G4Media.ro

Robert Mugabe, fost președinte al Zimbabwe, a murit la 95 de ani/…

Robert Mugabe, fost președinte al Zimbabwe, a murit la 95 de ani/ A condus țara timp de 40 de ani

Robert Mugabe, fost preşedinte al Zimbabwe, a murit în Singapore, la vârsta de 95 de ani, informează Reuters, citat de Agerpres.

Decesul a fost anunţat pe Twitter de succesorul lui Mugabe, actualul preşedinte Emmerson Mnangagwa. „Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe”, arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.

Conform unei surse a agenţiei Reuters, fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit.

În noiembrie anul trecut, Mnangagwa afirmase că Mugabe nu mai putea umbla şi a fost internat în Singapore, dar nu a precizat ce tratamente urma. Oficialii au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

Robert Mugabe a condus Zimbabwe, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, timp de aproape 40 de ani după obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit, în 1980. A fost obligat să demisioneze în noiembrie 2017, în urma unui puci.

Când a ajuns la putere în fosta Rhodesia, după aproape un secol de regim colonial al albilor, a fost considerat un erou al eliberării africane şi un promotor al reconcilierii rasiale.

Sursa Foto: citizentv.co.ke

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Asta aduce asa putin cu iliescu iesit din mina .

    • Aoleu, iese cu scandal cand s-o duce acolo jos, sa se intalneasca cu pretinu’ nea-nicu si l-o lua ala drept nea-nelu minerizat.
      Drace, descurca-i!

  2. Corest este sa spunem:
    A ramas la putere timp de 40 de ani ai a condus tara la dezastru!