G4Media.ro

România, Cehia, Ungaria au blocat o declaraţie comună a UE de condamnare…

România, Cehia, Ungaria au blocat o declaraţie comună a UE de condamnare a acţiunii SUA de a muta ambasada la Ierusalim/ Va merge Liviu Dragnea la Ierusalim pe 14 mai?

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, informează site-ului cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax. Potrivit surselor G4Media.ro, România a avut într-adevăr obiecții legate de proiectul de declarație, ceva mai soft decât ale Ungariei și Cehiei, dar cert este că acțiunea celor trei țări a blocat o declarație comună a UE. Poziția României îl pune din nou pe Klaus Iohannis într-o situație cel puțin delicată, deoarece președintele a dat mereu asigurări că poziția oficială a Bucureștiului în această chestiune nu este atributul guvernului.

Potrivit surselor G4Media.ro, liderul PSD, Liviu Dragnea, și-ar fi făcut un lobby intens pentru a fi prezent la Ierusalim în data de 14 mai, când este programată ceremonia mutării, însă nu este clar încă dacă va mai merge după anunțul predintelui Donald Trump că nu va fi prezent la eveniment.

Diplomaţi europeni citați de Times of Israel şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului.

Declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Preşedintele ceh, Miloš Zeman, şi-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei ţării sale la Ierusalim, însă prim-ministrul de la Praga, Andrej Babiš, se opune. Totodată, premierul român, Viorica Dăncilă, s-a pronunţat în favoarea mutării, însă preşedintele Klaus Iohannis se opune, menţionează publicaţia israeliană.

Postul Hadashot TV a relatat miercuri că mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franţa şi Germania, vor boicota ceremonia programată să aibă loc săptămâna viitoare cu ocazia inaugurării ambasadei americane la Ierusalim.

Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la ceremonie.

„Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment la care ne opunem şi pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili şi au ştiut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de ruşine”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV.

Ministerul de Externe israelian a transmis că „30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează