G4Media.ro

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 0,75 de puncte procentuale…

Foto: Pexels.com

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 0,75 de puncte procentuale pentru a contracara inflația ridicată

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată, relatează Agerpres, conform Reuters.

De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

„Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia „îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%” şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

De asemenea, Fed a înrăutăţit previziunile din 2022 privind creşterea economiei SUA, care ar urma să încetinească la 1,7%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească la 3,7% până la finalul anului, şi să se majoreze în continuare la 4,1%, până în 2024.

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), ar urma să se situeze la 5,2% anul acesta şi să scadă gradual la 2,2% în 2024.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Covid + nebunia lui Putin, ce combinație pentru inflație.

  • Ai fumat patrunjel, asa e ? Aia se bat sa isi tina inflatia sub control cu riscul de a pierde locuri de munca, la noi se dau credite pentru nunti garantate de stat. Si ne miram ca ne cresc preturile, suntem la 14.5% inflatie. Rata zonei EU e undeva la 8%

  • Articolul e despre SUA, nu despre România, dar toți sunteți experți, de asta merge țara noastră așa bine.

  • @OG
   Nici Covid nici Putin nu au pornit imprimantele FED.
   Inflatia, asa cum este ea definita de stat, este rezultatul pachetelor de stimuli incepand cu Donald Trumpet si continuand cu Let’s go Brandon. Pe scurt, pomeni sociale/electorale asa cum se face si pe la noi.
   Politicienii au un singur scop, sa fie alesi/realesi in functie, iar pentru asta vor vinde viitorul cetatenilor fara ezitare.

 2. Si tu care crezi ca daca „e despre SUA” (deocamdata prima economie a lumii) nu te afecteaza.
  Faceam doar o comparatie, desteptule.

  • In Turcia cât mai e inflația? Dar în Rusia?

 3. Stagflatie. Reagan a oprit asa ceva cu dobânda de 20%

  Nasol e ca se poate și mult mai rău decât acum.

 4. Va veni cea mai gravă criza din istorie, este inevitabil

 5. Vezi-ti ba de problemele tale. Tu esti cu ROBOR la 6,49% da-i plangi pe americani care au ajuns la 1,75 si e cea mai stabila economie, mult peste UE.