G4Media.ro

Reținut de DNA după ce ar fi cerut șpagă unui agricultor jumătate…

Reținut de DNA după ce ar fi cerut șpagă unui agricultor jumătate din ultima tranșă dintr-un proiect cu fonduri UE. Funcționarul l-a avertizat că dacă nu plătește comisionul, va da înapoi toți banii din proiect

Un angajat al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș Severin, institutie care gestionează finanțările europene din agricultură,  în plan județean, a fost reținut marți de procurorii DNA pentru luare de mită. Potrivit acuzațiilor, bărbatul l-a condiționat pe un agricultor să-i plătească 50 la sută din ultima tranșă, însemnând 5000 de euro, pe care agricultorul trebuia să o primească în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.

În cazul în care nu se conforma, funcționarul public i-a dat de înțeles agricultorului că „va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.” notează procurorii anticorupție.

Comunicatul integral al DNA 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 noiembrie 2020, a inculpatului NIAGU MARTIN IANĂȘ, consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin (instituție care gestionează finanțările europene din agricultură în plan județean) pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianăș i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”. În schimbul banilor, funcționarul din instituția care gestionează fonduri europene s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.
Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianăș și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.

La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianăș a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranșă aferentă proiectului finanțat din fonduri europene, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

La acțiunea de constatare a infracțiunii flagrante au participat și ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Uitați cum se risipesc banii destinați agriculturii,iar ministrul agriculturii se laudă că pompeaza miliarde de euro in agricultură dar multi bani nu mai sunt controlați să vadă dacă acești bani ajung in agricultură. Subvențiile alți bani nemunciti adevărate ajutoare sociale care încurajează nemunca și falsul in declaratii. Se aruncă bani într-un sector plin de evaziune fiscală unde statul pierde anul zeci de miliarde de euro.

  • banii UE se risipesc pe… salarii ale angajatilor care administreaza foduri UE, pe imprumuturi cu dobanda super redusa
   nu e dragut? faci un program, aloci banii si gata. ar trebui sa le ajunga.
   Dar ei tot mai vor si mai vor…

  • Daca te inchini cu doua maini la Ciolacu, poate te face slugoi sef.

  • Pai ei pompeaza 1 miliard fonduri UE. Cu parandarat de 20%-30% vorbim de 200-300 de milioane de euro pt baietii destepti. Si asta doar pe agricultura. Acum intelegi de ce se bat ei sa fie la butoane?

 2. ,,Istoria se repetă” – oameni învățați au spus asta, nu eu; eu doar observ că DNA-ul fost cîndva al lu’ LCK acu’ tinde să se-ntoarcă la PNA-u’ lu’ Amariei.

 3. de ce nu se sparge monopolul acestor institutii, ca daca iau bani UE, sa pot sa ma duc sa imi fac dosarul in germania , sau oriunde in UE?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.