G4Media.ro

Republica Moldova și FMI au bătut palma: 564 de milioane de dolari…

Republica Moldova și FMI au bătut palma: 564 de milioane de dolari vor veni la Chișinău în următoarele 40 de luni

Premierul Natalia Gavriliță a declarat, joi, că Republica Moldova va primi 564 de milioane de dolari americani din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru următoarele 40 de luni, după ce cele două părți au ajuns la un acord în acest sens. Aprobarea Acordului de către conducerea FMI și Consiliul de directori executivi este preconizată pentru luna decembrie

„Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, celor de suport economic și de infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița.

Rezultatul pozitiv al negocierilor a fost anunțat azi într-un briefing de presă de prim-ministra Natalia Gavrilița și Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

Prioritățile noului acord cu FMI se referă și la combaterea corupției și consolidarea statului de drept.

„Vom continua să luptăm cu contrabanda și evaziunea fiscală, prin acțiuni de îmbunătățire a administrării fiscale și vamale și vom face exerciții de raționalizare a cheltuielilor pentru a ne asigura că banii din buget sunt folosiți în beneficiul cetățenilor. Vom îmbunătăți administrarea întreprinderilor de stat. Vom evalua situațiile financiare ale întreprinderilor și vom consolida consiliile de administrare ale acestora astfel ca ele să aducă plus valoare economica. Vom continua să facem ordine în achizițiile publice și vom asigura transparența și combaterea corupției în acest domeniu”, a mai menționat prim-ministrul.

Planuri pe termen scurt și mediu

Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, pe termen scurt, politica bugetar-fiscală va fi concentrată spre atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 și a crizei curente din sectorul energetic.

În același timp, vor fi finanțate în continuare programele deja lansate de guvernarea de la Chișinău, inclusiv creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitate economică redusă.

Totodată, vor fi finanțate și programe noi de compensare a gospodăriilor casnice și a agenților economici pentru creșterea prețului la energie. Guvernul va continua să lucreze asupra îmbunătățirii sistemului de salarizare, inclusiv la creșterea salariilor în sectorul public.

Pe termen mediu, eforturile Executivului vor fi concentrate pe asigurarea de investiții în infrastructură – drumuri, sisteme de apă și canalizare, interconexiuni energetice și eficiență energetică – și pe programe de îmbunătățire a mediului de afaceri, a serviciilor de educație și sănătate.

Foto: Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica MoldovaSursa/Guvernul Republicii Moldova

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. domnul jurnalist, fan pas probabil, nu scrie nicaieri termenul cheie IMPRUMUT. banii de la fmi nu vor veni pur si simplu la chisinau, nu sunt oferiti, sunt IMPRUMUTATI, e vorba de CREDIT. iar imprumuturile de la fmi vin pe masura ce sunt respectate niste conditionalitati politice, economice si sociale, adica REFORME. despre care nu se spune absolut nimic. acordul se negociaza din august, deci sunt ceva conditii asumate si negociate. oare despre ce e vorba?

    • intrebari fara raspuns…, bine ati punctat tehnicile de manipulare a coloanei a 5-a
      „jurnalism” #progresist de 2 lei