva opresiunii, mizeriei și războiului.

Dar, de luni de zile, perspectiva retragerii trupelor SUA din Afganistan, precum și vigilența crescândă la frontierele extracomunitare ungare și croate, în „Fortăreața Europa”, au schimbat atât ruta, cât și țara de origine a celor mai mulți dintre cei care încearcă să ajungă pe continent.

Dacă înainte sirienii erai cei care fugeau de război, acum sunt afganii care fug de înaintarea rapidă a talibanilor, care se grăbesc să ocupe spațiul lăsat liber de soldații americani și de aliații lor. Deși scopul este același, ruta este acum diferită.

În loc să continue la vest de Serbia, în încercarea de a evita supravegherea sporită de la granițele Ungariei și Croației, majoritatea acestor migranți aleg acum să intre în România mai permisivă, o altă țară a Uniunii Europene din care încearcă apoi să treacă, ascunși în tiruri, granița cu Ungaria.

În prima jumătate a anului 2021, agenția europeană de frontieră (Frontex) a detectat aproape 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierelor externe ale UE de către afgani, o creștere de 41% față de anul precedent. Cererile de azil în UE depuse de către cetățenii afgani s-au înmulțit, de asemenea, pentru a treia lună consecutiv (cu 33% mai multe), conform ultimelor date furnizate de Agenția Europeană pentru Azil (EASO).

Majoritatea refugiaților afgani s-au mutat în țările vecine, cum ar fi Iranul sau Pakistanul, dar fluxul se extinde și în alte țări: Turcia construiește un zid de circa 64 de kilometri la frontiera sa iraniană, pentru a bloca ruta cea mai utilizată de migranți și de refugiați.

„Date fiind evenimentele recente din Afganistan, este foarte probabil ca presiunea migrațională la frontierele externe ale UE să crească. Este, de asemenea, posibil ca migranții afgani să încerce să găsească noi rute pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene”, susțin surse ale Frontex pentru El Confidencial. Totuşi, nu este de aşteptat să se ajungă la cifrele înregistrate în criza refugiaților sirieni din 2015.

Ruta românească

Potrivit poliției de frontieră române, numărul migranților ilegali identificați în timp ce încercau să treacă frontierele țării, în primele șase luni ale anului 2021, a fost de 8.758, cu 200% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020.

Într-un răspuns scris trimis către El Confidencial, instituţia atribuie această creștere relaxării din acest an a restricțiilor pandemice, dar oferă și un alt motiv pentru a explica acest fenomen fără precedent în istoria recentă a României: „S-a schimbat direcția de deplasare pe ruta Balcanilor de Vest”.

Potrivit unor surse ale ONG-urilor și ale mărturiilor migranților, strânse de El Confidencial în ultimele luni, cei care sunt arestați la intrarea ilegală în România, din Serbia, solicită azil în fața autorităților de la București, pentru a evita deportarea. Datele Comisiei Europene arată că numărul cererilor de azil din România a crescut cu 150% în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Doar Bulgaria, cu o creștere de 351%, a cunoscut o explozie mai mare de cereri de azil.

Aceste cifre contrastează cu cele din Croația, unde creșterea a fost de doar 13% și, mai ales, din Ungaria, unde cererile de azil au scăzut cu 85%.

Aproape în toate cazurile, acești migranți și refugiați nu aspiră să rămână în România sau în țările vecine. Prima lor opțiune este să-și continue călătoria spre vest și să încerce să se stabilească în țări ca Austria, Germania sau Franța, unde există comunități care îi susțin, iar ajutorul de stat acordat refugiaților este mult mai atractiv decât în România.

Confruntați cu aceste circumstanțe, mulți dintre cei care solicită azil evadează din centrele de primire de pe teritoriul românesc, pentru a se întoarce în regiunea frontierei de vest. În această zonă care se învecinează cu Serbia și cu Ungaria – în special în cel mai important oraș din zonă, Timișoara – migranții se regrupează în clădiri abandonate, pentru a-și continua călătoria clandestină.

Conform datelor poliției de frontieră, aproape toți migranții ilegali prinși în timp ce încercau să părăsească teritoriul României au căutat să facă acest lucru pentru a intra ilegal în Ungaria. Aproape toți erau persoane care solicitaseră deja azil în România. Metoda preferată pentru a intra ilegal în țara vecină este să se ascundă în remorcile tirurilor sau a altor mijloace de transport rutier, după cum au povestit pentru El Confidencial migranți care au încercat asta și mai mulți şoferi de tir locali. Refugiații urcă la bordul vehiculelor ca pasageri clandestini, în parcările din apropierea frontierei.

