G4Media.ro

Republica Moldova, pregătită să primească gaze prin conducta Iași-Chișinău din octombrie

Foto: Europa Libera

Republica Moldova, pregătită să primească gaze prin conducta Iași-Chișinău din octombrie

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spânu, a declarat joi seară la TVR Moldova că, începând cu luna octombrie, va fi livrat gaz din România prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Am discutat cu ministrul Energiei din România, am discutat și cu directorul companiei din România care este responsabilă de construcția acestui gazoduct. Avem promisiunea partenerilor din România că, în luna octombrie, acest proiect va fi finalizat pe ambele părți și gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

El a mai afirmat că Republica Moldova trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, din moment ce în prezent statul este depedent 100% de livrările de la Gazprom. El a mai precizat că situația s-ar putea schimba în mai bine dacă Republica Moldova ar avea și un depozit de gaze și s-a referit la gazoductul Iași-Chișinău.

Noi trebuie să liberalizăm piața de gaze astfel încât să nu discutăm despre dependență sau independență, ci să discutăm de unde putem să cumpărăm gaz la cel mai bun preț pentru Republica Moldova”, a spus Andrei Spânu.

Ministrul a adăugat că după finalizarea gazoductului, cele două părți vor discuta și despre prețul de livrare al gazului.

„Dacă gazele care vin din România au un preț mai bun decât cele care vin din Rusia, atunci vom folosi gazoductul să aducem gaze până la Chișinău”, a spus Andrei Spânu.

El a precizat că, pentru Republica Moldova, consumul de gaze ar putea fi asigurat în procent de 100% prin gazoductul Iași-Ungheni pe timpul verii, însă pe timpul iernii gazoductul nu poate asigura complet necesarul de gaz al Republici Moldova.

Foto: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cred ca gazele din rep moldova sunt mai ieftine acum decat cele din romania

  • Romanii eliberati din ghearele lui Dodon, mafiotul moscovei, vor avea dreptul la caldura fara cizma bolsevica !!! Republica Moldova va face pasi importanti spre ADEVARATA INDEPENDENTA ! Moldovenii nu vor mai fi la mila celor dn Transnistria . Felicitări României pentru acest important pas in ajutorul celor aflaţi de secole in scalvia bolsevicilor !!!

 2. De aia se scumpeste la noi gazul ,ca avem prea mult si dam si la altii.!!!!

 3. sa primiti multa m**ue, pu*tori moldovene spur*cate si tradatoare ce sunteti, slugile kremlinului, doar picioare in gura meritati de la noi, moldoveni impu*titi

  nu va uita nimeni tradarea voastra, iar noile generatii ori nu cunosc unde va aflati pe harta ori se impotrivesc ideii de unire cu o saracie de stat inapoiat imbatranit corupt si rusofilizat, plin de rusi si ucraineni cu mama rusie in suflet

  sa va schimbati numele tari din Moldova in Miloga si din moldovean in milogovean

  • Esti bolnav omule de tot. Daca ar fi toti asa rasisti ca tine nu va mai exista aceasta Planet, vei fi si tu mincat de altii… asa ca tine

  • Majoritatea sunt spalati pe creier de reformele lui Stalin in special cei batrani dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel

 4. vor reusi basarabenii performanta de a importa gaze rusesti pe calea SPB -> Germania -> Austria -> Ungaria -> Romania?

  se lucreaza si la variana Soci -> Turcia -> Bulgaria -> Romania, optiunile vor fi nelimitate

 5. la moldoveni le livram gaz romanesc ca sa nu mai fie dependenti de gazprom si noi cumparam ce ne trebuie de la gazprom ca orcum eram dependenti de ei.
  Atita s-a investit in extinderea retelelor de gaz ca sa nu mai poluam incat am ajuns sa nu mai avem suficient gaz pe teava. cHIAR NIMENI NU S-A GANDIT CA O SA CREASCA CONSUMUL SI TREBUIE IMPORTAT MAI MULT GAZ?

 6. Nu o mai luati pe aratura.Moldova,fata de noi si-au pastrat colhozurile si uzinele,putine cat au,ati auzit de Cricova,dulciuri marca Bucuria si altele,la ei s-a putut la noi nu,iar cu gazul,pretul vorbeste,crezi ca ramai tu fara gaz,cine are bani are gaz,sau cum se spune acum”Ai banii mananci,nu ai nu ai bani nu iti este foame”.

 7. Daca plătesc cum au plătit și curentul…e clar cea mai proasta afacere a RO…..ar trebui livrate gaze cu garanții ale statului Moldovean …active sau imobiliare…..Când Dedeman a vrut să deschidă Magazine in Moldova mafia oligarha de acolo s a opus …..trebuie semnate contracte cu clauze și garanții….cu statul oligarh…Moldovean.