G4Media.ro

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, în contextul războiului din Ucraina: „Trebuie să…

sursa foto: Pexels

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, în contextul războiului din Ucraina: „Trebuie să evităm tentaţia de a spune – Totul este secret, totul este legat de securitate -, aşadar, să îngustăm accesul media şi dreptul de a chestiona activitatea noastră, să îngustăm plaja de informaţii care sunt cu adevărat de interes public”

Teresa Ribeiro, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, afirmă într-un interviu acordat Agerpres că războiul din Ucraina a demonstrat cât de importante sunt mass-media libere, mai ales în momente cruciale.

„Avem noi provocări. Avem provocările care sunt legate de criza de securitate – invazia Ucrainei, care creează multe probleme. În acelaşi timp, această situaţie are şi aspecte pozitive. Nu vreau să fiu cinică, dar vreau să pun accent pe importanţa libertăţii de exprimare şi a libertăţii mass-media. Uneori, în aceste momente foarte grele, putem înţelege mai bine cât de importantă este libertatea mass-media, cât de important este rolul jurnaliştilor. Nici nu realizăm câţi jurnalişti curajoşi şi-au făcut meseria pe teren, fără de care nu am avea informaţiile despre ceea ce se întâmplă”, spune reprezentanta OSCE.

Ribeiro face referire şi la importanţa accesului la informaţii publice.

„Trebuie să evităm tentaţia de a spune: ‘Totul este secret, totul este legat de securitate, aşadar, să îngustăm accesul media şi dreptul de a chestiona activitatea noastră, să îngustăm plaja de informaţii care sunt cu adevărat de interes public’. La final, aşa ceva face foarte mult rău, ne face mult rău nouă tuturor, nu doar jurnaliştilor. Dimpotrivă, vorbim de societate în ansamblul ei. Trebuie să avem constant întrebări, mai ales în situaţii grele, în situaţii extreme, în crize extreme, când este nevoie să luptăm pentru valori, să luptăm pentru principii şi să ne asigurăm că vom continua să le respectăm şi să le protejăm pe acestea”, susţine Teresa Ribeiro.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Problemă esențială este că suntem într-un război informațional intens și amplu, in care taberele alterează realitatea intenționat. In funcție de partea in care te situezi, condamni automat partea opusă ca mințind, exagerând, fabulând etc. (vă amintiți de cei 64000 de morți la revoluție, deci genocid?)