„Rup lacătul și intră noaptea în tir”, explică unul dintre şoferii de tir români. „Mulți șoferi fac greșeala de a nu se uita în remorcă înainte de a începe ziua de muncă”, adaugă el. De asemenea, indică faptul că el evită oprirea în parcările adiacente frontierei ungare, pentru a evita astfel de surprize. „Cei cărora li se întâmplă asta cel mai des sunt şoferii turci și bulgari, pentru că sunt obligați prin lege să se oprească și să se odihnească”.

Potrivit presei române, unul dintre aceste incidente a fost trăit în februarie de un șofer bulgar de tir, care s-a oprit să cumpere o cafea, dintr-un magazin din orașul Timișoara. La întoarcerea în tir, a auzit zgomote din remorcă. Șoferul a cerut ajutor vânzătoarei, care a chemat poliția, care la rândul său a găsit șapte persoane ascunse printre paleții transportaţi.

Pasagerii clandestini fugiseră dintr-un centru pentru solicitanții de azil din Baia Mare, la aproximativ 360 de kilometri de orașul de frontieră, și au bătut în remorcă pentru a cere să li se dea drumul, crezând că ajunseseră deja în Ungaria.

La 11 august, în alte două cazuri tipice, poliția română de frontieră a descoperit mai mulți migranți ilegali ascunși în două tiruri care se pregăteau să treacă granița cu Ungaria și aveau drept destinație finală Germania.

Unul dintre tiruri era condus de un cetățean turc și transporta migdale. Printre mărfuri se ascunseseră 15 cetățeni din Irak, Kuweit, Eritreea, Somalia, Turcia, Siria și Camerun. Clandestinii aveau între 5 și 39 de ani. Celălalt vehicul, condus de un bulgar, transporta profile metalice, printre care polițiștii au găsit 5 afgani, cu vârste cuprinse între 4 și 42 de ani, care solicitaseră azil în România.

Dar migranții nu își încearcă norocul doar strecurându-se în tiruri. În prima jumătate a acestui an, poliția de frontieră română a „identificat peste 300 de contrabandiști” care încercau să faciliteze treceri ilegale în schimbul unor sume de bani.

Una dintre cele mai importante operațiuni a fost efectuată pe 29 iulie, când forțele de securitate ale țării au destructurat o bandă internațională dedicată traficului de migranți de-a lungul rutei Turcia-Grecia-Bulgaria / Serbia-România-Ungaria-Austria-Germania.

Această mafie avea legături în fiecare țară de pe traseu și era formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români. În schimbul a aproximativ 5.000 de euro per migrant, banda facilita trecerea clandestină din Bulgaria sau Serbia în România, unde îi ascundea în timp ce le pregătea trecerea în Ungaria, pentru a continua spre destinația finală: Germania.

Rețeaua funcționa cu metode foarte sofisticate, care includeau utilizarea de vehicule de înaintare, pentru a alerta tirurile în care ascundeau migranții, cu privire la situaţia de la punctele de trecere a frontierei.

Sursa: El Confidencial/ Autor: Marcel Gascón/ Traducerea: Cristina Zaharia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

 1. Ce procente din „taxele” pe migranti primesc ONG-istii care-i protejează pe acestia? Romania trebuie sa ia masuri urgente si sa închidă ruta.

 2. Cîţu ne-a promis creştere economică, nu? Sau o fi cea promisă de PSD cât a fost Dragnea dictator?

 3. Nu-i nimic. Noi vom fi pregatiti cu siguranta si ca de obicei

 4. „refugiații afgani”

  Jurnalistii nu sunt judecatori sau functionari de stat sa clasifice ei, de la sine putere, ce sunt niste indivizi ce violeaza granita.

  Deocamdata vedem 100% barbati tineri, sanatosi, apti de munca, islamici. Nu femei si copiii.

  • Asociația de pensionari Nr 4, din sectorul 2, solicita de urgență guvernului acordarea de viza de ședere tinerelor pasiune cu vârsta până la maximum 25 de ani, pt a fi scăpate de ororile islamismului radical. Ele vor ședea la toate asociațiile de pensionari din tara, și vor munci că badante.

