G4Media.ro

Reuters: Sprijinul Ungariei și Poloniei pentru von der Leyen nu le va…

Reuters: Sprijinul Ungariei și Poloniei pentru von der Leyen nu le va aduce îngăduința Comisiei Europene față de încălcările statului de drept

Diplomați și demnitari europeni citați de agenția Reuters au afirmat că viitoarea Comisie Europeană va menține presiunea asupra Poloniei și Ungariei pentru a remedia problemele legate de statul  de drept, chiar dacă cele două state au sprijinit desemnarea Ursulei von der Leyen în postul de președinte al Comisiei. Declarațiile survin după o reuniune a miniștrilor pentru afaceri europene ai statelor UE în care a fost dezbătut cazul Poloniei.

Astfel, speranțele Partidului  Lege și Justiție, aflat la guvernare în Polonia, privind renunțarea la activarea articolului  7 al Tratatului Uniunii Europene pentru această țară ar putea fi nefondate, după  afirmațiile făcute într-o conferință de presă de către prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, cotat cu șanse mari să rămână în această funcție și în comisia condusă de von der Leyen.

”Următoarea Comisie, sub președinția Ursulei von der Leyen – nu am niciun dubiu – va  fi la fel de puternică, aplicată și hotărâtă precum  Comisia din prezent”, a spus Timmermans. De altfel, în prezentarea programului său pentru următorii cinci ani, von der Leyen a accentuat de mai multe ori că respectarea valorilor democratice  fundamentale vor fi punctul  central al politicilor sale, astfel că guvernul de la Varșovia ar avea șanse mici să fie tratat cu mai multă îngăăduință.

”Preocupările care au dus la activarea articolului  7 nu au fost încă rezzolvate complet și în  mod adecvat. Reafirmăm sprijinul nostru pentru comisia actuală și suntem încrezători că viitoarea echipă va arăta aceeași hotărâre”, a declarat Michael Rroth, ministru de Stat pentru Europa în Germania. Și Finlanda, care deține președinția rotativă a Consiliului  UE s-a pronunțat pentru un răspuns mai ferm al  UE pentru țările membre care contestă regulile democrației.

Astfel, Ungaria și Polonia riscă să-și vadă fondurile alocate de la Bruxelles reduse în următorul exercițiu bugetar. În această săptămână, Comisia a mai făcut un pas în procedurile declanșate împotriva Poloniei pentru procedurile disciplinare care-i vizează pe magistrații polonezi. Varșovia are două  luni să remedieze situația, în  caz contrar riscând să fie dată în judecată la Curtea de Justitiție a UE.

Foto: Frans Timmermans/ ec.europa.eu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.