G4Media.ro

Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia/ În campania electorală, fostul…

Sursa Foto: Facebook / Robert Fico

Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia/ În campania electorală, fostul premier social-democrat a promis că nu va mai livra Ucrainei arme și muniții

Fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico, și-a învins rivalul progresist la alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, scrie ABC News.

Cu 99,2% din voturi de la aproximativ 6.000 de secții de votare numărate de Biroul Slovac de Statistică duminică dimineața, Fico și partidul de stânga Smer, sau Direcția, au condus cu 23,3% din voturi.

Slovacia Progresistă (PS) a urmat cu 16,86%, iar Partidul HLAS (Voce), care ar putea deveni regizorul pentru formarea următorului guvern, a fost al treilea cu 15,03%.

Liderul de stânga HLAS, Peter Pellegrini, un fost coleg al lui Fico, și-a păstrat opțiunile deschise pentru viitoarele coaliții.

Un guvern condus de Fico și partidul său SMER-SSD ar vedea Slovacia, membru NATO, alăturându-se Ungariei pentru a contesta consensul Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina, așa cum blocul încearcă să mențină unitatea în opunerea invaziei Rusiei.

De asemenea, ar semnala o nouă schimbare în regiune împotriva liberalismului politic, care ar putea fi întărită dacă partidul conservator PiS câștigă alegerile în Polonia la sfârșitul acestei luni.

În ciuda victoriei, fostul premier are încă de înfruntat multe dificultăți în perioada următoare, arată  Reuters. 

Dacă Fico nu reușește să formeze un guvern condus de partidul său de stânga Smer, un grup de partide de centru-dreapta ar putea încerca să formeze o coaliție anti-Fico largă, dar posibil instabilă, o repetare a alegerilor din 2010.

Slovacia, membră a zonei euro, urmează să preia președinția prin rotație a Uniunii Europene din iulie, dându-i un rol mai important în discuțiile politice ale UE cu privire la criza migrației din bloc, alegerile sunt urmărite îndeaproape la Bruxelles.

Fico a pariat pe o combinație de măsuri populare de bunăstare, cum ar fi cursele gratuite cu trenul pentru studenți și pensionari și opoziția sa față de acceptarea refugiaților pentru a-și asigura un al treilea mandat, după ce a guvernat în 2006-2010 și 2012-2016.

„Ca partid care a câștigat alegerile, avem obligația de a încerca să construim un guvern semnificativ și stabil”, a spus Fico reporterilor. „Nu va fi ușor, spun asta foarte clar.”

Una dintre cele mai mari îngrijorări la Bruxelles este că această victorie electorală poate schimba radical atitudinea Slovaciei vizavi de Ucraina. Până în acest moment, Bratislava a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului, însă Robert Fico nu s-a sfiit din a lăuda Moscova și de a urma exemplul premierului ungar Viktor Orban prin comentarii împotriva „fasciștilor ucraineni” și împotrivirea față de susținerea militară pentru Kiev, arată The Guardian. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Implicarea statului terorist rus va fi in toate alegerile care vor avea loc ]n UE dar nu numai. Vedem clar ce s-a ales de HUNgaria ( oaia neagră și flămândă a Europei). După modelul Moldovei, România trebuie să creeze rapid o instituție care să contracareze ciuma roșie !

 2. Vad ca au si astia un Pieleanu al lor, chiar mai tare. Exit-poll-ul ii dadea castigatori pe progresisti, cu 2 procente in fata si a castigat Smer cu 6,5 procente…
  Pe de alta parte, vad ca democratia ii incurca tocmai pe aia care o clameaza mai tare.
  A castigat alegerile unul care a fost prim-ministru 10 ani din ultimii 17 si care acum era in opozitie, iar in primul sau mandat Slovacia a aderat la zona euro.
  Dar, nasol, a stricat setea de unanimitate, a marilor aparatori ai democratiei si libertatii.

 3. Până și nomenclaturiștii ruși sunt „rusofobi”. Unul nu și-ar ține copiii la studii în Rusia, toți îi trimit în „occidentul decadent”.

 4. nerespectarea promisiunilor electorale ar trebui pedepsite exact ca faptele de inselaciune adica inchisoare

 5. Na…… sa_u dus si slovaci in cap. O sa vedeti ce proteste vor fi cand au sa realizeze ce teapa si_au luat. AVIZ AMATORILOR HAUR

  • Ce țeapă și-au luat? Omul a mai fost prim-ministru de 2 ori, știu foarte bine pe cine au votat.
   Cât despre proteste…. în nici un caz nu vor ieși la proteste cei care l-au votat.
   Așa cum în 2017 au fost scoși la proteste cei care nu votaseră cu PSD, nu au ieșit cei care au votat PSD:)))

 6. Vai maică au apărut ciumații pe aici, bolșevici micuți. Avem noi instituție ? Care ? Măi de culcat mă mai culc dar mă și trezesc pare că la voi nu este valabilă doar partea cu ..culcatul. Terorismul ruzzesc trebuie eradicat din toată lumea !!!! Mai citiți despre Masacrul de la Fântâna Albă… poate ..vă treziți .