 5. Până acum toți ciuhapii se declarau sirieni născuți pe 1 Ianuarie (după ce își aruncau actele) iar de acum încolo toți se vor declara “refugiați afgani”.
  Așa ii învață traficanții dar și ONG-urile lui Soros.
  Ajunși in Occident își vor trai viața obișnuita, nefiind capabili sa se integreze.
  A doua și a treia generație a lor va cere lege islamica, moschei, supunerea populației autohtone și Islamizarea instituțiilor

 6. Aflăm despre toate chestiile astea dintr-un articol tradus din presa spaniolă?!!!

 7. Si cu imigranții opriți în Ro care cer sau nu azil politic, ce se întâmplă? Dacă nu există o politică europeană de stopare a emigrației, cum ar fi trimiterea înapoi în Afganistan, de ce nu le facilitam ajungerea în Germania? Nu Merkel I-a chemat? De ce să se umple țările sărace de migranti pt a proteja țările bogate? Cred că de aceea liderii UE nu au o politică tranșantă față de migrație. Si apoi, de ce nu si-au apărat țara ca să le fie bine?

 8. Ce as trece 15 din ei granita spre Ungaria tot pe 5000 de persoana…

 9. 5000? Pai 5000 era prin anii 90. N-au mai crescut? Ca la nivel mondial e inflatie

 10. Daca nu avem Politie de frontiera si Armata sa-i intoarca inapoi,adica sa nu-i lase sa puna piciorul in Romania atunci poate ne angajeaza pe noi .E simplu daca se vrea,ai somat nu s-a intors poti trage linistit cu arma.Dar …..avem biletel de la UE sa le permitem intrarea.Federalizarea e mai usor de facut cand spargi unitatea tarii cu imigranti

 11. Ne mutam in Ungaria, sa ramana astia corupti si inimosi sa le dea ajutoare sociale.

 12. Ceea ce nu înțeleg este de ce aceștia prefera să migreze ilegal în loc să iasă legal din tara? Mă refer la sirieni de exemplu. Nu am auzit că pSiria să își fi închis granițele.

 13. Oamenii ăștia nu sunt dușmanii nimănui, sunt niște nefericiți!
  Sunt oameni!

 14. Cind iti vor viola fiica sau mama, pe strada, iti vei schimba parerea

  • Esti rasist , xenofob sau islamofob, romania trebuie să facă tot ce poate pentru a ajuta această țară , am participat ca membri NATO? Bun , acum trebuie să punem umărul. Facem parte din UE, nu suntem de capul nostru . Uite un exemplu reușit, am putea forma doctori , ingineri sau muncitori , plus avantajul legat de demografiei, ei fiind mult mai fertili .
   https://www.libertatea.ro/stiri/prima-refugiata-afgana-cu-o-bursa-de-studii-in-romania-nu-ne-simteam-in-siguranta-nici-cu-americanii-3694121

  • PRO-UE: dai selectiv exemple bune. Printre emigrantii afgani sunt persoane pe care le dorim, dar sunt si multi puscariasi la ei, teroristi etc. Multi foarte tineri. vezi ca Austria nu mai vrea migranti pentru ca fac sute de violuri si crime anual. Da, tineri afgani unii si de 16 ani au fost cazuri publice.
   Unul a ucis iubita de 16 ani, gelozie, declarase ca fuge de persecutie dar de fapt el era cautat pentru o alta crima acolo, altii 4 au violat de curand o fata de 13 ani. Toti intre 18-23 ani.
   Acum sunt multi care au iesit din puscarii pentru ca talibanii i-au eliberat.
   intre emigrantii ”buni” sau normali sunt si multi care vor face probleme asa ca trebuie un control foarte strict.
   Dintre cei care vin singuri, barbati tineri, 80% fac probleme. Statistic. Asa ca acestia nu au ce cauta la noi. Femei, sau familii cu copii mici da, toti acesti tineri nu.
   Decat dacca pot dovedi clar ce si cum sunt, au actele la ei, sa poata fi verificati cu autoritatile afgane, sau cu bazele de date.
   fara acte, cei tineri out, tineri barbati singuri, ca acestia sunt 90% dintre emigranti, lasa femeile in urma si fug ei.
   Cine vine cu copii, sau femei, sau are acte este diferit. Au 5000 eru dar nu au acte, foarte dubios

 15. Sa vina mer kela la frontiera sa ne tina o cuvântare despre multiculturalism ….Ideal ar fi daca nu ne primesc in Schengen …,.Olanda și cu Franta și alții pt că nu pot prădui mai mult de la noi sa dam drumul noaptea pe teren mai…muțe..lor astea in Schengen..
  Macar o perioada . Prea incearca sa ne ia de prosti ultimii 6 -7 ani.

 16. bai specialilor si cumularzilor, politie, magistrati, servicii, aparati granitele si republica de invadatori, pentru ce va pensionati la 40 de ani?

 17. Dar carte verde COVID au? Pot demostra ca sunt vaccinati sau au trecut prin boala?
  Sau regulile acestea se aplica doar celor care trec granita cinstit?

