G4Media.ro

”Restricții la limita cenzurii” impuse presei din Moldova. Consiliul Audiovizualului obligă mass-media…

Foto: Pixabay

”Restricții la limita cenzurii” impuse presei din Moldova. Consiliul Audiovizualului obligă mass-media să reflecte doar poziția autorităților

Jurnaliștii moldoveni sunt obligați, pe perioada stării de urgență, instituită în contextul răspândirii coronavirusului, să reflecte doar poziția autorităților moldovene. O dispoziție în acest sens a fost emisă, miercuri, de Consiliul Audiovizualului (CA) din R.Moldova.”Este un abuz al președintelui Consiliului Audiovizualului care comportă riscuri enorme pentru libertatea de exprimare. Practic, se instituie restricții la limita cenzurii”, a declarat, pentru RFI, expertul Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente din R.Moldova.

Decizia Consiliului Audiovizualului de la Chișinău vine după ce mai mulți medici s-au plâns jurnaliștilor că sunt nevoiți să muncească, pe timp de pandemie, fără măști, mănuși și dezinfectanți. Unii chiar și fără salarii. Avocatul poporului a și anunțat miercuri că mulți medici sunt gata să-și depună cererile de demisie.

24 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate, miercuri, în Republica Moldova. 21 dintre acestea sunt cu transmitere locală și au fost înregistrate la Chișinău, în raioanele Soroca, Hâncești, Râșcani, Ștefan Vodă, Ialoveni și Strășeni. Alte trei persoane infectate cu Covid 19 au revenit din Marea Britanie și Germania. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor ajunge la 149. O persoană infectată cu Covid 19 a decedat în R.Moldova.

Potrivit dispoziției, semnate de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, ”pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern. Unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății)”.

”Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor”, susțin autoritățile.

Dispoziția CA vine ”cu titlul executoriu imediat pentru toți subiecții codului serviciilor media audiovizuale se aplică pe durata stării de urgență pe teritoriul R.Moldova”.

Asociația Presei Independente: ”Un abuz cu riscuri enorme pentru libertatea presei”

”Este un abuz al președintelui Consiliului Audiovizualului care comportă riscuri enorme pentru libertatea de exprimare și libertatea presei. Practic, se instituie restricții la limita cenzurii, iar jurnaliștii din mass-media audiovizuale vor fi limitați în expunerea unor opinii diferite de cea a autorităților în legătura cu pandemia COVID-19”. Astfel a comentat la RFI, Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, dispoziția emisă miercuri de Consiliul Audiovizualului.

”Și structurile de reglementare din alte țări au emis dispoziții pentru reflectarea în media, în timpul stării de urgență, însă CA din Moldova a depășit orice limită”, afirmă expertul media de la Chișinău.

Spre exemplu, există și instrucțiunea Consiliului Național al Audiovizualului din România, dar aici e cu totul altceva decât ceea ce impun autoritățile moldovene.

Din instrucțiunea CNA de peste Prut aflăm că instituția ”a solicitat furnizorilor de servicii media audiovizuale să asigure măsurile redacționale necesare, adaptate stării de urgență instituite, în vederea respectării obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, printre care și difuzarea informațiilor preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus”.

Sursă foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu numai in Rusia ci si in occidemt. Spre exemplu in Spania nici-un bloger nu poate vorbi nimic despre virus si criza pe youtube fiindca daca o face ii e cenzurat filmul. Noi avem mai multa libertate de exprimare.