G4Media.ro

Reputat profesor de la universitatea din Iași, către Tudorel Toader: Te‑ai angajat…

Reputat profesor de la universitatea din Iași, către Tudorel Toader: Te‑ai angajat să le asiguri impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a‑i scăpa de pedeapsa cuvenită

Eugen Munteanu, reputat profesor de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a scris un articol dur în Ziarul de Iași, adresat lui Tudorel Toader, în care îi cere ministrului Justiției să plece din postul de rector, spunându-i acestuia că s-a angajat să le asigure impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a‑i scăpa de pedeapsa cuvenită, care nu poate fi decât pușcăria.

„Nu suntem în aceeaşi barcă! Eu sunt în barca celor care pierd mereu, dar nu îşi pierd speranţa! A celor care mai cred că România poate fi o ţară civilizată! A celor care nădăjduiesc că proştii, neobrăzaţii, impostorii, gregarii, analfabeţii agresivi, asistaţii sociali şi pomanagii vor deveni până la urmă o minoritate şi în ţara noastră! A celor care speră că ziariştii găşcari şi cumpăraţi, politicienii fără tată şi mamă, indivizi cu educaţie sumară sau madame exersate în cea mai veche meserie a maicii Eva, cu un vocabular de o mie de cuvinte, dar cu un tupeu fără limite, profesorii şi medicii, judecătorii, avocaţii sau procurorii corupţi, episcopii simoniaci sau pederaşti, poliţiştii pleşcari şi laşi, ca şi delapidatorii sau afaceriştii veroşi vor dispărea sau îşi vor micşora sămânţa!”, afirmă profesorul Eugen Munteanu.

Acesta spune că îi este rușine că universitatea din Iași a încăput pe mâinile unui asemenea rector, „nereprezentativ şi nedemn”.

Articolul publicat de profesorul Eugen Munteanu în Ziarul de Iași:

Eugen Munteanu (sursa: Facultatea de Litere a Universității „Al.I. Cuza” Iași)

Domnule judecător, vă rog să luaţi în seamă că textul de mai jos este un pamflet, adică un text literar din specia lirică, în care autorul îşi exprimă direct, mai frust şi mai expresiv, propriile sentimente şi idei, fără pretenţia de a avea perfectă dreptate sau de a fi pe placul tuturor. În cazul în care voi fi dat în judecată pentru calomnie, vă declar că voi prezenta acest text ca probă a nevinovăţiei mele, în respectivul eventual proces, dovedind, punct cu punct, veracitatea afirmaţiilor mele. Mai declar că sunt la curent, domnule judecător, cu datoria de a respecta demnitatea persoanei, a oricărei persoane, şi că sunt obligat, atât de lege, cât şi de bunul simţ, să evit cuvintele şi expresile jignitoare la adresa oricărei persoane, chiar şi a acelora pe care le detest şi le dispreţuiesc din tot sufletul. Îmi dau seama că nu am dreptul să folosesc într‑o publicaţie cuvinte precum „şobolan”, „porc”, „hoţ”, „mafiot”, „servitor” sau „slugă”, „mediocru”, „mincinos”, „lacom”, „impostor” etc., precum şi orice înjurătură din seria celor pe care bogata noastră limbă română ni le pune la dispoziţie!

Acestea fiind zise, iată ce am de spus.

