G4Media.ro

România a pus problema statului de drept din Ungaria și Polonia pe…

România a pus problema statului de drept din Ungaria și Polonia pe agenda Consiliului UE. Franța, Germania, Suedia, Olanda și Austria cer insistent discuții pe această temă

Situația statului de drept și respectarea valorilor UE în Polonia și Ungaria sunt pe agenda Consiliului Afaceri Generale de marți de la Bruxelles, potrivit unui comunicat al instituției. Cele două subiecte au fost puse pe agendă de România, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, existând cereri de la mai multe state membre în acest sens.

Potrivit EUObserver, țările care au cerut insistent punerea subiectului stat de drept pe agenda Consiliului UE sunt Suedia, Franța, Germania, Olanda și Austria.

Reamintim că, în cazul Poloniei, Comisia Europeană a început în mod formal procedura de declanșare a Articolului 7 din Tratatul UE (”opțiunea nucleară”, adică încetarea dreptului de vot al țării în Consiliul UE) din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept. De la acel moment, Polonia a luat mai multe măsuri în sensul cerut de Comisia Europeană.

În cazul Ungariei, Parlamentul European a adoptat în 2018 o declarație politică prin care cere Comisiei Europene să declanșeze procedura de activare a Articolului 7.

Întrebat de reporterul G4Media.ro care sunt așteptările Comisiei Europene de la discuția de marți din Consiliul Afaceri Generale, purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas a declarat că așteaptă discuțiile pentru a face comentarii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Daca a cedat presiunilor, decent si solidar era, fata de cele doua state, sa fi pus aceasta problema si pentru Romania!

  2. Rade ciob de oala sparta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.