G4Media.ro

Respectatul miliardar britanic Jim Ratcliffe vrea să cumpere clubul de fotbal Machester…

Foto: Twitter

Respectatul miliardar britanic Jim Ratcliffe vrea să cumpere clubul de fotbal Machester United, deținut acum de o familie din SUA

Sir Jim Ratcliffe, miliardarul fondator al gigantului Ineos care activează în industria chimică, vrea să cumpere o participație la Manchester United, în vederea preluării controlului total, transmite publicația The Times.

Un purtător de cuvânt al miliardarului de la Ineos a confirmat că Ratcliffe ar fi încântat să aibă ocazia de a discuta cu proprietarii americani ai clubului. „Dacă clubul este de vânzare, Jim este cu siguranță un potențial cumpărător”, a declarat purtătorul de cuvânt. Proprietarul actual al clubului este familia americană Glazer, confruntată cu proteste ale suporterilor după ani buni de eșecuri sportive.

Compania deținută de respectatul industriaș britanic a reacționat la un articol publicat de Bloomberg, care susține că familia Glazer ia în considerare vânzarea unei participații minoritare la club. Știrea a provocat o creștere bruscă a prețului acțiunilor clubului, chiar dacă echipa se zbate în partea de jos a clasamentului Premier League, după un început dezastruos al noului antrenor olandez Erik ten Hag. Acțiunile au închis la 13,69 dolari (11,36 lire sterline), în creștere cu 7,1%, ceea ce conferă clubului Manchester United o valoare de piață de 2,23 miliarde de dolari (1,88 miliarde de lire sterline).

Miliardarul Jim Ratcliffe are tendința de a prelua controlul total al afacerilor pe care le cumpără și are mijloacele necesare pentru a face acest lucru, dar ar fi dispus să discute cu familia Glazer despre o participație minoritară dacă aceasta ar face parte dintr-un plan de preluare a controlului la o dată ulterioară.

Purtătorul de cuvânt al lui Ratcliffe a declarat că noile investiții în club ar putea fi folosite pentru a ajuta la modernizarea infrastructurii, inclusiv a stadionului Old Trafford, care are nevoie de o modernizare majoră.

Miercuri seară au apărut informații potrivit cărora familia Glazer ar fi început discuții exclusive cu o firmă americană de private equity, Apollo, pentru vânzarea unei participații minoritare.

Ratcliffe, care este un fan al lui United, a eșuat cu o ofertă târzie pentru Chelsea în luna mai, dar a precizat că este interesat să controleze o echipă importantă din Premier League.

Ineos deține deja clubul Nisa din prima ligă a campionatului francez de fotbal, unde a investit masiv cu achiziții precum Kasper Schmeichel și Aaron Ramsey. De asemenea, clubul a făcut o ofertă de 10 milioane de lire sterline pentru atacantul Ben Brereton Díaz de la Blackburn, cu scopul de a ajunge în Liga Campionilor. Acest lucru ar putea duce la complicații dacă ar prelua controlul unui alt club din competiția europeană, deși o sursă a declarat că ar putea analiza diferite structuri de proprietate în această eventualitate.

Un raport al Bloomberg a afirmat că, deși familia Glazer a avut discuții preliminare privind aducerea de noi investiții, aceasta nu ar fi pregătită să vândă clubul, care ar putea fi evaluat la 5 miliarde de lire sterline.

Fanii lui United protestează de mult timp împotriva proprietarilor Glazer, iar managementul clubului a fost pus și mai mult sub semnul întrebării după un început dezastruos al noului sezon. Glazer a cumpărat United în 2005 în cadrul unei achiziții care a împovărat clubul cu datorii uriașe.

Supărarea suporterilor lui United față de Glazer este agravată de lipsa percepută de investiții în infrastructură – Old Trafford și baza de antrenament a clubului de la Carrington – și de anii de management defectuos și de recrutări slabe.

Vestea vine după ce Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a glumit pe rețelele de socializare că ar urma să cumpere United. „Cumpăr Manchester United ur welcome”, a scris Musk pe Twitter, generând sute de mii de aprecieri din partea fanilor care acuză proprietatea clubului pentru problemele acestuia pe teren și în afara lui. Un utilizator a răspuns: „Nu ai absolut nicio idee despre cantitatea imensă de speranță pe care tocmai ai dat-o unui milion de fani din întreaga lume. Vă rugăm să ne cumpărați totuși”.

Musk, în vârstă de 51 de ani, director executiv al Tesla și SpaceX, nu a oferit detalii și a confirmat aproximativ cinci ore mai târziu că glumea. El a scris pe Twitter ca răspuns la întrebări: „Nu, aceasta este o glumă. Nu cumpăr nicio echipă sportivă”. El a adăugat: „Standup este afacerea mea secundară”.

Alte investiții ale Ineos în lumea sportului

Formula 1. În 2020, Ineos a investit în echipa Mercedes condusă de Toto Wolff și care se mândrește cu septuplul campion mondial Lewis Hamilton. Ratcliffe deține acum o cotă egală cu Daimler AG și Wolff.

Fotbal. Ratcliffe a cumpărat echipa elvețiană Lausanne-Sport în 2017. De asemenea, el a încheiat o tranzacție de 91 de milioane de lire sterline pentru echipa franceză Nice în 2019 și clubul partener al acesteia, Racing Club Abidjan din Coasta de Fildeș.

Ciclism. Echipa de ciclism Sky, condusă de Sir Dave Brailsford, a devenit Ineos Grenadiers după preluarea de către Ratcliffe în 2019, dar nu a reușit să repete succesul din Turul Franței sub proprietatea sa.

Navigație. În 2018, Ratcliffe a făcut echipă cu Sir Ben Ainslie în încercarea de a câștiga Cupa Americii în 2021, Ratcliffe ar fi investit 100 de milioane de lire sterline.

Rugby. Ineos este partenerul de performanță al echipelor de rugby din Noua Zeelandă, inclusiv al naționalei All Blacks.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Clubul de fotbal detinutA???

  2. Pai nu vroia salvatorul omenirii, Musk-ul, sa cumpere clubul?

  3. „respectatul” – când ai miliarde ești respectat. Ca orice bogătaș (musk included) , sa nu îl întrebați cum a făcut primul milion.
    Beție de cuvinte.