G4Media.ro

România cere UE să se implice în conflictele înghețate din zona Mării…

România cere UE să se implice în conflictele înghețate din zona Mării Negre

România cere în mod oficial Uniunii Europene să devină mai activă în gestionarea conflictelor din zona Mării Negre, potrivit unui comunicat al MAE. Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat azi Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, o scrisoare în acest sens.

Unul dintre aceste conflicte este cel din Transnistria, zona separatistă din Republica Moldova unde Moscova staționează trupe sub pretextul menținerii păcii. Din cauza situației din Transnistria, Republica Moldova nu poate emite pretenții pentru aderarea la NATO și UE, structuri care nu permit apartenența unor state cu conflicte teritoriale nerezolvate.

Scrisoarea, co-semnată de omologii săi, miniștrii afacerilor externe din 10 state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), propune introducerea, ca punct distinct pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe a miniștrilor de externe europeni, a unei discuții aprofundate cu privire la rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din Vecinătatea sa Estică / regiunea Mării Negre.

Scrisoarea vine după discuțiile dintre Aurescu și omologii europeani despre ”provocările reprezentate de persistența unui arc de instabilitate în vecinătatea imediată a UE, în regiunea Mării Negre, generat de existența unui lanț de conflicte prelungite, aflate fie în formă activă sau așa-zis „înghețate”, cu efecte negative directe asupra stabilității și securității regionale și a Europei în general, precum și asupra perspectivelor de dezvoltare ale societăților și prosperității cetățenilor din regiunile respective.

Scrisoarea, inițiată de ministrul român al afacerilor externe, pune accentul pe necesitatea ca UE să acorde o atenție sporită soluționării pașnice și durabile a conflictelor prelungite din vecinătate, printr-o angajare mai activă și vizibilă în sprijinul eforturilor de reglementare derulate în cooperare cu alți parteneri internaționali, în cadrul formatelor multilaterale abilitate, aceasta fiind o precondiție pentru o voce puternică și credibilă a UE pe scena internațională.

Co-semnatarii scrisorii arată că discuția miniștrilor de externe din UE ar trebui să vizeze mai cu seamă ”instrumentele și posibilitățile de punere în aplicare de o manieră integrată a formatelor și instrumentelor disponibile, astfel încât Uniunea Europeană să fie capabilă să ofere un răspuns mai eficient obiectivelor sale de promovare a păcii, stabilității și prosperității în vecinătatea imediată”.

Foto: Trupe rusești în Transnistria / Europa Liberă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. asta da stire . de maxima importanta

  2. Cele mai responsabile state din centrul și estul Europei (cu excepția Portugaliei care e responsabilă tot timpul)

  3. Aurescule, stai in banca ta tinere, ca pana una alta UE n-are armata, noi suntem pe nicaieri, si n-o sa vina Americanii sa te salveze de rusi.

    Fiind tara NATO iti dai seama ca vor interveni, dar DEFENSIV, n-o sa invadeze nimeni Transnistria pentru tine, NATO iti garanteaza securitate si atat, asa ca lasa cocoseala si stai in banca ta.

    Moldovenii au avut o sansa in 1991-1992 cand rusii erau vai de capul lor, stii ce au zis? Si acum imi amintesc „limba moldoveneasca e limba moldoveneasca si limba romaneasca e limba romaneasca”, „popoarele noastre sunt diferite”, pe TVR1 ca atat era atunci, deci sa nu ne mai zbatem pentru fratii nostrii care in afara de buletine pentru UE, locuri la facultati, nu prea vor nimic de la noi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.