***

Dragă Tudorele, ar trebui să îţi fie ruşine că persişti în a păstra funcţia de rector al primei universităţi din ţara noastră, după ce, ca ministru al „justiţiei”, te‑ai angajat să le asiguri impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a‑i scăpa de pedeapsa cuvenită, care nu poate fi decât puşcăria. Faci asta îngrădind independenţa justiţiei şi schilodind pe toate căile legile, pe care pretinzi că le cunoşti în calitate de expert! Care expert, Tudorele? Expertiza ta se află la nivelul unui amărât de juristconsult de podgorie, nivel cu care ţi‑ai şi început cariera, ca mărunt activist pecerist. La acelaşi nivel, cred, ai şi rămas! Poţi să te dai peste cap de o mie de ori, să te laşi slăvit cât pofteşti de yesman‑ii cu care ţi‑a plăcut întotdeauna să te înconjori şi să îi asmuţi împotriva mea, vei rămâne pentru totdeauna ce ai fost destinat să fii: un modest notar de ţară, fără orizont, fără cultură, fără lecturi. Ce limbă străină vorbeşti, domʼ profesor, şi câtă latină pricepi, ca jurist? Ai scris cumva la viaţa ta un articol original de zece pagini şi nu am dat eu peste el? Trepăduşii tăi ţi‑au cerut vreodată să prezinţi un articol ISI original, cum ne cer nouă, celorlalţi?

Poţi scrie sau rosti câteva fraze în limba română fără poncife şi expresii răsuflate, mieroase şi tautologice, Tudorele? M‑ai întrebat, îţi aminteşti, imediat după ce te făcuseşi ales rector, pe un hol al Universităţii, dacă, cunoscându‑ne noi de tineri, de pe vremea când organizam admiterea la Facultatea de Drept, „suntem în aceeaşi barcă”! Lipsit de spontaneitatea necesară am bâiguit ceva ambiguu! N‑am îndrăznit să îţi spun că nu te‑am votat şi am suferit când ai ieşit rector al Universităţii a cărei siglă am purtat‑o cu mândrie de zeci de ori în toată lumea! Îţi răspund acum, clar: Nu, nu suntem în aceeaşi barcă! Eu sunt în barca celor care pierd mereu, dar nu îşi pierd speranţa! A celor care mai cred că România poate fi o ţară civilizată! A celor care nădăjduiesc că proştii, neobrăzaţii, impostorii, gregarii, analfabeţii agresivi, asistaţii sociali şi pomanagii vor deveni până la urmă o minoritate şi în ţara noastră! A celor care speră că ziariştii găşcari şi cumpăraţi, politicienii fără tată şi mamă, indivizi cu educaţie sumară sau madame exersate în cea mai veche meserie a maicii Eva, cu un vocabular de o mie de cuvinte, dar cu un tupeu fără limite, profesorii şi medicii, judecătorii, avocaţii sau procurorii corupţi, episcopii simoniaci sau pederaşti, poliţiştii pleşcari şi laşi, ca şi delapidatorii sau afaceriştii veroşi vor dispărea sau îşi vor micşora sămânţa! A celor care simt că înaintaşii noştri, miile de ţărani umili care au înălbit cu oasele lor câmpurile de luptă de la Vaslui, Călugăreni, Mărăşeşti sau Cotul Donului, merită nişte urmaşi mai demni decât noi! A celor pentru care cultura românească, aşa mică cum pare ea, este un edificiu magnific şi fără preţ! A celor învăţaţi de părinţi că nu se cuvinte să furi din avutul altuia, cu atât mai puţin din cel public. A celor care au asimilat lecţia unui fost preşedinte american, care spunea că, înainte de a‑i pretinde ceva, trebuie să te întrebi ce ai dat tu ţării! A celor care şi‑au lăsat fiii şi fiicele să‑şi caute un rost în lumea largă, în loc să‑i „aranjeze” în slujbe, în universitatea noastră, ca pe propria moşie, cum ai făcut‑o tu cu feciorul tău!

Tu însă, după ce ai devenit rector manipulând „cu măiestrie” patimi omeneşti josnice precum lăcomia şi dorinţa de parvenire, te‑ai „autosuspendat” – cine a mai pomenit vreodată aşa ceva?! – ca să te pui în slujba celor care îţi asigură un cumul de pensii neruşinat de mari şi nemeritate, nişte şmecheri şi hoţomani, care, unul, nu este în stare să deprindă cu nici un chip folosirea corectă a prepoziţiei pe ca marcă a acuzativului în română, iar altul, fost student repetent, şi‑a „tras” latifundii întregi, cu bălţi cu tot, într‑unul din cele mai sărace judeţe ale ţării! Pentru ei şi întreaga lor haită, a trebuit ca inventivitatea ziariştilor români să producă un nou cuvânt: penali! Nu l‑am iubit deloc pe un Adrian Năstase! Mi‑a fost jenă şi în timpul guvernării lui că în ţara mea nu s‑a putut găsi un prim‑ministru mai bun decât un intelectual pus pe căpătuială. Am ajuns acuma să îl respect cumva pe fostul prim-ministru pentru decenţa de a se fi dus la puşcărie, dacă acesta a fost să fie verdictul unui tribunal.

Revenind la noi doi, Tudorele, simptomul maximei neruşinări a fost pentru mine porunca pe care ai dat‑o ca parcarea din faţa intrării principale să fie blocată, alandala, zi şi noapte, de cele patru microbuze ale Universităţii, numai pentru ca să nu se mai poată apropia nu ştiu ce protestatar care să te conteste! Din nou, ca pe propria moşie! (Aici mă autocenzurez! In petto, a urmat o serie de imprecaţii din repertoriul soldăţesc!) Da, asta a fost picătura care a umplut paharul! Pentru ca ambiţia ta ciocoiască să fie satisfăcută, neputând să parchez civilizat, fie şi la miezul nopţii, a trebuit să car cu spinarea câteva cutii pline cu cărţi!

Sunt convins, Tudorele, că nu îţi va fi deloc ruşine! Nu are de ce să îţi fie ruşine, în raport cu valorile şi criteriile după care ai fost educat şi potrivit inteligenţei şi sensibilităţii cu care ai fost înzestrat! Mie însă mi‑e ruşine! Mi‑e ruşine că Universitatea profesorilor mei şi a mea, care m‑a primit, ca o alma mater, student, în urmă cu 45 de ani, şi pe care am servit‑o neîntrerupt, a încăput pe mâinile unui asemenea rector, nereprezentativ şi nedemn!

Foto: Tudorel Toader (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

42 comentarii

 1. Toată stima, Domnule Munteanu. Mulțumiri.

 2. A mirosit schimbarea dl. profesor…sper sa nu-si ia teapa de la alegatorii romani! 🙂

 3. Se vede de la o posta ca Tudorel e agent rus: si dupa fatza si dupa port..la SRI trebuie sa se stie asa ceva!

 4. Ce pot spune, decat RESPECT!

 5. Tot respectul pentru dl profesor.

 6. Seamana cu GARGAMEL din Strumpfii ?. Tot respectul pt curajul de a scrie acest articol.

 7. RESPECT!
  Unul din filmele copilariei a fost To sir with love!
  Va dedic amintirea.

 8. Tudorele, esti leit Gargamel din Strumpfii ?

 9. Domnule profesor,profunzimea adevărurilor relevate de dumneavoastră mă fac să cred că România nu poate fi,, îngenuncheată,,; câtă vreme există oameni care au curajul să-și exprime opiniile,sa lupte pentru idealuri nobile, SPERANȚA n-a murit!,,Ca trestia ne-am îndoit sub vânt,dar nu ne-am frânt,,!

 10. O sa-i crape obrazul de rușine lui Tudorica.

  • tudorel nu are obraz sa-i crape de rusine, l-a pingelit si asa cum se spune este gros de obraz >
   lui tudorel:
   tudorele nu uita,
   studentimea nu te vrea
   si nici Iasul nu te vrea,
   dute-n Alexandria
   sa-ti deschizi notariat
   si o sa fii imparat,
   imparat de Teleorman , sa castigi cinstit un ban,
   sa te rogi la dumnezeu , sa-ti ierte pacatele , sa nu mai faci altele,
   si acolo-n Teleorman, sa te declari si sultan .

 11. Pentru asemenea oameni nu pot avea decat respect.
  Incantat sa aflu ca tara mai are oameni de omenie si ca mai exista speranta sa ne facem bine ca natie.
  Va multumesc!

  • Felicitari! O adevarata poezie a adevarului. Un poem pe care mi l imaginam scris si asumat de mine. Din nefericire cred ca efecul va fi similar margaritarelor aruncate in troaca cu zoaie a unui grasun satisit

 12. Toata stima, dle profesor Munteanu! Tudorel mama hotilor din avutul public.

 13. Frumos…Unde sunt celelalte sute de Profesori din Universitatea Al I Cuza Iasi. Uraaaa, de dupa usa, usa, usa, usa! Se pun bine cu Seful? Urat, foarte urat.

 14. Dezonoratele instante deja au inceput ororile de judecata pentru a razbuna mafiotii si coruptii.

 15. Nu pot sa nu recunosc ca mi-a placut compozitia domnului Munteanu.
  Dar bine spune si „Forzakovesi”. Asta-i boala noastra: lasitatea marii majoritati dintre noi.

 16. Stimate domnule profesor Munteanu, va admir curajul, fiindca puterea este, inca, in mainile lor manjite; unde sint colegii dumneavoastra universitari din Timisoara, Cluj, Bucuresti ? daca in fiecare sambata ar scrie in ziarele regionale care ajung si la sate, si-ar indeplini misiunea de luminare a maselor si ar incepe lumea satelor sa vada adevarul.
  L-am intrebat pe un jurnalist, daca mai exista un rector in Romania care sa fi primit masina de la SRI: nu mai exista, si asta spune inca ceva despre tt

  cu respect,

  Arady

 17. Asta de litere e expert in Drept, clar. Ce om de cacao.

  • @Mihai,
   Nu o fi expert în litera legii, dar după cum scrie, sigur e expert în bun simț și omenie, ceea ce nu se poate spune și despre voi, cei din Kiseleff 10!

 18. BRAVO!!!
  BRAVO!!!
  BRAVO!!!

 19. Foarte frumos Dle Munteanu. Felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Si acum actul II demiteti impostorul din functia de Rector.

 20. Felicitări d-le Profesor. Mi-a făcut plăcere să citesc ceea ce mulți români simt, însă nu au măiestria exprimării asemeni dvs. Dacă părinții, profesorii și modelele noastre care ne-au format în ceea ce suntem azi și avem abilitățile necesare asemenea d-lui profesor, suntem obligați să le punem gratuit în slujba binelui, chiar dacă înseamnă să facem un sacrificiu. Doar așa putem scăpa de cangrena care stăpânește România.
  Doamne ajută!

 21. Mai avem oameni cu c..e în țară asta,nu numai votanți PSD pomanagii.

 22. Il luam pe Tudorel in bascalie dar se pare ca de cand si-a dat bubele jos s-a scuturat si de Livache. O fi gloșdit din apa lui Grindeanu.

 23. Ar trebui să-i ardă obrazul lui toderaș. Să-și facă o autoievaluare și sa plece departe… departe… sau mai bine zis,, să-l ducă barza! „

 24. Felicitari pentru articol ! Felicitari Ziarului de Iași pentru publicare.

 25. Bravos! Jos palaria! Mai exista si oameni cu coloana vertebrala.

 26. Domnule Profesor,
  (Scriu cu majuscule „profesor” pentru ca dv onorati la cel mai inalt nivel aceasta nobila meserie pe care indivizi parveniti, fara scrupule si fara chemare, o dezonoreaza azi fara rusine).
  Mesajul dv catre impostorul, ticalosul si nevrednicul sinistru al „justitiei” (mi-e scarba sa-i mai pronunt numele) vine intr-un moment cand incepusem sa cred ca la Universitatea „A.I.Cuza ” nu mai exista profesori cu coloana vertebrala si cu demnitate. Ma bucur ca m-am inselat.
  In acest mesaj, formulat intr-o impecabila limba romana, dv exprimati gandurile si sentimentele tuturor celor care ne aflam in barca celor care pierd mereu, dar care nu si-au pierdut inca speranta ( si nici demnitatea)

  Tara are nevoie de oameni ca dv, iar romanii au nevoie sa auda vocea dv si a altor mari intelectuali pe care Romania inca ii mai are. Da, intelectualii, constiintele acestui popor, trebuie sa iasa din turnul lor de fildes si sa fie adevarati oameni ai cetatii luand pozitie ferma importriva nedreptatilor, abuzurilor, hotiilor si a imposturii.

  Este momentul sa ascultam indemnul poetului Radu Gyr:

  „Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!”

 27. O scrisoare sincera care spune cu cuvintele altuia ceea ce simt și eu. Tudorel Toader mi-a fost profesor acum mult timp, dar am aflat asta de la foști colegi pentru ca figura și caracterul acestuia nu m-a marcat deloc, iar, ca profesor, nu a lăsat nici o amprenta în educația mea universitară.

 28. Inalta consideratie pentru demersul curajos,al distinsului D.luiProf. Eugen Munteanu. Seful Dvs. a ajuns de rasul nu numai al Romaniei ci si al Europei. Cand semidoctii iau putere , asa se-ntampla, devin slugarnici, servili si adulatori. Gargamel si Slugarel va ramane in memoria generatiei actuale de studenti , ca un demnitar fara demnitate , onoare si ca un om fara dragoste fata de romanii cinstiti.

 29. Toată stima ptr.domn profesor, dar de ce nu au atitudinea dânsului mai mulți intelectuali din țară, sa vadă hoți și servitori lor ca încă nu au reușit sa ne îngenuncheze pe toți.

 30. si nu-si mai incape in piele de trufas ce este.
  se scoala dimineata, se duce la oglinda si isi spune: s-a sculat tudorel, nu mai e altul ca el.

 31. Toata stima domnule profesor si din pacate sun foarte putin oameni competenti care are curajul dumneavoastra. Din pacate tărisoara aceasta e condusa dor de LEPRE fara caracter , fara scrupule si sunt tot mai putin care ies in fata ca și dumneavoastra desi avem oameni foarte competenti in țara aceasta. Respecte inca o data domnule profesor

 32. Marius Manole:
  Intr-un mediu curat un paduche nu poate supravietui.

 33. Cu tot respecto domnule profesor Munteanu
  Iar dumneavoastra domnule Tudorel: vete a la mierda

 34. Toată stima mea și tot respectul meu pentru dumneavoastră stimate domn profesor.

 35. Excepțional. Admirabil. Întregul respect, domnule profesor Munteanu. Încă o dată trebuie să constat, cu regret, că oameni curați, nobili, educați şi curajoşi sunt atât de rari în această țară.

 36. Felicitari autorului!
  Nota pt romani.
  Dar de ce trebuie sa ajungem la prea-plinul paharului ca sa protestam?
  Nu ne-ar fi mai bine sa reactionam pa prima picatura de venin ?

 37. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași rămâne un reper al libertății de exprimare și al demnității noastre! Nici clasa politică, nici parveniții aflați în funcții de conducere nu ne pot priva de libertatea de a spune ce gândim și suntem mulți cei care rezonăm cu dl. prof. Eugen Munteanu! Nu ne este frică de voi, cei aflați la putere acum, ne este doar lehamite și rușine că suntem contemporani și avem aceeași cetățenie pe care ați trădat-o! Nu ne pare rău că suntem români, ne este rușine că cei din clasa politică ne sunteți compatrioți!
  Sunt mândră că am absolvit la Iași și că am învățat să cred și să lupt pentru adevăratele valori!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.