G4Media.ro

Robert Fico, în stare stabilă, la o săptămână după tentativa de asasinat…

Sursa foto: AFP

Robert Fico, în stare stabilă, la o săptămână după tentativa de asasinat / Guvernul slovac susține că atacatorul nu ar fi acționat singur

Premierul slovac Robert Fico se află într-o stare ”stabilă”, dar în continuare ”gravă”, anunţă miercuri adjunctul său, la o săptămână după ce acesta a fost rănit prin împuşcare cu patru gloanţe şi spitalizat, relatează AFP, conform News.ro.

Acest atac armat a avut loc în timp ce premierul îşi saluta susţinătorii, în urma unei reuniuni delocalizate a Guvernului laHandlova, un oraş situat în centrul Slovaciei.

El a fost supus imediat unei operaţii de cinci ore, miercurea trecută, şi alteia mai scurte vineri, ambele într-un spital în oraşulBanska Bystrica, unde este îngrijit în continuare.

”Starea sa era stabilă (miercuri) dimineaţa”, a declarat presei vicepremierulRobert Kalinak în urma unei reuniuni a Consiliului slovac de Securitate.

”Starea sa este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este clar în afara discuţiei pentru moment”, a declaratRobert Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al premierului.

El a adăugat că spitalul dinBanska Bystrica urma să publice ulterior informaţii despre starea luiRobert Fico.

CONT ŞI ISTORIC PE FACEBOOK SUPRIMATE

Atacatrorul, identificat de presa slovacă ca fiind poetulJuraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost plasat sâmbătă în detenţie preventivă de către in tribunal, cu privire la tentativă de omor cu premeditare.

Duminică, ministrul slovac de InterneMatus Sutaj Estok anunţa că poliţia studia posibilitatea ca atacatorul să nu fi acţionat singur.

Citând rapoarte ale serviciilor de informaţii,Matus Sutaj Estok declara că cineva a şters istoricul şi comunicaţiile atacatorului pe Facebook în timp ce acesta era deţinut.

Însă agenţia slovacă de reglementare a presei a anunţat că Meta, proprietaraFacebook, a informat autorităţile că a suprimat contul suspectului.

Miercuri,Robert Kalinak, ministru al Apărării, a cerut ”să se facă distrincţie” între concluziile anchetei slovace şi raportul Meta.

”Noi am vorbit despre manipularea contului la puţin timp după reţinere, adică între atac şi intervenţia societăţii Meta”, a subliniat el.

Această tentativă de asasinare a scos la iveală disensiuni politice grave într-o ţară în careRobert Fico, în vârstă de 59 de ani, şi-a preluat funcţia în octombrie, în urma unei victorii în alegerile legislative a partidului său populist Smer.

El efectuează al patrulea mandat de premier, după ce a făcut campanie propunând o pace între Rusia şi Ucraina, un stat care se învecinează cu Slovacia, şi oprirea ajutării militare a Kievului, un angajament pe care Guvernul său l-a pus în aplicare după scrutin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...