G4Media.ro

România are aproximativ 40.000 de copii crescuţi în sistemul de protecţie socială,…

sursa foto: Unsplash/ Daiga Ellaby

România are aproximativ 40.000 de copii crescuţi în sistemul de protecţie socială, iar mai puţin de un sfert dintre ei erau adoptabili, în anul 2023

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, afirmă că în România există aproximativ 40.000 de copii care se află în sistemul de asistenţă şi protecţie socială, iar dintre aceştia mai puţin de un sfert sunt adoptabili. În cursul anului trecut, în România au fost adoptaţi 1.377 de copii. Ministrul anunţă punerea în transparenţă decizională a unei hotărâri de Guvern prin care vor fi înăsprite condiţiile pentru asistenţii maternali, după ce au fost constatate cazuri în care aceştia au preluat copii în îngrijire doar pentru bani, fără a se ocupa de cei mici, transmite News.ro.

”Aproximativ 40.000 de copii avem, în momentul de faţă, în sistemul de protecţie, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de copii la asistenţii maternali şi diferenţa de 10.000 în căsuţe familiale. După recomandările Uniunii Europene, România deja avea un termen de a închide toate acele orfelinate cu mulţi copii şi să rămânem pe numărul de 12 sau apartamente familiale, pe numărul de 6. Din păcate, birocraţia a blocat anumite judeţe ca în momentul de faţă să fie respectat acest termen, dar toţi preşedinţii de Consilii Judeţene îşi dau toată silinţa să implementeze. Deci, cu toate că avem acest număr de aproximativ 40.000 de copii în sistemul de asistenţă şi protecţie socială, avem în momentul de faţă, anul 2023, 1.377 de copii adoptaţi şi adoptabili, în 2023, 7.057”, a declarat Natalia Intotero, marţi seară, la Euronews România.

Ea a precizat că un copil este declarat adoptabil în urma unei sentinţe judecătoreşti definitive, arătând că sunt cazuri de copii ai căror părinţi sunt în închisoare, dar care îşi pot prelua copiii în familie după ispăşirea pedepselor.

”Nu vreau să vă ascund faptul că legislaţia poate să fie îmbunătăţită. Din acest punct de vedere am demarat deja şi cred că în cursul zilei de mâine (miercuri – nr.) sau cel târziu poimâine vom pune în transparenţă Hotărârea de Guvern prin care încercăm să aducem modificări la modalitatea de a da un copil unui asistent maternal. Am avut cazuri, din păcate, de asistenţi maternali care i-au luat pe aceşti copii doar pentru un venit şi nu s-au ocupat aşa cum ar fi trebuit. (…) Vor fi înăsprite condiţiile în care un asistent maternal va lua un copil”, a adăugat ministrul.

Pe lângă copiii care nu pot fi crescuţi de familie, în România mai sunt peste 60.000 de copii lăsaţi acasă de către părinţi plecaţi în străinătate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mafia politică cinica prospera pe spatele acestor suflete nevinovate. Cunosc bine fenomenul de la protecția copilului. Va intrebati cumva de ce daca sunt 40 000 de copii in sistem, sunt doar 1700 adoptabili? Simplu, o schemă grasa de personal ( spagi de partid) copii tinuti la asistenti in loc sa fie adoptati ( sursa de spagi pt protectia copilului care verifica asistentii si nu ii baga in procesul de a deveni adoptabili) si tot asa. Un lant de coruptie care tine in sistem copii nevinovați. In acest timp daca vrei sa afopti ai de așteptat cu anii pana sa poti vedea un copil. Nimeni nu face nimic in acest sens, toti se perinda pe la acest minister si se fac ca fac ceva. In fiecare an e aceleași situatie – mai multe familii doritoare decat copii adoptați. Asta doar ca sa justifici o schemă grasa de personal,bugete etc.