G4Media.ro

Republica Moldova va rectifica bugetul și demarează soluții alternative la negocierile pentru…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Republica Moldova va rectifica bugetul și demarează soluții alternative la negocierile pentru livrări de gaze rusești de la Gazprom

Premierul Natalia Gavriliță a declarat marți că poartă negocieri intense cu Gazprom privind prelungirea contractului de livrare pentru gaze, dar că Moldova analizează în paralel mai multe scenarii de aprovizionare cu gaz și din alte țări europene.

Un furnizor privat precum Gazprom încearcă să negocieze o creștere de preț. Este puțin probabil să obținem prețurile anterioare. Am înțeles asta și din dicuțiile pe care Gazprom le are cu Serbia. Ne așteptăm ca prețurile să crească, tariflele nu vor crește imediat, există anumite procesuri și cetățenii vor ști din timp despre măriri, iar noi vom veni cu compensații financiare” a declarat Gavriliță.

Ea a mai spus că guvernul mai mare și alte scenarii și analize și în funcție de tariful care va fi stabilit se vor decide și formulele de compensații pentru consumatorii casnici și agenții comerciali în privind facturilor la gaze.

Vom extinde programul de compensații în funcție de volumul de gaze consumate. Luăm în calcul și compensații pentru anumiți agenți economici de care depinde economia precum cei din panificație sau cei din industria de lactate”, a declarat Gavriliță.

Discuții pe mai multe planuri

Premierul a mai adăugat că Guvernul va căuta alternative la livrările Gazprom și că la următoare ședință a Executivului vor fi luate deciziile necesare pentru majorarea capitalului social al întreprinderii Energocom, care va deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, dacă va fi cazul.

Energecom este instituția de stat mandatată săptămâna trecută de Executivul de la Chișinău să demareze negocieri de procurare a gazelor cu România și Ucraina.

Suntem în proces de negocieri cu Gazprom și trebuie să fim foarte responsabili. Când vom avea un preț negociat, atunci îl vom comunica. Republica Moldova caută soluții alternative, în paralel cu negocierile cu Gazprom: Bugetul de stat va fi rectificat pentru rezolvarea problemelor energetice care se profilează”, a adăugat ea.

Gavriliță a mai anunțat că joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va zbura la Moscova pentru a purta discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, iar vicepremierul, ministrul de Externe Nicu Popescu va pleca la Kiev pentru a discuta cu partea ucraineană problema privind criza gazelor.

De asemenea, premierul a mai spus că astăzi ca purta o discuție telefonică și cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Kransoselsky, despre pregătirile de iarnă pentru aprovizionarea cu gaze pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Vrea să vă spun că Guvernul este o echipa și lucrăm ca atare. Cu toții depunnem eforturi. Vicepremierul Spînu este în Polonia, ministrul de Externe, Nicu Popescu, este și el în câteva state pentru rezolvarea problemei gazelor. Domnul Kulminschi ajută și el așa cum poate”, a declarat ea.

Soluțiile ar putea veni din România și Ucraina, dar prețurile de achiziție ar putea fi mai mari decât cele ale Gazprom. Rusia încearcă să obțină atât un preț mare la gaze pentru Republica Moldova, cât și concesii politice din partea noii guvernări pro-europene de la Chișinău. Republica Moldova plătește în prezent 790 de dolari per mia de metri cubi pe un contract ce a fost prelungit până la finele acestei luni. 

Foto: Un lucrător al companiei enrgetice rusești Gazprom privește activitatea zilnică de pe o platformă. Sursa/Facebook Gazprom

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. demareaza pe naiba, paparuda aia de vicepremier da din colt in colt – cica gaze din norvegia, via danemarca si polonia (plus ucraina). kozak n-are timp de maruntisuri, romania ce poate sa faca decat sa imparta cat gaz are – dar si ala-i scump. de fapt asta e problema si sper ca marirea de capital la energocom e facuta sa absoarba pierderile din cumoarat scump vandut ieftin. un mod mai simplu de a subventiona.