G4Media.ro

Klaus Iohannis, reacție dură după anunțul lui Liviu Dragnea că Guvernul a…

Klaus Iohannis, reacție dură după anunțul lui Liviu Dragnea că Guvernul a adoptat un memorandum pentru mutarea la Ierusalim a ambasadei din Israel

”În această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant. Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Administrația Prezidenițială. Liderul PSD, Liviu Dragnea, , a declarat joi la Antena 3 că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum “prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.

G4Media.ro a scris în premieră miercuri despre această intenţie a Guvernului Dăncilă. Adoptarea memorandumului nu a apărut printre actele normative menţionate de Guvern în comunicatul oficial de presă, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat după şedinţă că “eu nu am văzut un memorandum de acest gen şi nu am de făcut niciun comentariu pe acest subiect”.

Memorandumul a fost adoptat în condiţiile în care ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este în vizită în Libia şi nu a participat la şedinţa de Guvern.

 • UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a delcarat vineri că va discuta cu președintele Iohannis pe tema memorandumului. ”Avem responsabilitate, avem discernământ și vom discuta cu toate instituțiile”, a spus Dăncilă. Premierul a mai spus că ministerul de externe ”și-a asumat” memorandumul și că ministerul ar fi considerat că documentul trebuie secretizat. ”S-a știut despre acest document, am văzut că a apărut înainte de a fi votat în ședința de guvernamentală”, a mai spus premierul Dăncilă.

Redam integral comunicatul Administrației Prezidențiale

”Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.

Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.

Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.

Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.”

Netanyahu promite tratament preferențial pentru primele zece state care își mută ambasadele

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi că cel puţin şase ţări sunt în discuţii cu Israelul pentru a-şi muta ambasada la Ierusalim, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”, a spus Netanyahu, la o întâlnire cu diplomaţi străini desfăşurată la reşedinţa preşedintelui Reuven Rivlin cu prilejul Zilei Independenţei.

El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. „Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Benjamin Netanyahu a apreciat că decizia lui Donald Trump de a muta ambasada SUA spune un lucru simplu, şi anume că „pacea trebuie să se bazeze pe adevăr”.

„Faptul că Israelul are o capitală, că poporul evreu a avut de 3.000 de ani o capitală numită Ierusalim, este incontestabil. E timpul să recunoaştem acest fapt”, a adăugat el.

Pe 6 decembrie anul trecut, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA.

Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian.

De atunci, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi alţi oficiali ai ANP au refuzat să se întâlnească cu echipa americană de negociere.

Notă: Sublinierile aparțin redacției G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Paza bună, trece primejdia grea.

 2. Hopa ,s-a trezit si Klaus ca-i trag asti-a presul cu atributii de sub picioare?
  Cina l-a pus sa instaleze un guvern de analfabeti cu viorica-n frunte?
  A facut asta doar pt linistea lui?
  Iaca rezultatul,si-n politica externa tot ldon livache

 3. Daca se va ajunge pana acolo, probabil ca CCR va decide ca, conform Constitutiei, Presedintele Romaniei numeste si revoca ambasadorii, dar locatia ambasadei este decisa de Guvern sau de Parlament (in cazul de fata – de Dragnea)

  Problema rezolvata.

  • Ar fi una din putinele situatii din ultimul an in care CCR nu ar gresi !

   Eventual, in considerentele hotararii sale, (cel putin asa consider eu ca ar fi normal) ar trebui sa statueze faptul ca in chestiuni de politica externa de acest gen, Presedintele trebuie consultat mai inainte de incheierea oricarui memorandum !

   PS. Dar, cum considerentele sunt obligatorii…

 4. Interesant si dubios totodata este faptul ca seful Camerei Deputatilor isi permite sa negocieze o problema strict de politica externa, peste capul Presedintelui.
  Probabil ca iar se va ajunge la CCR.

  • Inca nu sunt convins daca, pt succesul unei sesizari de acest gen a CCR, incheierea unui Memorandum este suficienta !

   PS. In mod normal ar trebui sa fie ! Dar cu nea Valerica si ceata lui de pitigoi…

 5. Intentia lui Dragnea de mutare a ambasadei la Ierusalim va avea urmarile asteptate. Iar cel mai bun moment pentru atentat ar fi la uriasul miting organizat de Dragnea. Asa cum ne-a spus un specialist, Dragnea isi va duce turma la abator. Cele cateva sute de victime, dintre care multi preoti, vor crea un val de emotie in lumea crestina si are ca scop acceptarea de catre toate statele a Ierusalimului. Agentul mossad Dragnea joaca cum ii dicteaza stapanii !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.