
România are standarde superioare celor din SUA în ceea ce privește organizarea alegerilor, afirmă președintele Comisiei Electorale Federale, care a observat primul tur din 4 mai
Procesul electoral din România a depășit standardele democratice internaționale, fiind un model de transparență și securitate, afirmă Trey Trainor, președinte al Comisiei Electorale Federale din SUA, care s-a aflat în România, la invitația Autorității Electorale Permanente, pentru a observa primul tur al alegerilor prezidențiale care au avut loc la 4 mai.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Am fost martorul direct al unui proces electoral care nu numai că a respectat, dar în multe privințe a depășit standardele democratice internaționale. În calitate de membru al Comisiei Electorale Federale, am observat alegeri în întreaga lume, iar sistemul din România se remarcă ca un model de transparență, securitate și devotament civic”, a scris el într-un articol din Washington Examiner.
Trey Trainor a descris întregul proces de votare ca fiind unul care se aliniază cu principiile stabilite în SAVE Act și în Ordinul Executiv pentru Conservarea și Protejarea Integrității Alegerilor Americane emis de Președintele Donald Trump și care este abia în curs de punere în aplicare în SUA.
„Este frapant cât de aproape se aliniază procesul din România cu principiile stabilite în SAVE Act și în Ordinul Executiv pentru Conservarea și Protejarea Integrității Alegerilor Americane emis de Președintele Donald Trump. Ordinul executiv, emis luna trecută, este în prezent în curs de punere în aplicare. Legea SAVE, între timp, a fost adoptată de Camera Reprezentanților a Statelor Unite la începutul acestui an și se află acum în curs de examinare în Senat. Aceste măsuri ar impune dovada cetățeniei pentru înregistrarea la vot, ar restabili utilizarea universală a buletinelor de vot pe suport de hârtie și ar consolida protecția lanțului de custodie a buletinelor de vot – toate politici deja în vigoare în România.”
Președintele Comisiei Electorale Federale vorbește în termeni apreciativi și despre procedura tehnică prin care s-a desfășurat votarea în România:
„Votarea în România s-a desfășurat într-o manieră ordonată, cu garanții puternice. Fiecare vot a fost exprimat cu ajutorul unui buletin de hârtie, iar întregul proces de numărare a buletinelor de vot nu numai că s-a desfășurat în prezența observatorilor din fiecare partid politic, dar a fost și înregistrat pe suport video pentru a garanta transparența. Nu au existat întârzieri în raportarea rezultatelor. De fapt, întreaga țară și-a încheiat numărarea voturilor în câteva ore de la închiderea urnelor – o dovadă atât a simplității, cât și a integrității procesului.
În timp ce mă aflam la București, m-am întâlnit cu prim-ministrul României pentru a discuta în detaliu aceste proceduri electorale. Am fost deosebit de impresionat de modul în care sistemul lor de înregistrare a alegătorilor permite doar cetățenilor români să se înregistreze – o garanție esențială pentru menținerea integrității alegerilor lor. De asemenea, au luat în serios amenințările cibernetice. Am fost informată cu privire la încercările raportate de perturbare a alegerilor de către actori străini. Răspunsul rapid și eficient al României a menținut încrederea în rezultat.”
Tray Trainor a făcut trimitere și la modul în care se raportează românii la alegerile democratice, având în trecutul recent un regim dictatorial în fruntea statului.
„România este o națiune care încă iese din umbra trecutului său comunist. Mulți cetățeni de vârstă mijlocie își amintesc de viața din timpul regimului autoritar, în care alegerile erau mai degrabă simbolice decât semnificative. Această amintire alimentează un respect național profund pentru principiile democratice și un angajament de a le apăra. Acesta este motivul pentru care alegerile sale sunt tratate cu seriozitatea pe care o merită: liste electorale sigure, fiecare alegător prezentând un act de identitate, buletine de vot pe hârtie, numărători transparente și rezultate la timp.
Din păcate, în Statele Unite, reforme de bun simț precum acestea devin adesea polarizante din punct de vedere politic. Dar democrația nu ar trebui să fie niciodată o problemă partizană. Abordarea României nu este despre stânga sau dreapta, ci despre încredere, verificare și unitate națională. Sistemul său dovedește că un proces electoral sigur, eficient și transparent nu este doar posibil, ci și practic.”
El a lăudat poporul român pentru participarea civică activă și angajamentul ferm față de valorile democratice.
„Comportamentul lor reflectă o națiune care ia în serios democrația – un lucru pe care SUA, în calitate de aliat de lungă durată, ar trebui să-l respecte și din care ar trebui să învețe. Democrația este consolidată prin transparență, reziliență și respect reciproc – principii care ne unesc națiunile. Prin SAVE Act, avem ocazia să reafirmăm aceste principii la noi acasă și să ne asigurăm că fiecare persoană poate avea încredere în rezultatul alegerilor noastre.”
Trey Trainor ocupă în prezent funcția de președinte al Comisiei Electorale Federale. El a fost nominalizat în calitate de comisar de către președintele Donald Trump și a fost confirmat de Senatul SUA în 2020. Este certificat de către Consiliul de Specializare Juridică din Texas în drept legislativ și de campanie și a practicat dreptul electoral timp de peste două decenii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii