G4Media.ro

Republica Moldova vrea depozite de gaz în România și Ucraina pentru a…

Republica Moldova vrea depozite de gaz în România și Ucraina pentru a evita crizele energetice

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat marți în cadrul cadrul ediției a opta a Forumului anual de Integrare Europeană, organizat de Asociația de Politică Externă (APE) și Friedrich Ebert Stiftung (FES), că Republica Moldova dorește să modifice legislația astfel ca pe viitor statul să își poată face rezerve de gaz natural, iar pentru acest lucru se va lua în calcul depozitatea acestuia în statele vecine.

Ne propunem să creăm cadrul legislativ pentru a putea face face depozite de gaze pentru minim două luni fie în România, fie în Ucraina”, a declarat Popșoi marți seara. 

O astfel de decizie va fi luată în contextul recentei crize a gazelor care a determinat Republica Moldova să încheie un contract nou pe cinci ani pentru furnizarea de gaze naturale cu Gazprom la un preț considerat de experți unul foarte mare.

De altfel, Moldovagaz a cerut, marți, Autorității Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ca prețul provizoriu al consumatorilor casnici de gaz să fie majorat la 10,26 lei moldovenești (circa 2,5 RON) de la 4,29 de lei moldovenești, mai precis o majorare de circa două ori și jumătate față de prețul anterior semnării recente a unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom pe 29 octombrie la Sankt- Peterburg.

La acest preț se va adăuga și TVA-ul de 8%, astfel că prețul real va urca de facto la 11,08 lei moldovenești pentru un metru cub de gaz.

Reprezentatul Moldovagaz, Alexandru Șevciuc, a declarat la ședința ANRE că tariful propus reiese din prognozele pentru evoluția prețului în perioada următoare, dar și pentru a acoperi devierile tarifare negative – adică diferența dintre tariful real și cel aprobat anterior, care se cifrează la aproximativ 1,4 miliarde de lei.

Foto-simbol. Sursa/Facebook Moldovagaz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. De mult trebuia făcut așa ceva! Cu RM trebuie sa facem conectare și pe electricitate iar unul-doua reactore mici ar trebui amplasate în zona moldovei pentru a fi mai ieftin exportul la nevoie.

    • …daca nu cumva chiar ei ar trebui sa-si cumpere ceva reactoare din astea mici, daca se dovedesc fezabile. pt ca in afara de chestia aia suspecta din Transnistria (gaz rusesc gratis pt Tiraspol), nu au nimic decat ceva micut evident insuficient pt a lumina macar toate casele.

  2. Depozitele sa si le faca la ei acasa.R.M. poate cumpara gaz de la eon Germania si transferat prin gazoductul Iasi -Ungheni.Numai ca Eon Germania nu are clauza de revanzare catre R.Moldova din partea Gazprom.