 18. Dragi romani , trebuie sa ii ajutam pe acesti oameni indiferent cat de diferiti ar fi de noi. Mai stiti cum multi dintre voi ati fost in vest pentru o viata mai buna atat inainte de ’89 cat si dupa intrarea in UE? Suntem parte UE si NATO , trebuie sa ne respectam si obligatiile nu doar sa ne bucuram de drepturi . Nu fiti xenofobi,rasisti sau islamofobi , aratati ca sunteti oameni civilizati , schimbarea incepe cu noi toti ! Daca in 2015 nu am avut ocazia sa ne aratam omenia acum este sansa . Avem nevoie de forta de munca , multi dintre ei sunt vorbitori de limbi straine(ceea ce la noi nu se mai face) si avem o problema demografica care o sa explodeze in 10 ani. Avem nevoie de ei ca de aer . Trebuie educati , integrati si imediat cu permis de munca si rezidenta permanenta . Mai jos puteti citi 1 exeplu fericit :
  https://www.libertatea.ro/stiri/prima-refugiata-afgana-cu-o-bursa-de-studii-in-romania-nu-ne-simteam-in-siguranta-nici-cu-americanii-3694121
  Ma bucur ca romania este mai deschisa schimbarii si oamenilor .
  https://www.libertatea.ro/stiri/reprezentant-onu-pentru-refugiati-cand-alte-tari-si-au-inchis-granitele-romania-nu-a-facut-o-

  • Măi trogloditule când o să știi ce oameni muncitori și cinstiți sânt să mai vorbești de leprele care tu le plângi de milă și până la urmă ar fi trebuit să rămână în țara lor să lupte pentru libertate dar putorile mai bine pleacă în locuri unde primesc totul moca si fraierii muncesc să le plătească ajutoarele.

  • @PRO-UE trebuie să-ți îmbunătățești strategia de propagandă, dacă vrei ca cineva să pună botul la prostiile debitate de tine.

 19. Cred că toți ăştia ar trebui deportați.Ce naiba caută ăştia în Europa?S-a încercat instruirea şi dotarea lor dar e greu când ai de-a face cu oameni în floarea vârstei total analfabeți şi deloc dornici să mişte vreun deget pentru ei.Îşi folosesc mâinile doar ca să ducă crăpelnița la gură,de altfel ca mai toți musulmanii.Lasă că vin fraierii să-şi lase ciolanele pe unde şi-a înțărcat dracu copiii,ei stau la umbră că atâta ştiu!

  • Esti rasist ! De ce generalizezi ? Acesti oameni au nevoie de ajutorul nostru ! Trebuie sa construim case sociale pentru ei .

 20. Daca nu ii vom ajuta pe acesti oameni acum , vom arata ca suntem un popor de milogi , stim sa primim dar nu sa oferim . Sa nu fim farisei , am fost ajutati de vest , hai sa ajutam si noi acum ! Sa nu fim un popor de lasi ! Iar daca aliatul nostru din Nato , din Turcia nu ii vor putea gazdui , noi putem face ceea ce altii nu pot ! Avem enorm de mult spatiu unde ii putem caza , putem repopula satele si orasele . Vrem o tara ca afara ? Atunci noi trebuie sa ne comportam , de la noi incepe schimbarea ! Burse sociale , burse de studii pentru toti tinerii afgani , dar si refugiati din alte tari , stimulente sociale , locuinte sociale si integrarea lor cat mai rapida .

  • pierzi curent amice ?

  • Tu, care ii susții cu vehemență și ne declari pe toti xenofobi, ce faci concret? Câți ai luat la tine acasă?

  • @ana omul e cont fake platit pentru propaganda pro ue, contul lui e Daniel Bucur pe FB.

  • @ana, adica pro genocid european.

  • Afară cu ei…
   Astfel peste 20 de ani vom vedea și în România legea sharia.
   Îți va fi frică să mai faci o glumă pe stradă…
   Au ocupat toată Europa, Emirii sponsorizează teroriștii să pornească războaie in lumea Arabă, iar refugiați musulmani să ocupe toată Europa, și să distrugă alte religii..

 21. romania da acum examenul de intrare in schenghen Daca afganii vor face pirtie la noi atunci pa romania Alta data ! asta valabil si pentru bulgari

 22. De unde are un afgan 5000 euro? Ce a produs in tara de origine, astfel incat sa-si permita cval.”trecerii”? Are inclusiv banii de intretinere in tara gazda sau il intretine populatia tarii gazda?

  Nu stiu voi, dar mie forma asta de comunism imi pica foarte greu la stomac.