G4Media.ro

România găzduiește Reuniunea Liderilor de la München, un format al celebrei Conferințe…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România găzduiește Reuniunea Liderilor de la München, un format al celebrei Conferințe de Securitate de la München. Precedenta ediție a evenimentului a fost organizată la Washington. Pentru prima oară în istorie evenimentul are loc în Europa de Est

România va fi co-organizator în perioada 28-29 noiembrie 2022, la București, a Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), un format al prestigioasei Conferințe de Securitate de la München, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea Liderilor de la Munchen, organizată la București, va reuni peste 75 de participanți la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiți, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică.

Evenimentul diplomatic este unul de prestigiu, conferința având loc cu doar câteva zile înaintea Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, în perioada 29-30 noiembrie 2022. Astfel, acest eveniment va avea și rolul de platformă de dezbateri pentru orientarea discuțiilor din cadrul Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, inclusiv cele privind securitatea la Marea Neagră, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid și implementarea Noului Concept Strategic.

Desfășurarea acestei reuniuni la București, pentru prima dată într-un stat de pe Flancul Estic al NATO, are și o încărcătură simbolică, având în vedere faptul că România este țara europeană și aliată cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva statului vecin, precum și al creșterii importanței strategice a Mării Negre.

„Suntem onorați că România va găzdui un eveniment atât de important, sub marca Munich Security Conference, mai ales într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea noastră, inclusiv în regiunea Mării Negre, ceea ce are impact asupra securității europene și euroatlantice în ansamblul său. Aceste provocări de securitate fără precedent pentru întreaga comunitate euroatlantică subliniază necesitatea constantă de a rămâne uniți și vigilenți. Trebuie să fim bine pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului MAE.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfășoară cu ușile închise, în baza regulilor de tip Chatham House. Reuniunea MLM București este parte a programului anual MSC și este organizată în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Conferința de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internațională. Inițiată în 1963, Conferința a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenții de cel mai înalt nivel, personalități de prim-rang în domeniul relațiilor internaționale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanților de rang înalt, ci și subiectele abordate au transformat Conferința într-un moment de referință la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaționare cu reprezentanți de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Reuniunea Liderilor de la München, cunoscută anterior drept Core Group Meeting, este un eveniment care are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an. Reuniunea anterioară din acest an a avut loc la Washington, în luna mai 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Rusnacul de Ruslan Zinin e gelos ca se tine aici. El vrea sa tina romanii in saracie si e invidios pe romani

  2. Liniste copii !!!!!!!
    Certati va altundeva