G4Media.ro

Român condamnat în SUA la trei ani de închisoare pentru infracțiuni informatice:…

Sursa Foto: Pexels

Român condamnat în SUA la trei ani de închisoare pentru infracțiuni informatice: Serviciul gestionat de Păunescu le-a permis hackerilor să infecteze aproximativ 1 milion de calculatoare cu virusul Gozi, inclusiv computere ale NASA

Un român în vârstă de 39 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare în Statele Unite ale Americii pentru că a gestionat un serviciu care le-a permis hackerilor să infecteze aproximativ 1 milion de calculatoare cu virusul Gozi, inclusiv computere aparținând NASA.

„Mihai Ionuț Păunescu, alias Virus, în vârstă de 39 de ani, din București, România, a fost condamnat astăzi de un tribunal federal din Manhattan la trei ani de închisoare pentru conspirație în vederea comiterii de intruziuni informatice în legătură cu gestionarea unui serviciu de „găzduire blindată” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, troianul Zeus, troianul SpyEye și malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a fura informații financiare confidențiale. De asemenea, Păunescu a permis și alte infracțiuni cibernetice, cum ar fi inițierea și executarea de atacuri distribuite de negare a serviciului (DDoS) și transmiterea de spam”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiție din SUA.

Paunescu a pledat anterior vinovat în fața judecătorului american Valerie Figueredo, la 24 februarie. El a fost condamnat luni de judecătorul districtual Lorna G. Schofield.

„Păunescu a gestionat un serviciu de găzduire „blindat” care a permis infractorilor cibernetici din întreaga lume să răspândească programe malware care au furat informații financiare confidențiale, au blocat site-uri web și au provocat alte daune”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York.

„Permițându-le infractorilor cibernetici să achiziționeze infrastructura online pentru activitatea lor ilegală fără a-și dezvălui adevărata identitate, serviciul de găzduire „bulletproof” al lui Păunescu i-a protejat pe clienții săi criminali atât de forțele de ordine, cât și de profesioniștii în domeniul securității cibernetice, îmbogățindu-se în același timp pe el însuși. Păunescu riscă acum închisoare și va trebui să renunțe la câștigurile obținute în mod ilicit”.

La impunerea sentinței de luni, judecătorul Schofield a declarat că Păunescu a facilitat distribuirea „unora dintre cele mai grave programe malware care circulau la acea vreme” și „a făcut bani considerabili din acest lucru”.

După cum se susține în documentele judiciare și în declarațiile făcute în instanță, virusul Gozi este un cod informatic malițios sau „malware” care a furat informații personale despre conturile bancare, inclusiv nume de utilizator și parole, de la utilizatorii calculatoarelor afectate. Virusul Gozi a infectat peste un milion de computere victime din întreaga lume, printre care cel puțin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv computere aparținând Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA), precum și computere din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia, Turcia și din alte țări. Virusul Gozi a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari persoanelor fizice, întreprinderilor și entităților guvernamentale ale căror calculatoare au fost infectate, se mai precizează în comunicat.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Păunescu i s-a ordonat să i se confiște 3,51 milioane de dolari și să plătească o despăgubire în valoare de 18.945 de dolari.

FBI a investigat cazul. Biroul Inspectorului General al NASA, Poliția Națională Columbiană și Secția pentru infracțiuni informatice și proprietate intelectuală a Departamentului de Justiție au oferit, de asemenea, asistență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...