G4Media.ro

Reprezentanții SANITAS: Personalul medical care lucrează cu cazuri de Covid este insuficient.…

Reprezentanții SANITAS: Personalul medical care lucrează cu cazuri de Covid este insuficient. Se lucrează în ture prea lungi, astfel că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale

Câteva zeci de cadre medicale afiliate Federaţiei Sanitas din spitale şi din unităţi de asistenţă socială din Bucureşti au protestat miercuri în faţa Palatului Victoria, îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie biologică.

Lderii Federaţiei  au transmis printr-un comunicat de presă că personalul medical care lucrează în cazuri de covid este insuficient, lucrează în ture prea lungi, astfel că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale.

„Trebuie să purtăm pamperşi, este inuman, noi nu facem faţă cu personalul pe care îl avem acum. În momentul în care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poţi să-l dai jos oricând, pentru că riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decât la echipare. Şi atunci stai în acel combinezon 4-5-6 ore. Dacă intri într-o operaţie, poate să dureze chiar mai mult. Stând în spital, în combinezon transpiri, probabil că la 40 de grade – pentru că în unităţile sanitare este interzisă folosirea aerului condiţionat – te sufoci în el. Şi nu există personal destul ca să înjumătăţim această perioadă, adică să nu stai 4 sau 6 ore îmbrăcat, ci pur şi simplu să te schimbe o colegă la 2-3 ore. Să se organizeze cumva timpul de muncă astfel încât să nu ne oblige să stăm non-stop în acele combinezoane. Mă refer la personalul care tratează covid, dar şi la spitalele de urgenţă care, atunci când vin politraumatisme, nu ştii dacă acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu şi este tratat ca şi când ar fi, adică trebuie să-ţi iei toate măsurile de protecţie”, a declarat preșdintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, conform Agerpres.

El a afirmat că a solicitat scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care tratează bolnavi de covid, din cauza suprasolicitării fizice, în condiţiile purtării combinezonului de protecţie şi a lipsei aerului condiţionat din unităţile sanitare covid.

Huşanu a mai spus că multe dintre cadrele medicale care lucrează în spitale covid nu au primit stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei.

„Am vrut să atragem atenţia (Guvernului, n.r.) asupra condiţiilor în care lucrăm, şi că acele sporuri la care noi avem dreptul sunt binemeritate şi ele nu ajung la oameni. S-au făcut acele liste cu beneficiarii stimulentului de 2.500 de lei, cumva listele sunt secretizate, nu ştie sindicatul cine a luat şi cât a luat. Aflăm din presă că de exemplu la Bârlad l-au luat toţi salariaţii spitalului, de la portar până la manager, iar la spitalele covid mulţi n-au luat nici măcar un leu, sau nici n-au văzut cum arată un stimulent. Vrem transparenţă, vrem ca cine munceşte efectiv să şi primească, şi să primească ce este în legislaţie, nimic în plus. (…_l”, a afirmat Huşanu.

Sursa Foto: Facebook Federatia Sanitas din Romania

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Păi da, 30 de PSD: un sistem de învățământ la pământ, puținele cadre medicale cât de cât instruite iau calea străinătății..votati in continuare borfașii analfabeți și nu vor mai fi cadre medicale nici cât sunt acum ( ca număr și pregatire)…

 2. Deplang situatia cadrelor medicale respective!
  Totusi,din comunicat poate sa derive o intrebare(cu rol de informatie).
  Daca pacientul cu politraumatisme „este tratat ca si cand ar fi” infectat cu coronavirus, de ce sa nu ne-am pune intrebarea daca nu cumva acesta chiar este si contabilizat astfel?!
  Nu ma refer la tratamentul medicamentos (protocol),ci la ideea ca : „daca tot ne temem ca are covid,baga-l si pe el la covid(in statistici)!”
  Sunt multi pacienti cu politraumatisme in 24 h.
  Precum cadrele medicale de la celebrul de acum Spital din Campina.(la banii de risc).

 3. Erata: „… de ce nu ne-am …”